szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sólyom László köztársasági elnök "megrendítő találkozásnak" nevezte a Szőlő utcai Fiúnevelő Intézetben, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakmai programjának keretében tett szerdai látogatását.

Az államfő, aki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnöke is egyben, az intézet udvarán tartott sajtótájékoztatón azt mondta: "ez egy megrendítő találkozás volt olyan gyermekekkel, akik javítóintézetben vannak". Elmondta, hogy ebben az intézetben előzetes letartóztatásban lévő fiatalkorúak élnek. A gyerekek az intézetben "emberi szót, emberi bánásmódot, iskolát kapnak" - emelte ki. A gyerekek az intézetben „szeretetet kapnak és úgy élnek itt, mint talán még soha az életükben” – mondta a köztársasági elnök.

Sólyom László körbejárta a fiúnevelő intézetet és a légkondicionálóval, röntgennel, padlófűtéssel ellátott buszt is megtekintette. A Gyermekmentő Szolgálat busza 1995 óta járja az országot, Erdélybe évente kétszer mennek, árvaházakat és gyermekotthonokat látogatnak meg. A javítóintézetben is másodszor jártak már. A szolgálat egyébként három ország, Németország, Ausztria és Magyarország védnöksége alatt működik.

1996. május elseje óta, egy jogszabály módosítással vált lehetővé az, hogy a fiatalkorúak az előzetes letartóztatást javítóintézetben tölthessék – mondta Karanedev Marinov Ivánné, az intézet igazgatója, aki a döntés okára is utalt. Több mint tíz évvel ezelőtt történt ugyanis, hogy az akkori köztársasági elnök, Göncz Árpád a Markó utcai bírósági fogdában találkozott egy fiatal fiúval, és ezt követően döntött úgy, hogy megfelelőbb körülményeket kellene teremteni a fiatal bűnelkövetőknek, lehetővé téve, hogy visszatérjenek a normális életbe. Az intézetben a fiatalkorúakkal pedagógusok, pszichológusok foglalkoznak, tanfolyamokon vehetnek részt, szakmát tanulhatnak.

Sólyom László a Fiúnevelő Intézetben tett látogatása után - a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakmai programjának keretében - ellátogat a szolgálat és a Magyar Lovasterápia Szövetség lovasterápiás központját Fóton. A lovasterápia olyan komplex terápiás módszer, amely értékes eszköz a gyógyításban, a megelőzésben, a rehabilitációban és a fejlesztésben.

Az államfő Fóton megtekinti a szeptember 15-e és 17-e között megrendezésre kerülő második Díjlovasverseny és Fogyatékosok Lovasversenyének előkészületeit is.

Sólyom László a program utolsó aktusaként ellátogat a Semmelweis Egyetem I. Számú Gyermekklinikájára. Az egyetem és a szolgálat 2001-ben 10 éves együttműködési megállapodást írt alá, melynek keretein belül a határon túlról Magyarországra áthozott beteg gyermekek kezelését, operációját támogatja, akiknek műtétjét a hazájukban nem lehet megoldani.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület 1990 májusában alakult a hannoveri, hasonló szervezet mintájára. A szolgálat kiemelten közhasznú szervezet, célja a fizikailag és értelmileg sérült, árva és más, rászoruló gyermekek támogatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Sólyom László: a Tubes és a Zengő nem ugyanaz

A köztársasági elnök szeretné, ha a NATO-radar magyarországi telepítésről a döntés úgy születne meg, hogy a Zengővel kapcsolatos hibák ne ismétlődjenek. Sólyom László erről a Magyar Rádió Háttér című műsorában beszélt csütörtökön.

MTI Itthon

Sólyom aláírta a megszorító adócsomagot

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításáról, a házipénztár adóról és az államháztartás egyensúlyát javító különadóról, valamint járadékról szóló törvényeket - közölte az államfő sajtóirodája. A Fidesz jelezte: a parlamentben továbbra is nemmel szavaznak minden olyan kérdésre, ami adóemelést jelent, vagy az emberek terheinek növekedésével jár.

MTI Itthon

Sólyom: szükséges, hogy a közvélemény elfogadjon

Ha szeretném terveimet véghez vinni, akkor szükséges, hogy a közvélemény elfogadjon. Ezt Sólyom László köztársasági elnök mondta az Axel Springer Magyarország kft. kilenc megyei napilapjának adott, szombaton megjelent interjúban, államfővé választása egyéves évfordulóján.

Itthon

Sólyom László első éve - a HVG összefoglalója, felmérése

A beiktatása óta eltelt egy évben kiderült, milyen elnök nem akar lenni az idén nyáron politikai befolyását és népszerűségét tekintve is mélypontra érkezett Sólyom László. Államfői karakterének pozitív vonásait eddig éppen csak hogy jelezni tudta.

hvg.hu Plázs

Erdélyben gyógyít a gyermekmentő szolgálat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos tagjaiból álló 35 fős csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Ezen kívül gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel segítik a rászoruló intézeteket.

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Koronavírus: 38 beteg meghalt, 989 ember megfertőződött Magyarországon

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Rejtélyes okból rongáltak meg műkincseket Berlin világhírű múzeumaiban

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó

Lehetetlenből valóság: elkészült a visszahúzható fénykard – videó