szerző:
MTI

A kormány egy reális program reális értékelésének tartja az Európai Bizottság (EB) magyar konvergenciaprogramról közölt megállapításait - mondta Veres János pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter szerint a dokumentumban az EB úgy hívja fel a figyelmet a kockázatokra, hogy egyben értékeli azt az elmozdulást, amely a konvergencia kritériumok teljesítéséhez szükségesek. A bizottság vélekedése szerint az ország megtette a kezdőlépéseket a közigazgatás, az egészségügy, a nyugdíjrendszer, és
az oktatás reformjai területén, amellyel 2010-ig egyensúlyi pálya alakulhat ki - mondta Veres János, hozzátéve: a bizottság egyetért a magyar kormány múlt nyár óta megtett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedéseivel.

A pénzügyminiszter beszámolt arról, hogy az EB más uniós tagállamok konvergenciaprogramjainak értékelése kapcsán foglalkozott a magyar konvergenciaprogrammal. Az ennek kapcsán kiadott bizottsági állásfoglalást az EU pénzügyminiszteri tanácsa február 27-én értékeli. Veres János üdvözölte azt a bizottsági véleményt, amely szerint "az orrnehéz kiigazítást tartalmazó programmal" Magyarország jó eséllyel teljesíti a túlzott deficit eljárás keretén belül tett vállalását. A kormány azt vállalta, hogy 2009-ben 3 százalék alá szorítja a GDP-hez viszonyított államháztartási hiányt. Az EB az idei évi hiánycélt is teljesíthetőnek találja - fűzte hozzá.

A pénzügyminiszter közölte: a bizottság azt is megfogalmazta, hogy a konvergenciaprogramban 2007-re, 2008-ra vonatkozó paraméterek erősen konzervatívak. Ezért ezek közül több valószínűleg kedvezőbben teljesül. Megjegyezte azt is, hogy a bizottság pozitívan említette a fejezeti egyensúlyi tartalékkal kapcsolatos jogszabályt. Folyik a szakértői munka további költségvetési egyensúlyt szolgáló jogszabályok előkészítésére.

Veres János kitért arra, hogy a szerdai állásfoglalás szövege és a táblázatokban közölt számok nem teljesen vannak összhangban. Magyarázata szerint ugyanis a bizottság a táblázatokban a makropályát illetően nem közölt új számokat tavaly őszi, szokásos előrejelzéséhez képest, az új kalkulációk a tavasszal esedékes prognóziskor várhatók. A szerdán közölt szövegben ezért ugyan értékelik a kormány ősz óta megtett intézkedéseit, de ezeket a számokba még nem vezették át.

A pénzügyminiszter újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a múlt héten nyilvánosságra hozott bankbizottsági jelentés tartalma alapján az elkövetkező hetekre egyeztetéseket kezdeményez a szektor szereplőivel és a fogyasztó érdekvédőkkel, valamint azokkal a nem kormányzati szervezetekkel, amelyek a szektor működésében, szabályozásában szerepet játszanak.

Az egyeztetéseket követően határoznák meg, hogy milyen feladatokra van szükség a jelentésben szerepelő célok elérése érdekében. Ebben feltehetően lesznek a kormányra, illetve parlamentre háruló jogalkotási teendők, de lehet olyan is, ami intézményi működési követelményeket támaszt - fűzte hozzá. Veres János arról is beszélt, hogy várakozása szerint az elkövetkező hónapokban jellemző marad az a trend, hogy a tervezettnél kissé jobban alakulnak a költségvetési bevételek.

Orbán Viktor szerint gazdasági fordulat szükséges

Gazdasági fordulat szükségességére talált érveket Orbán Viktor, a Fidesz-Magyar Polgári Párt elnöke a magyar konvergenciaprogramról szerdán ismertetett európai bizottsági értékelésben. Brüsszeli sajtótájékoztatóján - kérdésre válaszolva - az ellenzéki politikus úgy vélte: az értékelés egyes pontjai szerint "rendkívül kockázatos az a gazdaságpolitika, amelyet Magyarország ma folytat". 

Én azt gondolom, hogy ez egy megbukott gazdaságpolitika már most, tehát nem fogja tudni elérni a maga által kitűzött célokat sem, ráadásul olyan mély válságba sodorja Magyarországot, amelyből hosszú évek kemény munkájával is nehéz lesz kilábalni - mondta Orbán Viktor. A jelentés szerinte világosan leszögezi, hogy "a megszorítások eredményeképpen jelentősen csökken a gazdasági növekedés üteme, nő az ország eladósodottsága, és mindezek eredményeképpen nőni fog a munkanélküliség". Én annak vagyok a híve, arra találok érveket ebben a jelentésben, hogy Magyarországnak erőteljes gazdaságpolitikai fordulatra van szüksége. Az adókat növelő gazdaságpolitikát végre a gazdasági növekedést serkentő, munkahelyek létrejöttét segítő, adócsökkentéses gazdaságpolitikára kellene változtatni - nyilatkozott Orbán. Megismételte: álláspontja szerint Magyarország gyámság alatt van, konvergenciaprogramját úgy fogadták el, hogy időről időre ellenőrizni kell, betartja-e az abban foglaltakat. Ennek szerinte az az oka, hogy a kormány elvesztette szavahihetőségét, és a korábban ígérttel ellentétesen haladt.
  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Várja már a PlayStation 5-öt? Óriási meglepetésre készülhet a Sony

Várja már a PlayStation 5-öt? Óriási meglepetésre készülhet a Sony

Elrontotta a Fradi az Espanyol ünnepét

Elrontotta a Fradi az Espanyol ünnepét

A gyenge forint miatt is érdemes lépniük a magyar hiteleseknek

A gyenge forint miatt is érdemes lépniük a magyar hiteleseknek

1100 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás

1100 tő kendert rejtett az orosházi kukoricás

Belehúz a Google: 600+ milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra

Belehúz a Google: 600+ milliárd forintnyi összeget költenek napelemekre és szélturbinákra

Alig van üzemanyag Kubában, több ezer ökröt vetnek be

Alig van üzemanyag Kubában, több ezer ökröt vetnek be