szerző:
MTI

Idén ünnepli működésének nyolcvanadik évét a Vidám Park egyik legkedveltebb játéka a Hullámvasút.

980 méter hosszú
A Vidám Park a gyermekkor álmainak helye, nincs is talán olyan magyar ember, aki ne lett volna legalább egyszer a parkban, és ne próbálta volna ki a Hullámvasutat. 

Ez a játék Európa leghosszabb favázas szerkezete, a 980 méter hosszú pályán és 9 hullámon átrobogó utasok - maximum 28 fő - öt percig élvezik, vagy izgulják végig az utat. A szerkezet legmagasabb pontja 17 méter magasan van, a játék maximális sebessége 40 kilométer/óra.

A hullámvasutat 1922-ben készítették Dragon Ervin tervei alapján, végleges formáját 1926-ban nyerte el. Megépítésétől kezdve az egyik legnépszerűbb játék. "A legnagyobb attrakcióhoz, a hullámvasúthoz csak testi épség megrongálásával lehetett közeledni" - olvasható a Budapesti Vidám Park története című könyvben lévő 1935-ös Pesti Futár cikk részlete. 

Ezt az óriási sikert megőrizte a favázas szerkezet a hetvenes években is, miután automaták és különböző elektromos játékok kerültek a Parkba. Minden harmadik látogató felült rá, 1974-ben például egy millióan kocsiztak a favázas pályán. Most a forgalmasabb napokon 2000-2500 fő ül fel rá - nyilatkozta a Vidám park egyik munkatársa. 

Népszerűségéből azután sem vesztett, miután mellé telepítették a Ciklont, az olasz gyártású, modernebb vasutat, amely kezdetben hihetetlen érdeklődést váltott ki, majd 12 év szolgálat után csupán már csak az emlékekben él.

A Ciklont 1986-ban lebontották, mert fém alkatrészei elkoptak, megrozsdásodtak. A játékot egy külföldi cégnek adták el, amely feltehetően felújította. Helyén 2000 óta működik a Looping Star, az átfordulós, fémvázas hullámvasút, amely szintén nagyon népszerű. Látogatottsága a favázas hullámvasúténak körülbelül 80 százaléka.

A régi játék úgy tűnik "túléli" fémvázas modern társait, igaz ezért sokat is tesz a Vidám Park: 2000-ben kezdett meg egy felújítási programot, amelynek során évente átlagosan 100 köbméternyi fát cserélnek ki, a munkát várhatóan 2007-re fejezik be, továbbá naponta ellenőrzik a pálya minden elemét.

Egyébként ez az egyetlen természetes színű játék a parkban, mert a nyersfát biztonsági okokból sosem festik színesre, hiszen minden repedés veszélyt jelez, amit azonnal javítani, cserélni kell - árulta el a Vidám Park munkatársa.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Lecserélik a Vidám Park óriáskerekét

Félmilliárd forint körüli fejlesztést tervez a következő két évben a Vidám Park Rt., amelynek stratégiai jellegű üzleti tervét kedden délután fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi Bizottsága.

Összehajtható okostelefon, 4 kamerával szerelt mobil – ezek jönnek a Huaweitől 2019-ben

Összehajtható okostelefon, 4 kamerával szerelt mobil – ezek jönnek a Huaweitől 2019-ben

Megszólalt a Miniszterelnökség Gruevszki-ügyben

Megszólalt a Miniszterelnökség Gruevszki-ügyben

Megvan, mikor jön a Pokémon Go alkotóinak új játéka, amelyik Harry Potteről és varázsvilágról szól majd

Megvan, mikor jön a Pokémon Go alkotóinak új játéka, amelyik Harry Potteről és varázsvilágról szól majd

Szalmonellás fűszerkeveréket hív vissza a Lidl

Szalmonellás fűszerkeveréket hív vissza a Lidl

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Orbán: 2030-ra Magyarország tartozzon az EU öt legjobb országa közé!

Orbán: 2030-ra Magyarország tartozzon az EU öt legjobb országa közé!