szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem lehet a kampánycsend előtti utolsó pillanatban vitatkozni, mert szavainkat ki kell tenni annak a próbának, hogy másnap mindenki végiggondolhassa, igazat mondott-e a miniszterelnök vagy a pártelnök - mondta Gyurcsány Ferenc Pápán. Az érvet elfogadta az ellenzék, s a fő akadály elhárult a vita megrendezése elől.

A múlt nyári vita. Egyik szerdán, másik pénteken
© Túry Gergely
Minden parlamenti párt elnökének "azt üzenem innen Pápáról, hogy én a következő negyven napban rendelkezésre állok, de csak úgy, hogyha a szavainkat utoljára az egész ország ellenőrizheti" - hangsúlyozta a kormányfő a város sétálóutcájában tartott gyűlésen.

A Fidesz pénteken először a két választási forduló közötti időszakot, majd az első forduló kampánycsendje előtti napot, április 7-ét javasolta a Gyurcsány-Orbán tévés vita időpontjául. A kormányfő legkésőbb április 5-én vitázna, hogy a másnapi újságokban még olvashatóak legyenek gondolataik.

Gyurcsány Ferenc szerint pénteken "nagy zavarban" volt a legnagyobb ellenzéki párt; "mondott ilyent is, meg olyant is", óránként változtatta a véleményét.

A kormányfő felidézte Orbán Viktorral folytatott korábbi vitáját, amelyből azt a tapasztalatot szűrte le, hogy "Orbán úr időnként nem mond igazat". A miniszterelnök szerint Orbán Viktor "szemrebbenés nélkül a maga javára számolta el azt a nyugdíjemelést, amelyet 2002 májusát követően már a Medgyessy-kormány tett meg".

Ha pedig az ember nem bízhat abban, hogy amit a másik mond, az igaz-e, akkor nem lehet a kampánycsend előtti utolsó pillanatban vitatkozni - vélekedett a miniszterelnök. "Ő egyszer már becsapott bennünket, nem szeretnék még egyszer becsapott lenni, mi több; nem szeretném, ha még egyszer Magyarországot be lehetne csapni" - fejtegette Gyurcsány.
    
Az MSZP listavezetője bízik abban, hogy a baloldal fog győzni, és megalakul a második Gyurcsány-kormány.

*
Végül a felek megegyeztek a kormányfő és kihívója közötti vita időpontjában, amelyre a kampány vége és a kampánycsend beköszönte előtt két nappal kerítenek sort. A Mgyar Televízió jelezte, hogy a szerdai vita megrendezését kész elvállalni a nemzetközi szabályoknak megfelelelően, sőt ha bármely televízió igényt tart rá, a közvetítéshez szükséges kimenőjelet rendelkezésre bocsátja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Göncz Kinga a 14. havi nyugdíj ellen

A kormány azért nem támogatja a 14. havi nyugdíj bevezetését, mert az tovább mélyítené a nyugdíjrendszer igazságtalanságait - jelentette ki Göncz Kinga Egerben.

MTI Itthon

Biciklit vitt az MDF Kovács Pistinek

Egy biciklit és csokoládét vitt Kovács Pistinek az SZDSZ budapesti székházába Almássy Kornél, az MDF alelnöke, ezzel jelezve, hogy az MDF teljesíteni kívánja az SZDSZ be nem váltott ígéreteit.

MTI Itthon

Tíz rejtélyes csuklyás a Fidesz gyűlésén

Nem történt rendbontás Pokorni Zoltán péntek esti püspökladányi lakossági fórumán - mondta az MTI-nek Németh Lajos, az ORFK sajtóosztályának vezetője. Arnóth Sándor, a Fidesz helyi képviselője szerint tíz csuklyás ember, különböző tárgyakkal felfegyverkezve akarta lerohanni a rendezvényt.

MTI Itthon

Tárki: továbbra is fej-fej mellett a két nagy párt

A felnőtt lakosságon és a pártot választókon belül teljesen megegyezik az MSZP és a Fidesz támogatottsága - derül ki a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Tárki február eleji felméréséből.

MTI Itthon

Gyurcsány: nem kiabálni, cselekedni kell

Nem kiabálni kell Magyarországon, hanem dolgozni, cselekedni és időnként áldozatokat hozni a hazáért, a városért és a családért - mondta Gyurcsány Ferenc Karcagon, pártja lakossági fórumán.

MTI Gazdaság

Orbán BA-nyilatkozata: populista, de valószínűtlen

A feltörekvő piacok londoni elemzői a magyar választási kampány "populista" jellegének újabb jeleként értékelték Orbán Viktor Fidesz-elnök nyilatkozatát a Budapest Airport esetleges visszavételéről, amit ugyanakkor valószínűtlennek minősítettek.

MTI Itthon

Fokozott védelmet kapott Dobrev Klára

A Köztársasági Őrezred elrendelte a kormányfő családja védelmét egy ismeretlen telefonhívása miatt - írta pénteki számában a Népszabadság. A kormányszóvivő megerősítette, Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége biztonsági kíséretet kapott.

MTI Itthon

Gyurcsány a kommunizmus áldozataira emlékezik

Van okunk emlékezni a kommunizmus áldozataira, akiket el nem fogadható és meg nem bocsátható módon megsértettek méltóságukban, korlátoztak szabadságukban, akiknek elvették az életét - hangsúlyozta a kormányfő a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

MTI Itthon

Wittner Mária a Fidesz listáján

A Fidesz elnöksége úgy döntött, felkéri Wittner Mária '56-os szabadságharcost, hogy a választásokon induljon a párt országos listáján - jelentette be Orbán Viktor.

Itthon

Felzárkózott az MSZP, befutó helyen az SZDSZ

A Szonda Ipsos február közepi vizsgálata szerint „egy hétvégi választáson” százalékra ugyanannyi szavazatot kapna az MSZP, mint a Fidesz. Nyolc hónap után először valószínűsíthető az SZDSZ bekerülése az új parlamentbe. Növekedik a szavazási elszántság – közli a Népszabadság.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Mit ér a politikus, ha megbánja?

Ügynökmúlt, érettségi-tételbotrány, halált okozó baleset, Kulcsár-ügy, ízetlen viccelődés. A politikai felelősség mérettetett meg a fenti esetekben. A távozó politikusok többsége pártját óvja lemondásával, míg a helyükön maradók következetesen állítják: nem felelősek. Milyen a magyar politikus, ha számadásra kerül a sor?

MTI Itthon

Hiller: erőltetett az összehasonlítás a náci jelszóval

Erőltetettnek tartja Hiller István, az MSZP elnöke azt, hogy a Fidesz egy náci jelszóhoz hasonlítja Gyurcsány Ferenc szocialista miniszterelnök-jelölt kampányszlogenét. Erről a pártelnök péntek reggel a közszolgálati televízióban beszélt.

MTI Itthon

Nomentana-ügy: megszüntették a nyomozást

Megszüntette a nyomozást a miniszterelnököt érintő Nomentana-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte Répássy Róbert fideszes képviselő, aki másik két fideszes politikussal feljelentést tett az ügy miatt. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint sokadik alkalommal bizonyosodott be Gyurcsány Ferenc feddhetetlensége.

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

A magyar kormány és az OTP után az MLSZ is Közép-Ázsiában lát nagy lehetőséget

A magyar kormány és az OTP után az MLSZ is Közép-Ázsiában lát nagy lehetőséget

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma

Boris Johnson: Nem az oltások, hanem lezárás miatt csökkent a súlyos megbetegedések és a halálesetek száma