szerző:
MTI

A kormány hétfőn beterjesztette a luxusadóról szóló törvényt, amely alapján a 100 millió forint feletti értékű ingatlanok tulajdonosainak a 100 millió forint feletti érték 0,5 százalékát kell befizetniük.

A törvénytervezet általános indoklása szerint a társadalmi igazságosság, valamint a vagyonarányos közteherviselés érvényre juttatása követeli meg, hogy az átlagos életvitelű állampolgárokhoz képest lényegesen jobb életkörülmények között élők nagyobb mértékben járuljanak a társadalmi közös feladatok ellátásának költségeihez. A luxusadó értékalapon működő ingatlanadó. A javaslat szerint az adó az önkormányzatok bevétele, a fővárosban a forrásmegosztási jogszabályok szerint illeti meg a bevétel a kerületi és a fővárosi önkormányzatot.

A törvénybe egy adóztatási célú értékelési módszertan is kerülne az előterjesztés szerint. A módszertan egyes lakóingatlan-fajtákra értékhatárokat ad meg a négyzetméter árra, a legmagasabb értékhatárt a főváros I. kerületére adja meg a táblázat, ahol az egy lakásos lakóépületben lévő lakásoknál 350-800 ezer forintos négyzetméter árat, míg a többlakásos épületekben található lakásoknál 300-700 ezer forintos négyzetméter árat jelöltek meg a törvényben. A legalacsonyabb árakat a XXI., a XX., a XV., a X. és a IX. kerületben adja meg a táblázat.

Vidéken a megyei jogú városokra, a városokra és a községekre bontva ad meg négyzetméter árakat külön a lakóházakra, illetve a többlakásos házakra, valamint az üdülőkre. A legalacsonyabb árak megyei jogú városokra vonatkozóan Borsod-Abaúj-Zemplénben és Nógrádban vannak, a legmagasabbak Zalában, Veszprémben és Győr-Moson-Sopron megyében. A javaslat különféle korrekciós tényezőket is felsorol, amelyek figyelembe vehetők a lakóingatlan értékelésénél, például, hogy mikor és milyen anyagból épült, milyen komfortfokozatú, milyen épületben található.

A javaslat általános indoklása szerint mintegy négymillió darab lakás és félmillió üdülő található Magyarországon, amelyekből az illetékfizetés alapján 10 ezer lakás és ezer üdülőépület értéke haladhatja meg a 100 millió forintot. Ezeknek összesen 30 ezer tulajdonosa lehet, az adózás alá eső lakások, üdülők átlagos értéke 120 millió forint, így évente mintegy egymilliárd forint adóbevételre számítanak az előterjesztők. Az adókötelezettség a törvény hatályba lépésének napjától érvényes. Az adót a javaslat szerint az ingatlan használatbavételi engedélyének kiadását követő év első napjától kell fizetni.

Az ingatlanok adózási szempontból érvényes értékét az Országgyűlés által elfogadott táblázatban szereplő alsó és felső határok között határozzák meg az önkormányzatok. Az önkormányzatok kijelölhetnek övezeteket az értékelés megkönnyítésére, ehhez felhasználhatják az illetékhivatali adatokat. Az értékelés harmadik szakaszában a tulajdonosok bevallást nyújtanak be, a bejelentés tartalmazza a figyelembe veendő korrekciós tényezőket és a hasznos alapterület nagyságát is, majd ez alapján az önkormányzati adóhatóság számítja ki az ingatlan számított értékét és a fizetendő adót, amit határozatban közöl az adózóval. A javaslat szerint az adóból levonható lesz az adott ingatlan után megfizetett valamennyi helyi adó.

A tervezet szerint a törvényjavaslat 2006. január elsején lép hatályba, s az önkormányzatoknak a 2006. és a 2007. évi forgalmi értékhatárokról szóló rendeleteiket 2006. március 31-ig kell kihirdetniük. Az adózóknak pedig 2006. április 30-ig kell elkészíteniük bevallásukat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Fidesz: Gyurcsány és Kóka nem fizet majd luxusadót

A Fidesz két képviselője a miniszterelnök háza előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány két leggazdagabb, milliárdos tagjának, Gyurcsány Ferencnek és Kóka János, gazdasági miniszternek, vagyonnyilatkozatuk alapján nem kell majd luxusadót fizetniük. Gyurcsány felesége azonban közölte: be fogják fizetni a luxusadót.

Gazdaság

Luxusadó tízezer lakás után

Tízezer lakást és ezer üdülőt érintene a kormány számításai szerint a nagy értékű ingatlanokra kivetendő luxusadó, amely már jövőre egymilliárd forinttal gyarapítaná az önkormányzatok bevételét.

MTI Itthon

Gyurcsány: csökkenő adóterhelés, növekvő családtámogatás

A személyi jövedelemadó rendszer változása az átlagos jövedelműek számára jövőre kevesebb, mint 19 forint adóterhelést jelent minden száz forint megkeresett jövedelemből - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt az Országgyűlésben.

Egy BMW is összetört a 4-es főúton történt karambolban – helyszíni fotók

Egy BMW is összetört a 4-es főúton történt karambolban – helyszíni fotók

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

Mini-atomerőműveket gyártana a Rolls-Royce

A mentőszolgálat szerint túl bonyolult kiszámítani, mennyi idő alatt érnek ki a betegekhez

A mentőszolgálat szerint túl bonyolult kiszámítani, mennyi idő alatt érnek ki a betegekhez

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak

Nincs magyar érintettje a koronavírusnak

Minimum 60 ezres emelést kérnek a győri Audinál

Minimum 60 ezres emelést kérnek a győri Audinál

Kiderült, hány fokban szeretnek aludni a magyarok – de nem biztos, hogy jól teszik

Kiderült, hány fokban szeretnek aludni a magyarok – de nem biztos, hogy jól teszik