szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előrelépés a konvergenciaprogram, mivel hosszú idő óta először született olyan dokumentum, amely a valóságot elismeri – jelentette ki Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) által rendezett konferencián.

A CEU vezérigazgatója kifejtette: "most fizetjük meg az árát a kívánságműsor gazdaságpolitikának". Vége az egyensúlyromboló növekedésnek, az alacsony növekedéssel, inflációval, romló életszínvonallal "fizetünk a hibákért".

A volt pénzügyminiszter szerint mind a tandíj, mind a vizitdíj szükséges, de nem elégséges. Bokros Lajos szerint meg kellene szüntetni a fejkvóta-finanszírozást a felsőoktatási intézményekben, továbbá feleslegesnek nevezte mind a gyógyellátásban, mind az oktatásban a közalkalmazotti jogállást. Hozzátette: mindkét területen meg kellene szüntetni a felesleges intézményeket.

Az egészségügyi reformmal kapcsolatban hangsúlyozta: a legfontosabb feladat, hogy minél hamarabb ki kellene dolgozni a versengő magánbiztosítók jogi, pénzügyi és szabályozási feltételrendszerét és azonnal be kellene vezetni az abszolút összegű, minimálisan fizetendő egyéni egészségbiztosítási díjat.

Draskovics Tibor államreformért felelős kormánybiztos megjegyezte: a kormányzat folyamatos alkura kényszerül, így a programok is tartalmaznak kompromisszumokat. Ezzel a kétharmados törvényekre utalt. Draskovics Tibor ismertette a reformokhoz szükséges kulcseszközöket. Ide sorolta a közszolgáltatás pontos meghatározását, a kereslet és a kínálat közgazdasági, adminisztrációs szabályozását, valamint a közszolgáltatások teljesítményének mérését, a visszacsatolást.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke elmondta: a megfelelő programok mellett szükség van egyebek mellett a költségvetés tervezési, számbavételi eljárásának megváltoztatására. Mint mondta, "be kell vallani, hogy hol is tartunk". Jelenleg az adminisztratív csoportosítás az uralkodó - jegyezte meg az ÁSZ elnöke. Elképesztőnek nevezte, hogy például 2005-ben a zárszámadás készítésekor a Kincstári Vagyoni Igazgatóság nem tudta megmondani, mely vagyoni elemek értékesítéséből származott 1 milliárd forint bevétele.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke, volt kancelláriaminiszter szerint a valódi reformok előkészítéséhez nyílt helyzetértékelésre van szükség. Hiányolta az adekvát politikai cselekvést. A volt kancelláriaminiszter szerint definiálni kellene, hogy "milyen államot szeretnénk". Hangsúlyozta: a közszolgáltatásokat nem lehet teljes mértékben piaci alapon működtetni. Véget kell venni a közszférában a piaci értékek túlzott dominanciájának – tette hozzá Stumpf.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Gyurcsány: a konvergenciaprogram az egyensúlyteremtésre épül

A konvergenciaprogram arra az egyensúlyteremtésre épül, amely alapja egy versenyképes Magyarország megteremtésének - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn az MSZP-frakció budapesti ülésén. A miniszterelnök szerint ez nem jobb- vagy baloldali politika kérdése.

hvg.hu Gazdaság

Nyilvánosságra került a konvergenciaprogram

Nem tudni, mikor vezetjük be az eurót, 10 százalékos lesz az államháztartási hiány, csökkennek a reálbérek, megugrik az infláció, a bruttó államadósság 70 százalék fölé emelkedik, lelassul a gazdasági növekedés, nő a munkanélküliség - derül ki az Index birtokába került konvergenciaprogramból.

MTI Itthon

Konvergenciaprogram az euró bevezetésének dátuma nélkül

A konvergenciaprogram nem tartalmazza az euró bevezetésének céldátumát - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Budapesten újságíróknak, miután a programról konzultált az MSZP-frakcióval. A Fidesz szerint az euró hazai bevezetése beláthatatlan messzeségbe került. Az MDF a konvergenciatanács összehívására kéri a kormányfőt.

MTI Gazdaság

Hiányzik a bér-és adóreform a konvergenciaprogramból?

A konvergencia program a szakszervezeteknek átadott vázlatában nincs szó a gazdaság és a jövedelmek európai felzárkóztatásáról, a foglalkoztatási szint növeléséről - áll a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) állásfoglalásában.

hvg.hu Vélemény

Csaba László a konvergenciaprogram legújabb változatáról

A számok már reálisnak tűnnek, de a gazdaságpolitikai eszközök körül még mindig nagy a bizonytalanság. Pedig Brüsszel éppen erre lenne kíváncsi – hangsúlyozta érdeklődésünkre, milyennek találja a konvergenciaprogram legeslegújabb változatát Csaba László, közgazdász, egyetemi tanár.

MTI Gazdaság

MDF: Gyurcsány hívja össze a konvergenciatanácsot!

Az MDF felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt: még a héten hívja össze a konvergenciatanácsot és a parlamenti pártok képviselőit, hogy közös megegyezéssel határozzák meg az euró bevezetésének céldátumát - közölte Herényi Károly frakcióvezető hétfőn.

MTI/hvg.hu Itthon

Tényleg elutasítja Brüsszel a konvergenciaprogramot?

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint hiányoznak a program vitaanyagából az egészségügy és a nyugdíjrendszer területét érintő intézkedéssorozatok, amelyek indokolják a dokumentumban található konkrét számokat. A politikus szerint ezért várható, hogy Brüsszel elutasítja a dokumentumot. Katona Tamás a hvg.hu nak elmondta: 100 százalékig biztos abban, hogy az Európai Unió elfogadja a programot.

Gazdaság

Konvergenciaprogram-tervezetek

Aligha fogja közmegegyezés övezni az euróhoz vezető gazdasági pályát felvázoló konvergenciaprogramot, amelyet a kormány szeptember 1-jén küld el Brüsszelnek. Céldátumot a dokumentum nem jelöl meg, és az államháztartási hiány elfogadható mértékűre faragását csak 2009-re ígéri.

Parragh Lászlóék 4 pontban szedték össze, hogy mi legyen a gazdasággal

Parragh Lászlóék 4 pontban szedték össze, hogy mi legyen a gazdasággal

„Visszanyúltunk gyerekkorunk kedvenceihez” – itt az amber smith új lemeze

„Visszanyúltunk gyerekkorunk kedvenceihez” – itt az amber smith új lemeze

Égetően hiányoznak a vendégmunkások a brit földekről

Égetően hiányoznak a vendégmunkások a brit földekről