szerző:
Dezső András (hvg.hu)

„Az Irakban harcoló ellenállók többsége igazi hazafi” – állítja a magyar nyelvű Független Irak hírportál. A honlap tulajdonosa, Al-Dulami Szemir Attila nem kispályás: volt már ellenzéki „kormányfő”, vállalt magára túszejtést, ajánlott védelmet magyar cégeknek Irakban, és egy segélyszállítmány eltűnésével is összefüggésbe hozták a nevét. Nem csoda, ha egyedülálló hírportálján kívül Szemir Attila korábbi üzleti és politikai projektjeire is kíváncsiak voltunk.

„Isten segítségével megpróbáljuk ellensúlyozni a tömegtájékoztatásból áradó lealacsonyító propagandát” – érzékelteti küldetését az Independent Iraq (Független Irak) elnevezésű hírportál. A honlap szerint „az Irakban harcoló ellenállók túlnyomó többsége igazi hazafi, akik mindent megtesznek hazájuk függetlenségéért, s csak az uralkodó korszellem nevezi őket terroristáknak, mert ún. terrorista eszközöket alkalmaznak”. Ez a megközelítés azonban alapvetően téves - állítja a honlap -, mert a terrorizmust nem az eszközei, amelyek valójában az irreguláris hadviselés szerves részét is képezik, hanem célpontjai alapján lehet azonosítani.  
 
A „független és szabad Irakért” létrejött hírportált Mészáros Mihály újságíró szerkeszti, aki visszatérő vendége a Budapest Rádió egyik reggelente jelentkező antiglobalizációs műsorának is. Mint azt a hvg.hu-nak kifejtette, szerinte különbséget kell tenni az amerikai megszállás ellen harcoló irakiak és a főleg külföldiekből álló terroristák között. „A terroristák civilek ellen követnek el merényleteket, míg a független Irakért harcoló felkelők katonák és rendőrök ellen” – húzza meg a határvonalat terrorista és felkelő között, bár azt ő is elismeri, hogy a terroristák nem tudnának merényleteket végrehajtani a helyi lázadók segítsége nélkül.

Mészáros szerint portáljuk nem támogatja az iraki lázadókat, mindössze „az iraki valóság mellett vannak elkötelezve”, s elsősorban adatokat közölnek a megszálló hadsereg akcióiról. Az oldal tartalma cikkünk megjelenésével egy időben elérhetetlenné vált, Mészáros szerint ennek tőlük független „technikai okai” vannak, s hamarosan „újult erővel támadnak”.

Az independentiraq.com domaint két éve regisztrálta a budapesti székhelyű Al-Dulaimi Kft, de a szájt csak néhány hónapja aktív. A cég sokoldalú tulajdonosa, Al-Dulaimi Szemir Attila nem ismeretlen a sajtó előtt: alapított már pártot, ajánlott védelmet Irakban tevékenykedő magyar cégeknek, és egy segélyszállítmány eltűnésével is összefüggésbe hozták a nevét. Legutóbb pedig arról nyilatkozott az egyik hazai bulvárlapnak, hogy Szaddám Huszein fővédője, Khalil al-Dulaimi az ő nagybátyja.

A médiahacker (Oldaltörés)

Az üzletember neve először 2002 szeptemberében tűnt fel az Index egyik riportjában. Ebből megtudhattuk, hogy ő Szemir Szabih Kelil al-Dulaimi sejk, az Iraki Független Kormány – Mátyásföldön élő – elnöke, aki Szaddám Husszein tanácsadó ezredese volt egészen 1994-ig, a rezsimmel történt szakításáig.

Itt érdemes egy kis kitérőt tenni a magyar anyától származó Dulaimi kalandos életére, amiről csak annyi tudunk, amit ő a sajtóval közölt. Eszerint a szunnita férfi 1963-ban született, általános iskolai tanulmányainak nagy részét Magyarországon végezte, eztán a gödöllői Török Ignácz gimnáziumban tanult tovább, de érettségi vizsgáját már Irakban tette le. Végül a bagdadi jogi egyetemen diplomázott, majd az iraki Köztársasági Gárdánál szolgált ezredesi rendfokozatban. Állítása szerint ekkor fordult szembe Szaddám Huszeinnel, ezért el kellett hagynia hazáját, távollétében pedig halálra ítélték.

