szerző:
MTI/hvg.hu

Péntekig 31 rendezvényt jelentettek be november 4-re. Szilvásy György szerint 12 rendezvényen kell provokációra számítani. Gergényi Péter a rendbontókkal szembeni határozott fellépést ígért szombatra is.

21:20
Befejeződött a Vörösmarty téren tartott demonstráció

Kilenc óra előtt már csak hat-nyolc ember álldogált ott, őket számos újságíró és mintegy másfélszáz rendőr figyelte.

20:12
Nagy erőkkel vonulnak haza a tüntetők a Vörösmarty térről
A Vörösmarty téren este tízig tüntetést tartó csoport lassan feloszlik, már csak pár tucatnyian hallgatják a szónokokat. Utóbbiak a "kifújt" Kossuth téri demonstráció folytatóinak tartják magukat. 

A jelszavakat kiabáló, Árpád-sávos és nemzetiszínű zászlókat lobogtató tüntetők néhány órával korábban a Szabadság téren a szovjet hősi emlékmű lebontását követelték. Délután öt óra körül elindultak az Erzsébet tér irányába, majd fél hatkor megpróbáltak a Fidesz által szervezett, fáklyákkal, mécsesekkel felvonuló emberek menetének végéhez csatlakozni a Madách téren. Ezt a Fidesz szervezői megakadályozták.

19:59
A Hősök terén koszorúzással fejeződtek be a megemlékezések
Katonai tiszteletadás mellett rendezett koszorúzással fejeződtek be Budapesten, a Hősök terén az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezések. A téren megjelent az öt első számú közjogi méltóság: Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Szili Katalin, az Országgyűlés, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. Miután a köztársasági elnök fogadta a díszszázad köszöntését, bevonultak a térre a történelmi zászlók. Egy harang ötvenhat kondulását követően felhangzott a Szózat.

Az öt közjogi méltóság a Szózat hangjaira helyezte el az emlékezés virágot az ismeretlen katona sírjánál. Ezt követően a diplomáciai testület nevében Juliusz Janusz pápai nuncius, majd az 56-os Emlékbizottság koszorúzott. A koszorúzást megelőzően, majd azt követően Básti Juli színművésznő mondott el szavalatot. Az ünnepi rendezvény a Himnusz hangjaival zárult.

A kormány és az 56-os Emlékbizottság által szervezett záróesemény kezdete előtt néhány perccel csak a meghívott vendégek és a sajtó munkatársai voltak jelen, de őket is csak átvizsgálás után engedték be a térre. A Hősök tere környékét lezárták, a meghívott vendégek és az újságírók a Dózsa György úton a Benczúr utca felől közelíthették meg a helyszínt. 

A tér közepén álló oszlopot, illetve a király-szobrok emlékművén lévő oszlopokat is fekete drapériával vonták be. Az ünnepség legvégén a teret lezáró kordon mögül, a Lendvay felől hallatszott egyetlen "mondjon le" bekiabálás és egy füttyszó. (MTI)

19:30
Aki rendőr, velünk magyar

A tüntetők egy hangszórón bejelentették, hogy a Gyurcsány-kormány távozását követelőket minden nap 16 és 22 óra között a térre várják - jelentette helyszínen tartózkodó munkatársunk. A szónok zokon vette, hogy amikor végiggyalogolták Pestet, senki nem tartott velük, kivéve a rendőröket. Magukat Vörösmarty Téri Fórumnak keresztelték.

19:26
Irredenta rockzene a Vörösmarty téren
A tüntetők irredenta rockzenét bőgetnek egy autóból. Kétszáz ember lehet ott, rohamrendőrből feleannyi lehet, a környező utcákban állnak. Rendbontás továbbra sincs, csak várakozás.

19:16
Tomcat nagy menetelése

A tömeg a Rákóczi útról balra, a Szövetség utcába fordult, majd a Wesselényi utcán át a Nagykörúton haladt. Az Oktogonnál az Andrássy útra fordultak, s az Erzsébet tér felé vették az irányt. A csoport két tagja valamiért összeszólalkozott - jelentette tudósítónk, hozzátéve, hogy aztán szétválasztották őket. A tüntetők között találtuk Tomcatet is, a pólóárus bloggert a tévészékház ostromát követően rongálásért tartották fogva. Tudósítónk szerint a tüntetők csoportokra bomolva mászkálnak elszórtan. Rendőrök követik őket, közülük többen átöltöztek, felvették rohamrendőr-egyenruhájukat. Többen a Vörösmarty térre vonultak. Rendbontásnak egyelőre nincs nyoma. 

