szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A baromfi származását a termékek csomagolásán található adatok segítségével a fogyasztó is ellenőrizheti az interneten keresztül - áll egy integrált üzleti alkalmazásokat fejlesztő cég közleményében.

A hústermékek beazonosítását segítő rendszert dolgozott ki a 4D Soft Számítástechnikai Kft. - közölte a vállalkozás szerdán. A baromfifeldolgozó üzemeknek biztosítaniuk kell, hogy a különböző nevelőhelyekről származó baromfik az eljárás során mindvégig azonosíthatók legyenek. A társaság által kifejlesztett rendszerben az azonosítást a csomagoláson feltüntetett 4D-kód elnevezésű karaktersor látja el. A kód segítségével az eddigiektől eltérően a fogyasztó is nyomon követheti térben és időben a vásárolt baromfi útját a termelőtől a feldolgozóig. 

A közlemény szerint a rendszer több nyelven tartalmazza az adatokat annak érdekében, hogy a külföldi piaci szereplők számára is elérhetők legyenek. Az európai uniós előírásoknak is megfelelő rendszert elsőként a Tápiócsir Kft. termékein alkalmazzák november 2-tól. A csomagoláson található kódot a vásárlók a cég honlapján gépelhetik be a keresőmezőbe, és így megkapják a termékkel kapcsolatos információkat.

Az adatbázisban rendelkezésre állnak a keltetők és termelők adatai, a telepítés, vágás, feldolgozás, csomagolás időpontjai, a nevelés és vágás során végzett állatorvosi vizsgálatok tanúsítványai, valamint a hatósági állatorvosi ellenőrzések igazolásai. Az adatok WAP-on keresztül akár vásárlás közben is lekérhetők mobiltelefon segítségével.

A rendszer arra is lehetőséget nyújt, hogy az ellátási lánc szereplői további információkat közöljenek a fogyasztók számára. A cég emlékeztet arra, hogy az utóbbi években több száz millió euró veszteséget okoztak a húsipari szektornak a tenyészállatokat sújtó fertőzések - a kergemarhakór, sertéspestis és a madárinfluenza - miatt a vásárlók körében kialakult bizalmatlanság a hústermékek iránt.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Betiltották a baromfi szabadon tartását a szomszédban

Ausztriában szombattól az ország egész területén megtiltják a baromfi szabadon tartását: a szárnyasokat zárt helyen kell tartani, hogy ne érintkezhessenek vadmadarakkal, és így megelőzhessék a madárinfluenza terjedését.

MTI Világ

A baromfihús-piac további gyengülésétől tart a FAO

"Az olyan behozatali tilalom, amely nem tesz különbséget az influenza által érintet és nem érintett országok között, nem felel meg sem a Világkereskedelmi Szervezet szellemének, sem az állategészségügyi világszervezet szabványainak" -áll az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezetének (FAO)közleményében.

MTI Itthon

Azonnal csökkent a baromfihús fogyasztása

A baromfivírus hírének hatására 10-15 százalékos fogyasztás-visszaesés azonnal tapasztalható volt, az olasz export is visszaesett, ám még korai lenne megbecsülni a magyar baromfiágazat emiatt keletkező pénzügyi veszteségét - mondta Erdélyi István, a Baromfi Terméktanács elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Újabb ÁNTSZ-bírság a békéscsabai baromfifeldolgozónak

A korábbi nyolcvanezer forint után újabb, immár százezres nagyságrendű bírság kiszabása mellett döntött az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Békéscsabai Intézetének vezetője, mert a város baromfifeldolgozójában továbbra sem tartják be a hatóság által előírt higiéniai előírásokat.