A szóban forgó riportban szerepelt egy hatásvadász fénykép is. A fotón Dulaimi mellett két, arcukat maszkkal eltakaró gépfegyveres látható. Az Index képaláírása sokat sejtető: "Nem vagyok büszke erre a képre. Sajnos idáig jutottunk" - al-Dulaimi sejk (középen)”. A valóságban viszont a maszkos fegyveresek egyike a cikkben szintén megszólaló Eduardo Rózsa Flores, aki akkoriban az Iraki Független Kormány sajtófőnökeként segítette az „államfőt”. A kép is pusztán PR-célokat szolgált, a fegyverek - mint megtudtuk -hatástalanítva voltak. Ahogy egy Floreshez közel álló forrásunk ezzel kapcsolatban megjegyezte: kellett a show, a sajtófőnök és egy másik férfi ezért állt modellt a képhez.

A riporter azt is elhitte Dulaiminak, hogy beszélgetésük közben a Palesztin Felszabadítási Szervezet képviselői érkeztek meg a mátyásföldi villába, noha – mint utóbb megtudtuk - a vendégeknek az égvilágon semmi közük nem volt a PFSZ-hez. Ugyanebben a riportban állította Dulaimi, hogy az ő szervezete foglalta el 2002 augusztusában Irak berlini nagykövetségét, melynek során túszul ejtették a követség vezetőjét és munkatársait. Természetesen ez sem volt igaz. A média átverése azonban nem Dulaimi, hanem Flores ötlete volt - állította nekünk több forrás is.

A pártvezér (Oldaltörés)

Idővel aztán a feledés homályába merült az Iraki Független Kormány (Dulaimi szerint Szaddám Huszein bukása után kormányuk okafogyottá vált), a „kabinet” sajtófőnöke és az „államfő” is összeveszett egymással - állítólag anyagi okok miatt. A harcos ellenzéki sejk azonban – jóllehet nem lett belőle iraki elnök - nem fordult el a politikától. Jelenleg a 2003-ban alapított Iraki Nemzeti Demokrata Párt (INDP) alelnöki posztját tölti be, míg a párt elnöke saját édesapja. Ennek ellenére a párt honlapján nem az elnök, hanem az alelnök, azaz Dulaimi fotóját láthatjuk.

Dulaimi sejk a párt honlapján
© http://www.iraqindp.com/
Az iraki INDP egyik érdekessége, hogy elérhetőségként a honlapon mindössze a Budapesten élő alelnök e-mail címe van feltüntetve, így még az sem tudja meg az érdeklődő, van-e a pártnak egyáltalán székháza vagy bármilyen postacíme a közel-keleti államban - az alelnök érdeklődésünkre elmondta, hogy "természetesen van".

A párthonlapon minden szál az üzletember iraki cégéhez, az IIGHolding Ltd-hez vezet. Az INDP ugyan nem indult a tavaly decemberi iraki választásokon, de kitüntetett helyen szerepel a 2003 júniusában alapított, iraki bejegyzésű IIGHolding Ltd. honlapján. Dulaimi szerint a szervezet azért nem indult a választásokon, mert „az összes szunnita az Iszlám Pártot erősítette”, ahogy az INDP tagjai is. Az INDP-nek – Dulaimi állítása szerint - 48 ezer bejegyzett és 800 ezer „támogató tagja” van.

Ilyen taglétszámmal – bármit is jelentsen a „támogató tag” kifejezés – mindenesetre elgondolkodtató, hogy az INDP-nek nyoma sincs például a Szabad Európa Rádió iraki szekcióinak azon összeállításában, amelyben valamennyi iraki párt szerepel.

Az üzletember (Oldaltörés)

Mégsem e sajátos párt, vagy a Független Iraki Kormány, hanem egy 2003 szeptemberében, Irakban eltűnt, több tízmillió forintos magyar segélyszállítmány tette valamennyire ismertté a sajtóban Al-Dulaimi Szemir Attila nevét.