18:23
Maszkosok vonulnak a Rákóczi úton
Elhagyták a Rákóczi úton felvonuló tüntetők a Blaha Lujza teret szombaton 18 óra után pár perccel - jelentették a távirati iroda tudósítói a helyszínen. A mintegy ötszáz főnyi tömeg egyre hangosabbá vált, a tüntetők között mind több fekete maszkot, arcát sállal eltakaró ember tűnt fel. A menetet hetven-nyolcvan, egységes sárga mellényt viselő újságíró követi. A rendőrök felsorakoztak a Rákóczi út mentén.

18:15
Amíg rendőri védelem van, folytatják
A Batthyány-örökmécsesnél szombaton kora este folytatódott a rendőrség által kijelölt helyen a kormányellenes tüntetés - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója. Az Aulich utca elején több mint ötven ember gyűlt össze, hogy folytassa a már egy hete itt rendezett demonstrációt. Gonda László főszervező azt mondta, hogy este kilenc óráig, "amíg a rendőrség védelmet biztosít számukra", folytatják a tüntetést.

18:02
Irány a Blaha!
A hvg.hu helyszínen lévő tudósítója szerint 2-3000 ember van az Astoria és Blaha között, többen jelszavakat skandálnak és a Blaha Lujza tér felé tartanak.

17:52
Radikálisok az Astorián
17 óra 40 perckor a Fidesz rendezői átengedték a zászlós tüntetőket az Astoria irányába. A távirati iroda tudósítói egyetlen rendőrt sem láttak a két tüntetés találkozásának színhelyén. Arcukat eltakaró fiatalok vannak a radikálisok között az Astorián. 17 óra 45 perckor már több száz jelszavakat kiabáló, Árpád-sávos és nemzetszínű zászlókat lobogtató ember gyűlt már össze az Astoriánál. A forgalom leállt a kereszteződésben. Többen "Ria, ria, Hungária" kiabálással tovább haladtak a Múzeum körúton. Mások a Blaha Lujza irányába indultak. A Szabadság téri tüntetők menete mögött a Városház parknál oszlopot alkotó rendőrök állnak, mögöttük pedig egy rendőrségi furgon volt látható.

17:27
Szétválasztva
A Szabadság térről érkező radikálisokat nem engedik a Fidesz-felvonulók közé - tudósít az Index.

17:20
Felvonultak, hazatérnek
Véget ért a Fidesz féklyás felvonulása. A hvg.hu tudósítója szerint békésen vonult végig a tömeg az előre bejelentett útvonalon. A Városháza téren leteszik mécseseiket a felvonulók. A szervezők arra kérték az embereket, hogy az Astoria felé távozzanak és békésen térjenek haza, "ne dőljenek be semmiféle provokációnak, még akkor sem ha hivatalos szervektől tapasztalják" - szólt a jótanács. A tömeg lassan oszlik.

16:16
Elindultak a fáklyások

Elindult a Fidesz fáklyás felvonulása. Egy mentőautó és egy fekete Volkswagen vezeti a menetet az Index tudósítója szerint. A Nagykörút a Blaha Lujza térig beállt - írja a hírportál.
A Fidesz a két héttel ezelőtti, október 23-iki budapesti rendőrtámadás "áldozataiért", az emberi jogok tiszteletben tartásáért és a szabadságért hirdette meg szolidaritási menetét – tudósít az MTI. A tömeg elején álló Orbán Viktor, Schmitt Pál, Pokorni Zoltán, Áder János, Pelczné Gáll Ildikó és Szijjártó Péter egy, Az igazság szabaddá tesz feliratú molinót tartanak maguk előtt. A résztvevők száma mintegy 20 ezerre becsülhető. Az Andrássy úton kétoldalt a járdán rendőrök is haladnak a felvonulók mellett, akiket saját rendezőik kísérnek.

