szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök szerint Orbán Viktornak a tb-járulék csökkentésére tett javaslata 500 milliárd forintba kerülne, és a nyugdíjak kifizetését közvetlenül is veszélyeztetné. Orbán szerint viszont ha nem jön létre egy radikális járulékcsökkentés, akkor több tízezer munkahely fog megszűnni Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc kedden sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésre azt mondta: bizarr javaslat játszani két és fél havi nyugdíjjal. "Ez a javaslat a nyugdíjalapok csökkentésére irányul, márpedig ez a csökkentés 500 milliárd forint nagyságrendű pénzt vesz el a nyugdíjrendszerből, ez pedig két és fél hónap nyugdíj". Az elmúlt 15 év tapasztalata is azt mutatta, hogy a járulékcsökkentés nem teremt ennyi munkahelyet - tette hozzá. Álláspontja szerint a Fidesz elnökének javaslata valószínűleg egy meg nem alapozott kampányötlet.

A Fidesz elnöke kedden újságírók kérdéseire válaszolt azzal kapcsolatban, hogy Dombóváron, évértékelő beszélgetéssorozatának hétfői állomásán bejelentette: 29-ről 19 százalékra kell csökkenteni a tb-járulékot. A pártelnök szerint a költségvetés jelenlegi helyzete indokolja a leginkább a járulékcsökkentést, amely a legfontosabb eszköz az olyan munkahelyek védelmében, amelyek ma "a lét és nemlét határán egyensúlyoznak". "Ha nem jön létre egy radikális járulékcsökkentés, akkor több tízezer munkahely fog megszűnni Magyarországon" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy honnan pótolnák a kieső bevételeket, úgy válaszolt: egyfelől a létrejövő új munkahelyekből, ugyanakkor ha nem valósul meg a csökkentés, akkor a munkahelyek megszűnése miatt folyósított többlet munkanélküli segély újabb súlyos kiadásokat jelentene a költségvetésnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán radikálisan csökkentené a tb-járulékot

A Fidesz elnöke a tb-járulékok jelentős csökkentését ígérte a Fidesz kormányra jutása esetén az Évértékelő beszélgetések elnevezésű rendezvénysorozat első vidéki állomásán, Dombóváron.

MTI Itthon

Gyurcsány: a hatékonyabb állam a változás programja

A kormányfő a hatékony államról az MTV Este című műsorában beszélt, a konvergencia program brüsszeli kritikájával kapcsolatos felvetésekre válaszolva. Gyurcsány szerint 2005 és 2006 között 1,4 százalékkal csökkentették a hiányt, "ezt a tempót kell fenntartani".