szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eredménytelenül zárult a Volán társaságoknál folyó bértárgyalások keretében tartott keddi egyeztetés; a január 29-re korábban meghirdetett sztrájkot megelőzően holnap újra tárgyalnak – közölte a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

Az érdekvédelmi szervezet közleménye szerint a munkáltatók érdekképviseleti szervezete már csak 0-6 százalék közötti jövedelemnövelésre tett ajánlatot, amely szinte megegyezik az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. elvárásával. A szakszervezetek az ajánlatot egységesen elfogadhatatlannak tartották.

A szakszervezetek éppen ezen tulajdonosi iránymutatás felülvizsgálatára hívták fel az ÁPV Zrt.-t és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot (GKM), amelyek eddig erre nem reagáltak.

Az ÁPV Zrt. és a GKM döntéseivel – a keresetfejlesztéskor figyelembe veendő feltételekkel, a fogyasztói árkiegészítés csökkentésével, a működéshez szükséges támogatások elmaradásával – olyan helyzetet teremtett, amelyben a társaságok saját költségvetésükből kell kigazdálkodni az utazóközönségnek adott utazási kedvezmények egy részét is – áll a közleményben.

A 2007. január 29-re meghirdetett sztrájkot megelőzően holnap további egyeztetnek. A Volán társaságok munkavállalóinak érdekeit képviselő szakszervezetek január 17-én jelentették be, hogy országos sztrájk megtartását kezdeményezik január 29-én reggel 4 és 8 óra között.

A munkavállalók 12 százalékos keresetfejlesztési követelésével szemben a munkáltatók ellenjavaslata felső mértékként ennek legfeljebb a felét teszi ki, nem zárva ki azt a lehetőséget sem, hogy lesznek olyan társaságok, ahol egyáltalán nem kerül sor béremelésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vasútfejlesztést és a Volán magánosítását ígéri Kóka

Amíg az elmúlt négy év elsősorban az autópálya-fejlesztésekről szólt, addig a következő négy év főleg az összekötő utak, az elkerülő utak és a vasút fejlesztését helyezi majd előtérbe – mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

MTI Gazdaság

Privatizálnák a Volánt, a postát és a Szerencsejáték Zrt.-t is

A Liberális Gazdasági Tanács azt szeretné, hogy ne csak a konvergenciaprogramban szereplő cégeket privatizálják a következő években, hanem egyebek mellett a Volán társaságokat, a Magyar Posta Zrt.-t, a Magyar Villamos Műveket és a Szerencsejáték Zrt.-t is - közölte Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.