15:55
Indulásra készen a Terror Házánál
A narancssárga láthatósági mellényben lévő rendezők a gyülekező tömeget az Andrássy úton a Csengery utca vonalában állítják fel. Az emberek mécsesekkel, fáklyákkal, gyertyákkal, zászlókkal érkeznek. Az Andrássy úton a Terror Háza közelében több árus is tanyát ütött, mécseseket, gyertyákat, nemzetiszínű karszalagokat, sálakat és könyveket árulnak. A tömegben a Magyar Mérce és a Magyar Oldal című újságokat is árulják. A Fidesz ismertebb politikusai közül a Terror Háza előtt gyülekezik Szájer József európai parlamenti képviselő, Lezsák Sándor, Gógl Árpád, Fónagy János, Demeter Ervin, Salamon László, Turi-Kovács Béla és Révész Máriusz. A tömegben feltűnt Eperjes Károly színművész is. A helyszínen a Fidesz rendezőin kívül az Andrássy út lezárásában segédkező rendőröket is látni, a Csengery utcában pedig egy mentőautó parkol.

15:52
A Turul szobornál hatvanan várakoznak
A XII. kerületi Turul szoborhoz meghirdetett MIÉP rendezvényre közel hatvanan várakoznak a hvg.hu tudósítója szerint. Egyelőre komolyzenével és az áldozatok emlékére gyújtott mécsesekkel várják a kezdést.
15:25
Kopaszokat igazoltatnak
Eddig közel négyszáz ember gyűlt össze szombat délután a budapesti Szabadság téren, ahová a nemzeti gyásznapon a Magyar Világszövetsége, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Budaházy Baráti Kör és a Magyar Október Mozgalom hirdetett kormányellenes tiltakozást. A Szabadság tér környékén a rendőrök igazoltatnak minden olyan fiatalt, akinek feje kopaszra van nyírva, bőrdzsekit, fekete ruhát, vagy kapucnis felsőt visel. Az MTI tudósítója azt látta, hogy a rendőrök a "gyanúsnak vélt egyéneket" személyi motozás alá is vetik.
14:45
Kíséretet kaptak
A Hősök teréről elindultak a Magyar Október Mozgalom tüntetői, 50-60-an, a Szabadság tér felé - tudósít az Index. Rendőrök és fideszes önkéntesek kísérik őket, hogy ne keveredjenek a Fidesz-rendezvényre érkezőkkel.
A menet a Kodály köröndnél a Podmaniczky utca felé fordult. Ekkor hangzottak el az első jelszavak: "Gyurcsány, takarodj, vidd az összes haverod", "Ébresztő", "Rendszerváltást" - tudósít az MTI. Időközben gyülekezni kezdtek a Terror Házához hirdetett Fidesz rendezvény narancssárga fényvisszaverő mellényt viselő rendezői. Köztük a távirati irodai tudósítói három-négy olyan személyt is felismertek, akiket szeptember minden nap látni lehetett a kormányellenes Kossut téri demonstráció sorozaton.

13:53
Sólyom és Mádl Rákoskeresztúron
Sólyom László köztársasági elnök koszorúzott a Rákoskeresztúri Köztemetőben szombaton, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 50. évfordulója alkalmából. Főhajtás és kétperces néma csendet követően kíséretével Nagy Imre és a névtelen elesettek sírjához vonult. A 298-as parcellánál a hazáért vértanúhalált holtakra, illetve az ismeretlen helyen nyugvókra emlékezett. A sírkertbe látogatott Mádl Ferenc volt köztársasági elnök is feleségével, illetve unokájával.
13:37
Megkezdődött a tüntetés a Szabadság téren
A Nemzeti Jogvédő Alapítvány megkezdte tüntetését a Szabadság téren - tudósít az Index. 150-200 tünetető van jelen, Novák Előd köszöntötte őket. A hírportál szerint a szovjet emlékmű ledöntése a céljuk.
13:35
Félpályás útlezárás kettőtől
Tüntetők félpályás útlezárást tartanak szombat délután kettő és négy óra között Kópháza és Nagycenk között. Az akció célja Gyurcsány Ferenc és kormánya, valamint Gergényi Péter budapesti rendőr-főkapitány menesztése.
12:33
Csak indokolt esetben léphet közbe a rendőrség
A Szabadság téri tüntetők úgy tervezik - egy internetes oldal tájékotatása szerint -, hogy rendezvényük végeztével, öt óra körül átvonulnak a Deák térre, ahol ebben az időben a Fidesz fáklyás felvonulása lesz. "Csak akkor léphetünk fel valakivel szemben, ha egyértelműen törvénysértő módon viselkedik, agresszív" - mondta Jármy Tibor, a BRFK szóvivője a hvg.hu azon kérdésére, miszerint megakadályozzák-e, hogy a Szabadság téren tüntetők tervük szerint átvonuljanak az említett helyszínre. "Kollegáim minden inforomációt elemeznek, de ne bocsátkozzunk találgatásokba" - tette hozzá Jármy Tibor.
12:25
Budaházy fapajzsokat küld a Szabadság térre
A Szabadság-téri szovjet emlékmű megrongálása miatt körözött Budaházy György és barátai fapajzsokat készítettek a ma, a Szabadság téren tüntetők részére. Az eszközöket szétosztó tüntetészervező Nokák Előd a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy amellett, hogy szimbolikus üzenete van az akciónak (a pajzsokon lévő betűk egy feliratot tesznek ki), praktikusnak is tartja a 27 fapajzsot. Ma délután három órára tervezik az osztást. Arról azonban nem szívesen beszélt, hogy miként juttatta el számukra az "ajándékot" Budaházy. Novák úgy fogalmazott: "a társadalom legkeményebb magja jöhet ma ki a Szabadság térre, akik vállalják, hogy életüket is veszélyeztetik". A tüntetők lassan gyülekeznek.
11:53
A pártok közösen avattak
Felavatták a Nagy Imre termet, a mártír miniszterelnök 1956-os parlamenti dolgozószobáját a Parlamentben. Tovább

