szerző:
MTI

Nem született kompromisszum az EU 2007-2013 közötti költségvetéséről az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök és a visegrádi négyek kormányfőinek pénteki, budapesti találkozóján.

Európának szüksége van költségvetésre, a V4-ek egyetértenek a büdzsében végrehajtandó reformok szükségességében, de azt nem fogadhatjuk el, hogy csak egyetlen ponton, a kohéziós politika terén hajtsunk végre változtatásokat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Blair-V4 találkozót követő sajtóértekezleten.

Tony Blair előző nap Tallinnban a balti államok vezetőivel tárgyalt, pénteken Budapesten a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák miniszterelnököt igyekezett elképzelései támogatásáról meggyőzni. Brüsszeli uniós diplomáciai források és a brit sajtó a hét elején arról számoltak be, hogy a brit EU-elnökség 25 milliárd euróval csökkentené az uniós büdzsét, illetve tíz százalékkal az új tagállamoknak járó felzárkóztatási forrásokat.

A sajtótájékoztatóról távol maradt cseh, lengyel és szlovák miniszterelnök nevében is beszélő Gyurcsány Ferenc azt mondta, nagyobb nyitottságra és megértésre lenne szükség a költségvetés mérete és az uniós pénzekhez való hozzáférés ügyében.

"A reform ne legyen helyettesíthető kizárólag a költségvetési kiigazítással" - fogalmazott a magyar miniszterelnök.

Tony Blair hangsúlyozta, Nagy-Britannia semmiképpen nem mondhat le a neki jelenleg járó mezőgazdasági visszatérítésekről. Hozzátette: a tíz új tagállamnak elemi érdeke, hogy még az idén megállapodás szülessen az uniós büdzséről, hiszen elképzelhető, hogy jövőre sem születik kompromisszum.

"Ha a megállapodások hiányában az Európai Parlament veszi át az ellenőrzést a költségvetési folyamatok felett, a tizek csak egyharmadát fogják kapni a jelenleg nekik járó felzárkóztatási pénzeknek, ami nem lehet érdekük" - közölte Tony Blair.

Gyurcsány Ferenc a kompromisszumok esélye kapcsán megjegyezte, hogy a brit EU-elnökség még nem mondta ki az utolsó szót, igaz, hivatalosan még az elsőt sem. Az is elismerte, hogy "egyre jobban értjük egymást". Nem tartotta elfogadhatónak azonban, hogy a brit visszatérítésekhez és a közös agrárpolitikához nem nyúlna a brit elnökség, a kohéziós forrásokat viszont megkurtítaná.

"Olyat nem támogatunk, hogy az új tagországok fizessék ki a régi uniós kompromisszumok árát" - fogalmazott Gyurcsány.

Baráth Etele európai ügyekkel foglalkozó tárca nélküli miniszter a héten azt mondta, a brit elképzelés hét év alatt mintegy kétmilliárd euróval, azaz 500 milliárd forinttal rövidítené meg a Magyarországnak járó fejlesztési támogatásokat az eredeti elképzelésekhez képest.

Tony Blair a sajtóértekezleten azt mondta, hogy a jövő hét elején teszi le az asztalra az EU hétéves pénzügyi perspektíváira vonatkozó elképzelést. Szerinte a büdzséjavaslat tartalma figyelemmel lesz arra is, hogy a hét végén a G7-ek pénzügyminiszterei brazil, indiai, kínai és dél-afrikai partnereikkel a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tárgyalások újraindításáról folytatnak megbeszélést.

Fair megállapodásra van szükség (Oldaltörés)

A brit kormányfő egyetértett azzal a megközelítéssel, hogy a büdzséről szóló megállapodásnak "fair"-nek kell lennie és a szolidaritásra kell épülnie, ugyanakkor, mint mondta, nem igazán van lehetőség a megállapodás újabb elhalasztására.

Gyurcsány Ferenc szerint olyan megállapodásra van szükség, amivel Magyarország és a többi új tagország végre tudja hajtani nemzeti fejlesztési programját. Kiemelte, a brit EU-elnökség, a régi tagországok, illetve a tizek által is támogathatónak látszó kompromisszum egyik pontja az uniós támogatási források kiterjesztése lehet például épületek, városrészek rekonstrukciójára.

"A társfinanszírozási arányok megváltoztatásával, abban a nagyobb európai arány kialakításával a V4 országai előnyhöz jutnának" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Ezzel kapcsolatban Tony Blair hozzáállása sem volt elutasító.

Abban viszont vita bontakozott ki közöttük, mi az oka az uniós források felhasználásában jelentkező nehézségeknek. Blair szerint ezek oka a források bősége. Gyurcsány viszont úgy vélte, ebben téved a brit kormányfő, és az alacsony felhasználási hányadért nem a források bősége, hanem a forrásokhoz való hozzájutás rugalmatlansága a felelős. Példaként hozta fel, hogy Magyarország első uniós évében jobban használta ki az alapokat, mint a britek uniós tagságuk első évében.

"El kell határoznunk azt, hogy a kohéziós alapokat semmilyen szempontból nem csökkentjük" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A budapesti V4-Blair találkozón Csehországot Jirí Paroubek, Lengyelországot Kazimierz Marcinkiewicz, Szlovákiát Mikulás Dzurinda miniszterelnök képviselte.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Blair Budapesten egyeztet a V4 országokkal

Az Európai Unió hétéves költségvetéséről, ezen belül a büdzsét jelentősen csökkentő brit javaslatról lesz szó a visegrádi együttműködésben részt vevő négy ország és az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair brit miniszterelnök mai budapesti találkozóján.

MTI Világ

A kormányfő szerint elfogadhatatlan Blair javaslata

Elfogadhatatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy keddi televíziós interjúban Tony Blair brit kormányfő javaslatát, hogy 170 milliárd euróval csökkentsék a következő EU-költségvetési tervezetet.

MTI Világ

A visegrádi kormányfők levelet írtak Tony Blairnek

Az Európai Unió négy újonnan csatlakozott tagállama, Magyarország, a Cseh Köztársaság, Lengyelország és Szlovákia levélben az unió soros elnöki tisztét betöltő Tony Blair tudomására hozta, hogy a közös európai költségvetésre vonatkozó megállapodás hiánya "súlyosan alááshatja" az EU bővítésébe vetett bizalmat – jelentette kedden este budapesti keltezéssel az AFP.

MTI Itthon

Blair nem kommentálja a négyek levelét

A brit kormány nem kommentálta azt a hírt, hogy Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország vezetői közös levélben hívták fel Tony Blair brit miniszterelnök figyelmét az EU-költségvetés elmaradásának veszélyeire.

MTI Itthon

Gyurcsány felhívta Blairt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte az uniós költségvetés csökkentésével kapcsolatos brit elképzelést Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetése során kedden.

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Szinetár Dóra sajnálja, hogy beszélt kisfia diagnózisáról

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

Hiába isszuk drágán a kávét, a termelők olyan keveset keresnek, hogy inkább menekülnek

Radar360: A nap, amikor majdnem tartanak klímaügyi ülést a Parlamentben

Radar360: A nap, amikor majdnem tartanak klímaügyi ülést a Parlamentben

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Kiderült, miért néznek ki úgy az iPhone 11 Pro és a Pro Max kamerái, ahogy

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Egyszerűen nem éri meg energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket

Egyszerűen nem éri meg energiatakarékosra cserélni a háztartási gépeket