szerző:
MTI

Magyarország megvétózná a csökkentett támogatásokat tartalmazó EU-költségvetési tervezetet - hangzott el a BBC tévé csütörtök esti budapesti tudósításában, a brit közszolgálati csatorna azt is tudni véli, hogy Blair kész engedni a Nagy-Britanniának járó visszafizetésből.

A Tony Blair brit miniszterelnököt kelet-európai körútján kísérő BBC-tudósító tényként közölte, hogy - amint azt a londoni sajtó már jó ideje írja - a Budapesten tartózkodó Blair a kelet-európai tagországok támogatásaira szánt költségvetési keret 10 százalékos csökkentését javasolja az új EU-tagoknak.

A BBC szerint lengyel illetékesek úgy vélekedtek, hogy amit a brit kormányfő javasol, az akár illegálisnak is bizonyulhat, név nélkül idézett magyar illetékesek pedig azt mondták a tudósítónak, hogy Magyarország megvétózna egy ilyen javaslatot, ha az valóban az asztalra kerül.

A Financial Times e hét eleji értesülése szerint Lengyelország is azzal fenyegetőzik, hogy a decemberi brüsszeli EU-csúcson megvétózhatja a költségvetési megállapodást, ha jelentősen megnyirbálják a 2007-2013-as költségvetési időszakban általa várt 60 milliárd eurós támogatást.

Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő ugyancsak a Financial Timesnak az uniós költségvetés ügyében folyó vita kapcsán a héten azt mondta, a nyugat-európai EU-tagok "a különböző európai térségek közötti lehetséges legsúlyosabb konfliktusokkal" lesznek kénytelenek szembenézni, ha nem lesznek nagyvonalúak az új tagok iránt.

A magyar miniszterelnök a brit üzleti napilapnak kijelentette, Nagy-Britanniának - az EU soros elnökének - újra kellene gondolnia a Kelet-Európának szánt segélyek csökkentéséréről szóló, a 2007-2013-as költségvetés vitájának megoldása végett kidolgozott javaslatát.

A brit sajtó szerint ugyanakkor Tony Blair azzal érvel, hogy csökkenthető a térségi segély, mert az új tagállamok úgysem használják fel teljesen a nekik folyósított EU-pénzeket.

Csütörtök késő esti londoni beszámolók szerint egyébként Blair mostani kelet-európai körútján jelezte, hogy a kompromisszum érdekében kész engedni akár 1 milliárd eurót is a Nagy-Britanniának járó, most már évente több mint 5 milliárd eurós uniós visszatérítésből. Ezt még Margaret Thatcher volt konzervatív brit kormányfő harcolta ki 1984-ben, arra hivatkozva, hogy Nagy-Britannia befizetéseihez képest elenyésző mezőgazdasági juttatásokban részesül.

A többi uniós tagállam körében rendkívül népszerűtlen brit visszatérítés a jelenlegi költségvetési patthelyzet egyik fő eleme, mert London hivatalosan csak akkor hajlandó ennek csökkentéséről tárgyalni, ha Franciaország kész lenne megfontolni a közös uniós agrárpolitika radikális reformját, amiről azonban Párizs egyelőre hallani sem akar. Blair keddi telefonbeszélgetése során a magyar miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte azt a brit javaslatot, amely szerint 25 milliárd euróval csökkentenék az EU költségvetését, illetve tíz százalékkal az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatásokat.

A mai budapesti találkozón Gyurcsány Ferenc és Tony Blair mellett Jirí Paroubek cseh, Kazimierz Marcinkiewicz lengyel és Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök vesz részt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Blair Budapesten egyeztet a V4 országokkal

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről, ezen belül a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslatról lesz szó a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország és az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök mai budapesti találkozóján.

MTI Világ

A visegrádi kormányfők levelet írtak Tony Blairnek

Az Európai Unió négy újonnan csatlakozott tagállama, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia levélben az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair tudomására hozta, hogy a közös európai költségvetésre vonatkozó megállapodás hiánya "súlyosan alááshatja" az EU bővítésébe vetett bizalmat – jelentette kedden este budapesti keltezéssel az AFP.

MTI Világ

A kormányfő szerint elfogadhatatlan Blair javaslata

Elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy keddi televíziós interjúban Tony Blair brit kormányfő javaslatát, hogy 170 milliárd euróval csökkentsék a következő EU-költségvetési tervezetet.

MTI Itthon

Gyurcsány felhívta Blairt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az uniós költségvetés csökkentésével kapcsolatos brit elképzelést Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden.

MTI Itthon

Blair nem kommentálja a négyek levelét

A brit kormány nem kommentálta azt a hírt, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország vezetői közös levélben hívták fel Tony Blair brit miniszterelnök figyelmét az EU-költségvetés elmaradásának veszélyeire.

Török Gábor: 2006 óta ez az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg

Török Gábor: 2006 óta ez az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Orbán csapdában: ha bosszút áll, ő duplázza meg az ellenzéki győzelem értékét

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

Rájöttek a tudósok, hogyan lehet újra és újra víz az aszteroidákon

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Ötven százalék körüli részvétellel zárt az ország

Lázár János biciklivel gurult be a szavazókörbe

Lázár János biciklivel gurult be a szavazókörbe

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen

A Fidesz és az ellenzék jelöltje is szavazott már Pécsen