11:31
A belváros csendes
A belváros egyelőre csendes, csak néhány ember lézeng az Astorai, Bazilika környékén a hvg.hu tudósítója szerint. A Szabadság téren már színpadot ácsolnak a Magyarok Világszövetségének megbízásából – olvasható az Indexen.

10:19
Gyurcsány és Hiller koszorúzott
Gyurcsány Ferenc és szocialista politikusok virágokat helyeztek el a budapesti, Felvonulási téri 56-os emlékműnél szombaton délelőtt. A miniszterelnök Hiller István szocialista pártelnök társaságában érkezett. Az emlékműnél Kiss Péter munkaügyi miniszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Varjú László frakcióvezető-helyettese, Simon Gábor választmányi elnök és több szocialista kerületi polgármester is lerótta kegyeletét. Az MSZP több száz vörös szegfűt osztott szét a Felvonulási téren.

9:50
12 rendezvényen lehet provokációra számítani
A szombatra bejelentett 31 rendezvény közül 12-nél lehet provokációra számítani - jelentette be pénteken Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Különös figyelemmel követik majd a Szabadság téren, Kossuth téren zajló rendezvényeket, illetve a Fidesz felvonulást is. Az ellenzéki párt fáklyás felvonulása 16 órakor indul a Terror Háza elől, ahonnan az Andrássy út, Deák tér útvonalon keresztül az Astoriához vonulnak.

Egész napos protokollmentes megemlékezés lesz a Rákoskeresztúri Köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellájában – tájékoztat a Miniszterelnöki Hivatal. Délután 15 órától az 1956 hőseinek és áldozatainak állított emlékfal avatására kerül sor a Fiumei úti Sírkert 21-es parcellájánál Beszédet mond Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke. Az avatáson részt vesz Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is. Este 19 óra 30 perctől pedig koszorúzás lesz a Hősök terén katonao tiszteletadás mellett.

A MIÉP a XII. kerületi Turul-szobornál tüntet szombat délután négy és hét óra között. A Kossuth téri tüntetéseket szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tiltakozó demonstrációja délután öt órakor kezdődik a Szabadság térhez közeli Aulich utcában.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Szilvásy: a november 4-i rendezvényeket nem halasztják el

A kancelláriaminiszter nem talált olyan érveket, amelyek alapján azzal a kezdeményezéssel kellene élnie, hogy a november 4-ére meghirdetett rendezvények közül valamelyiket elhalasszák. Erről maga Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter beszélt, miután megbeszélést folytatott a nemzetbiztonsági bizottság elnökével pénteken az Országházban.

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Horrorsztori egy használt autóval: „Megszúrlak, ha nem adod el”

Horrorsztori egy használt autóval: „Megszúrlak, ha nem adod el”

Gigantikus büntetést kapott az UBS bank adócsalásért és pénzmosásért

Gigantikus büntetést kapott az UBS bank adócsalásért és pénzmosásért

Parragh szerint előkészítetlen a túlóratörvény, Garancsiék nem használják. De akkor ki kérte?

Parragh szerint előkészítetlen a túlóratörvény, Garancsiék nem használják. De akkor ki kérte?

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

Meghiúsulhat a Tesco és a Media Markt összefonódása

Ez már-már rendszerváltás: egy pap szobrát döntötték le a lengyelek

Ez már-már rendszerváltás: egy pap szobrát döntötték le a lengyelek