szerző:
hvg.hu

Belváros-Lipótváros önkormányzatának határozata értelmében birtokháborításnak számított a Kossuth téri tüntetők és a Fidesz őszi megmozdulás-sorozata, a hasonló hangerővel robajló demonstrációk ugyanis egy kerületi rendelet értelmében külön engedélyhez kötöttek.

Kossuth téri szónokok.
Mikrofonpróba, egy, kettő, három
© hvg.hu
Hiába jelentették be előre az őszi tüntetéssorozatot (bár amikor még nem, akkor "választási gyűlésnek", a kampánycsendben pedig "kulturális rendezvénynek" voltak álcázva), Belváros-Lipótváros Igazgatási Osztályának határozata szerint azok mégis birtokháborításnak minősülnek, a hangszórók folyamatos bömböltetése ugyanis engedélyhez kötött az ötödik kerületben, engedélyért pedig a tüntetők nem folyamodtak.

De kezdjük a történetet kicsit régebbről. Még az őszi zavargásokat megelőzően kezdett egyszemélyes demonstrációsorozatba az Egészségügyi Minisztérium épülete előtt Félix Péter, a dohányzás ellenes Füstirtó Egyesület vezetője. (A minisztérium az ötödik kerületi Akadémia utca és Arany János utca sarkán található.) Félix az ellen tiltakozott, hogy az egészségügyi tárca hozzájárult, a dohányipari cégek a dohányzás ártalmairól "felvilágosító kampányt" kezdjenek az iskolások körében. Hetek teltek el, mire több környező iroda megelégelte a kétszer ötven wattos hangszóró-szettel harsogó érdekvédő demonstrációját, s bepanaszolta őt a polgármesteri hivatalnál. Az igazgatási osztály november 20-án ki is adta határozatát, amelyben a demonstrálót eltiltják a „zajterhelési határérték-túllépésben megnyilvánuló magatartásától”.

Félix Péter ezután egy Kossuth téren lakó ismerőse nevében és érdekében eljárva tette próbára a hivatalt, panaszt emelve az őszi Kossuth téri tüntetők miatt, Satu Ferdinándostól, Magyar Nemzeti Bizottmány és Bizottságostól, Fideszestől mindenkire. A hivatal abban, hogy elmarasztalta a Kossuth téri tüntetőket, legalább következetes maradt (a két ügy ügyintézője azonos volt). Jelentős a különbség viszont abban, hogy míg Félixet ötmilliós ismételten kiszabható bírsággal fenyegették meg, addig a politikai tünetőknek kézbesített határozatban már nincs ilyen fenyegetés.

A hivatal egy 2002-es egészségügyi minisztériumi rendeletre, illetve a hozzá idomuló, a lakókat (tehát elsősorban őket, s nem a kerületben dolgozókat) védő kerületi zajrendeletre hivatkozik, ennek alapján a napközben (6-22 óráig) 55 decibelt meghaladó zajártalommal járó rendezvényeket - legyenek koncertek vagy politikai összejövetelek - nem elég bejelenteni a kerületi kapitányságon, de a polgármesteri hivataltól is zajrendelet alóli felmentést kell kérni. Puskás András alpolgármester szerint nem kívánják korlátozni a gyülekezési jogot, mindössze annyi történt, hogy a tüntetők részéről az említett engedélykérés elmaradt, egyébként a polgármester akkor is engedélyt ad a tüntetésekre, ha azok hangosak. 

Az már más kérdés, hogy a belvárosi rendeletben (28/2003.) nem ez szerepel. Ott az áll, hogy a kerületi jegyző engedélyez, de ő is csupán azt, hogy a határértéket tíz decibellel meghaladhassa a zajszint. Ez körülbelül egy házibuli zajszintjének felel meg, a Fidesz saját húszezer wattos hangtechnikájával bizonyosan túllépte volna. A rendelet betűje szerint annak megszegői harmincezer forintos bírságra számíthatnak. Összehasonlításképpen: a Félix Péternek kézbesített határozat ötmillió forintos - ismételten kiszabható - bírsággal fenyeget. Az összeg egyébként Félix szerint elírás, ő úgy véli ötszázezer forintos összegre gondoltak. Más kérdés, hogy a zajvédelmi határérték nem hivatkozási alap egy birtokvédelmi eljárásban. Utóbbit kisebb zaj miatt is kérni lehet, amikor például egész nap ugat a szomszéd kutya.

