szerző:
MTI

Magyarország miniszterelnöke amerikai látogatásán előszőr megkoszorúzta Kossuth és Wallenberg mellszobrát, majd Tom Lantos képviselővel, Condoleezza Rice külügyminiszterrel tárgyalt. A nap folyamán Gyurcsány George W. Bush amerikai elnökkel is tárgyalóasztalhoz ül majd.

George W. Bush
© AP
Amerika és Magyarország történelme Kossuth Lajos személyében találkozik, Raoul Wallenberg sorsa pedig azt példázza, hogy az emberi élet megmentése előbbre való a politikai, vallási meggyőződésnél, vagy a származásnál - hangsúlyozta egyebek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön a washingtoni Capitoliumban, ahol a magyar származású demokrata párti képviselő, Tom Lantos társaságában megkoszorúzta a két kiemelkedő történelmi személyiség mellszobrát.

Gyurcsány Ferenc köszönetet mondott Tom Lantosnak, aki lehetővé tette, hogy a két szobor helyet kapjon a Capitoliumban. Wallenbergről szólva hangsúlyozta: mindig van választási lehetőség, kötelességünk, hogy megfogjuk egymás kezét, és ne engedjünk a gonosz erőinek.

Tom Lantos, a képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja rövid nyilatkozatában kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Magyarország jó barátok, egyazon értékeket vallják, a hitet a szabadságban, a demokráciában és az emberi jogokban. "A miniszterelnök mindezeknek az értékeknek a harcosa, és amerikai vendéglátóinak örömére szolgál, hogy az Egyesült Államokba látogatott, hogy megerősítse a barátságot és a szolidaritást a két ország között" - mondta Tom Lantos a koszorúzás után.

Gyurcsány Ferenc a nap folyamán érkezett New Yorkból Washingtonba, ahol először Tom Lantos képviselővel ebédelt. A koszorúzás után megbeszélést folytatott Condoleezza Rice külügyminiszterrel, ahol az amerikai-magyar kapcsolatok kiegyensúlyozott voltát hangsúlyozta. A miniszterelnök ezután Bill Fristtel, a szenátus republikánus párti frakciójának a vezetőjével és Dennis Hastert republikánus párti képviselőházi elnökkel is tárgyalt. Ezeket a találkozókat a sajtónyilvánosság kizárásával tartották meg.

Sajtóértesülések szerint a felek nyugtázták a kiegyensúlyozott jó kétoldalú, partneri, szövetségi kapcsolatot. A kormányfő valamennyi tárgyaló partnerének felvetette a vízummentesség kérdését.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtökön a Pentagonban találkozott Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, akivel a két ország között katonai kapcsolatokat és az együttműködés kérdéseit vitatták meg.

Simonyi András nagykövet este vacsorát adott a kormányfő tiszteletére, amelyen részt vett mások mellett Carlos Gutierrez kereskedelmi miniszter, és Peter Pace, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke.

 A kormányfő felesége, Dobrev Klára és az amerikai elnök felesége, Laura Bush csütörtökön Nancy Goodman Brinker volt magyarországi nagykövet ebédvendége volt. A hölgyprogram keretében mindhárman ellátogattak a Marthe,s table (Márta asztala) nevű jótékonysági intézménybe, amely elesettek, hajléktalanok megsegítésével foglalkozik. George Bush amerikai elnök és Gyurcsány Ferenc a pénteki nap folyamán találkozik.
 
A miniszterelnök késő délután előadást tart a George Washington Egyetemen a transzatlanti kapcsolatokról és Magyarország ezekhez való hozzájárulásáról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: nincs ok menekülni a nemzeti valutától

Nincs oka az országnak bármi áron menekülni nemzeti valutájától, ha annak az az ára, hogy nem valósulnak meg a kormány által kitűzött társadalompolitikai célok - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton Budapesten az MSZP országos választmányának ülésén.

MTI Itthon

Gyurcsány Ferenc az ENSZ főtitkárával találkozott

Az ENSZ reformjáról, a világszervezetnek és az Európai Uniónak a koszovói és a balkáni térség rendezésével kapcsolatos elképzeléseiről folytatott eszmecserét többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök New Yorkban, az ENSZ székházában Kofi Annan ENSZ-főtitkárral.

MTI Itthon

Mit tervez Gyurcsány Washingtonban?

A politikai és szövetségesi kapcsolatok erősítése, a gazdasági, tudományos és oktatási együttműködés kiszélesítése áll Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán kezdődő négynapos hivatalos egyesült államokbeli látogatásának a homlokterében, amelynek során a magyar kormányfő pénteken találkozik a Fehér Házban George Bush amerikai elnökkel.

MTI Itthon

Gyurcsány-Bush találkozó a jövő héten

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő a jövő héten négynapos látogatást tesz az Egyesült Államokban, amelynek állomásai New York, majd Washington lesznek és pénteken találkozik George Bush amerikai elnökkel a Fehér Házban.

Konyhasó lehet a Jupiter egyik holdján

Konyhasó lehet a Jupiter egyik holdján

Ön telepítette már? Akadt egy kis bibi a Windows 10 júniusi frissítésével

Ön telepítette már? Akadt egy kis bibi a Windows 10 júniusi frissítésével

Elit alakulatnál kapott kiképzést Orbán Gáspár

Elit alakulatnál kapott kiképzést Orbán Gáspár

Csernobil után sugárvédelmi egység őrizte Kádárt

Csernobil után sugárvédelmi egység őrizte Kádárt

A Google csinált egy ingyenes játékot, amivel programozás nélkül lehet videojátékot fejleszteni

A Google csinált egy ingyenes játékot, amivel programozás nélkül lehet videojátékot fejleszteni

Kikészülnek a BKV-sofőrök a melegtől

Kikészülnek a BKV-sofőrök a melegtől