A szállítmányt Dulaimi közreműködésével a Bolek Zoltán vezette Magyar Iszlám Közösség (MIK) küldte ki a közel-keleti országba. Boleknek Dulaimit a sejkkel akkor még jó kapcsolatban álló „sajtófőnök”, Eduardo Rózsa Flores mutatta be, mondván: az üzletember a befolyásos iraki szunnita Dulaimi-törzs tagja, aki biztosítani tudja, hogy az ötventonnás szállítmány célba érjen.

A gyógyszereket és kórházi felszereléseket egy török-magyar szállítócég öt kamionja vitte Bagdadba, ám onnantól nyomuk veszett, majd, az akkori sajtóhírek szerint Dulaimi is felszívódott. Az üzletember erre másképp emlékszik: állítja, a segélyt az Egyesült Államok „helyi képviselete” átvette, nem történt jogsértés.  A rendőrség lezárta az ügyet.

Két év sem telt el a segélyszállítmány körüli botrány után, és az IIGHolding Ltd. ismét védelmet ígért, ezúttal azonban az iraki újjáépítésben esetlegesen érdekelt magyar beruházók vállalkozásainak. Tehették, hiszen a cég biztonsági emberei a Nemzetközi Testőr- és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének (IBSSA) iraki égisze alatt tevékenykednek, így a vállalkozás – az IIGHolding Ltd. honlapja szerint - 40 ezer (!) kiképzett fegyveres biztonsági embert tud mozgósítani Irakban. Sőt, nemcsak fegyveresei vannak: szakképzett iparosból (festők, vízvezeték-szerelők stb.) nagyjából 200 ezer, míg szakképzetlen iparosból – tessék megkapaszkodni! – 3 millió főt tudnak biztosítani - állítják.

A magyar cégek védelemről szóló együttműködési tervvel Dulaimi még a kormánynál is lobbizott. Azt állította, hogy az al-Dulaimi család fennhatósága alatt közlekedő konvojokat a helyi ellenállók nem támadják meg. Az IIGHolding térítésmentesen még védett irodát is biztosított volna a magyar cégek számára Bagdadban. Sőt a terv szerint a magyarok ingyenesen használhatták volna a Bagdadban, Bászrában és Moszulban lévő raktárakat, akárcsak a bászrai kikötő vámszabadterületén lévő elosztóbázisokat. Az ajánlatra azonban végül nem haraptak a magyar cégek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Elraboltak két német mérnököt Irakban

A rendőrség szerint féltucatnyi, a hadsereg egyenruháját viselő fegyveres hurcolta el a két embert munkahelyük, egy mosószergyár közelében, amely Irak legnagyobb olajfinomítója mellett van. A német nagykövetség még nem tudta megerősíteni az emberrablásról szóló beszámolót.

MTI Világ

A német hírszerzés Irakban is segített az amerikaiaknak

A német hírszerzés (Bundesnachrichtendienst - BND) a helyszínen segítette az Irakban harcoló amerikai csapatokat - állította a Süddeutsche Zeitung (SZ) csütörtöki számában, valamint az ARD televízió Panorama című műsora. A BND és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter beismerte, hogy dolgoztak német felderítők a háborús Irakban.

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Üres terekkel is tudott sokat mondani – Rajk László építészöröksége

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Kishantos-ügy: „Az ellenünk küldött kopaszok bérét is velünk akarják megfizettetni”

Megvan, melyik lesz az első londoni repülőtér, ahol arcfelismeréssel dolgoznak majd

Megvan, melyik lesz az első londoni repülőtér, ahol arcfelismeréssel dolgoznak majd

Áder: 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon

Áder: 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon

Weber: Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi esetében

Weber: Tisztességes értékelésre van szükség Trócsányi esetében

Twitteren keresett földalatti bunkert a titkos fejlesztéseket végző amerikai szervezet

Twitteren keresett földalatti bunkert a titkos fejlesztéseket végző amerikai szervezet