A képlet alapján tehát minden hangos rendezvényt be kellene jelenteni a Belvárosban, ezeket 65 decibelig engedélyezheti a jegyző. Figyelemre méltó viszont az eljárások különbsége. Míg ha heteken át, éjszakába nyúlóan bömböltetik a hangszórókat a morál atlétái és a parlamenti pártok, arról utólag ugyan megállapítják a birtokháborítást, de bírságot nem szabnak ki. Addig ha egy magánszemély vagy civil szervezet kis hangfalszettjével demonstrál, annak még bírságot is előirányoznak.  

A gyülekezési jog azonban alkotmányos alapjog, hasonló eszközökkel (önkormányzati rendeletekkel, rendészeti eszközökkel) való korlátozása nem csak a jogvédőkben, de minden, az alkotmányosság iránt fogékony emberben gyanút kelt. Hasonló aggodalom foghatott el bennüket, amikor az őszi megmozdulás-sorozatot követően a liberális vezetésű fővárosi önkormányzat - a traktorral behajtani tilos! - táblák kihelyezésén túl - egy rendelettel szakbizottság által kiadott közterület-foglalási engedélyhez kötötte azokat a politikai rendezvényeket, amelyeken színpadot és hangtechnikát használnak. Azaz tulajdonképpen mindegyiket. Ezek a dolgok azért veszélyesek, mert a demonstrációk engedélyezéséről politikai alapon döntenek, a politikai pártoktól, a szélsőjobboldaltól félnek, mondja Félix, egyedül a civil szervezetekkel szemben bátor a hatóság, holott a civileknek nincs más fórumuk.

Ennek engedélyhez kötése - azaz korlátozása - alkotmányjogilag elfogadhatatlan, nyilatkozta akkor lapunknak Szikinger István alkotmányjogász, s ezt most is fenntartja. Egy-egy demonstráció engedélyezése - helyesebben: tudomásul vétele vagy tiltása - a rendőrség feladata, nem pedig az önkormányzaté. De a gyülekezési jog nem emlegethető egy lapon olyan dolgokkal, mint a fűre lépés vagy a magnóbömböltetés tiltása. Mindez csak törvényi szabályozással képzelhető el, ehhez azonban előbb egy elfogadható törvénymódosítást kellene benyújtani - mondja Szikinger. Félix Péter különösképpen nehezményezi, hogy hiába nyilvánvalóan jogsértő, alkotmánysértő egy ilyen rendelet, nincs megfelelő eszköz arra Magyarországon, hogy jogorvoslatot találjon. Az Alkotmánybírósághoz fordulhat, vagy több évet rászánva végigjárja a polgári peres eljárási metódust. 

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
MTI Itthon

Török: határeset, amit a Fidesz csinál

Alkotmányos értelemben határeset, de nem túl elegáns, amivel a Fidesz próbálkozik a hatalom megszerzéséért - jelentette ki Török Gábor politikai elemző a Klubrádió Kontra című műsorában kedden.

MTI Választás 2006

Rogán posztos rendőröket akar a Belvárosba

Rogán Antal polgármesterként a közbiztonság javítása érdekében, londoni mintára, posztos rendőröket állítana az V. kerület 30 pontjára. A kerületi rendőrkapitány szerint posztos rendőrök már most is vannak a Belvárosban, Rogán Antal további elképzeléseiről pedig még nem egyeztettek.

hvg.hu Itthon

Rogán: aki a Belvárosba jön, viselkedjen vendégként!

„A Belváros az Budapest, és az ország szíve egyaránt. Mi, belvárosiak a saját bőrünkön érezzük, ha az országban rendben mennek a dolgok, és azt is, hogyha nem. A tegnapi és a tegnapelőtti napon a Belváros polgárai a saját bőrükön érezhették meg, hogy az országban baj van - olvasható Rogán Antal közleményében.

Erdogan mást gondol a kerítésépítésről, mint Orbán

Erdogan mást gondol a kerítésépítésről, mint Orbán

Tilos lesz a magáncélú netezés a munkahelyi számítógépen

Tilos lesz a magáncélú netezés a munkahelyi számítógépen

A Microsoft szerint megpróbálják majd meghackelni az EP-választást

A Microsoft szerint megpróbálják majd meghackelni az EP-választást

Szmogriadót rendeltek el Miskolcon

Szmogriadót rendeltek el Miskolcon

Leállít egy műszakot az Audi központi gyára, Győrben is készülhetnek?

Leállít egy műszakot az Audi központi gyára, Győrben is készülhetnek?

Ködbe borul Kelet-Magyarország

Ködbe borul Kelet-Magyarország