szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az idén több mint 1,8 milliárd, jövőre várhatóan közel 6,7 milliárd forint veszteséget könyvelhetnek el a fővárosi önkormányzat egészségügyi intézményei a kormányzati stabilizáló csomag, a konvergenciakritériumok teljesítése és az egészségügyre biztosított források jelentős szűkítése miatt - rögzíti az az előterjesztés, amelyet csütörtökön fogadott el a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága.

A Szolnoki Andrea (SZDSZ) főpolgármester-helyettes által jegyzett anyagból kitűnik az is, hogy az év végén összességében valamivel több mint kétmilliárd forintnyi tartozása lesz a fővárosi kórházaknak. Ebből közel 600 millió forintnyi a 30 napon túli tartozás.

A testület a nehéz helyzet kezelése érdekében a főpolgármesteren keresztül felkérte az intézményvezetőket, hogy saját hatáskörben intézkedjenek a bevételek növeléséről és a kiadások csökkentéséről, illetve jelezzék azt, hogy milyen tulajdonosi, önkormányzati döntésekre van szükség az ágazat válságának elkerüléséhez. A főpolgármestert felkérték, hogy ez ügyben egyeztessen a társadalombiztosítás vezetésével.

A bizottság egyetértett Szolnoki Andrea azon javaslatával, hogy a Heim Pál Kórháznak a csődhelyzet elkerülése érdekében 50 millió forintos vissza nem térítendő támogatást adjanak. Egyidejűleg javasolják a döntésre jogosult közgyűlésnek azt is, hogy engedjék el a Madarász utcai gyermekkórháznak korábban nyújtott támogatásból még hátralévő 33 millió forint visszafizetését. Az összevonás alatt lévő Heim-Madarász kórház számára ugyanis nagy megterhelést jelentene ennek visszafizetése.

Zsinka László (MIÉP) szerint elhibázott volt az intézményösszevonás, a kórház "főigazgatója nem ura a helyzetnek, képtelen a feladat ellátására". Támogatja a bizottság, hogy a Heim Pál Kórház egyik épületét több mint 900 millió forintból felújítsák.

A testület tudomásul vette a Szentkirályi utcai stomatológiai intézet (fogászat) főigazgatójának azon bejelentését, hogy igénybe veszi előre hozott öregségi nyugdíját. A fővárosi önkormányzatnak egyébként több kórházában is, így a Bajcsyban és a Tétényi útiban is nyugdíjasként irányítja az intézményt a főigazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

MILLIÁRDOK KÓRHÁZAKNAK

A következő három hónapban 109 kórház, valamint az Országos Mentőszolgálat összesen 1279 lélegeztető- és altatógépet...

HVG Plázs

Kórházat vennének a befektetők

Az elmúlt években több kórház rendbetételére vállalkoztak magánbefektetők. Másfél évvel ezelőt a fideszes vezetésű Körmend önkormányzata a párt politikájával dacolva a Hospinvest Kft.-nek adta át a helyi kórház működtetését (az intézményt már a Horn-kormány bezárásra ítélte). A manőver indoka az volt, hogy a 120 ágyas kórház minden ágyára félmillió forint tartozás jutott (HVG, 2005. augusztus 13.).

Plázs

Külföldi betegek magyar kórházakban

Csak elvétve sikerül külföldi betegeket magyar kórházba csábítani, holott az uniós csatlakozással a betegek "szabad áramlása" előtt is megnyíltak a határok. Zömmel a szlovák határ menti kórházak állapodtak meg külföldi biztosítókkal.

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

120 év börtönre ítélték az amerikai szexszekta vezetőjét

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Horrorisztikus élmény: a NASA megint megmutatta, miket hallani a világűrben

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett