szerző:
Sipos Anett
Tetszett a cikk?

Az egészségügyi reform részének tekinthető kórház-összevonásokat, -megszüntetéseket sokan Molnár Lajos szakminiszternek tulajdonítják. A szaktárca által elkészített tervezetet azonban több ponton radikálisan felülírták, és így terjesztették a Közép-magyarországi Regionális Egészségügyi Tanács (KRET) tagjai elé. Négy intézményt megszüntetnek, és ingatlanjaikat értékesítik.

Molnár Lajos miniszter januárban a KRET belé terjesztette a minisztérium javaslatát, amit a tanácstagok nem fogadtak el. Ezután került a KRET elé egy módosított javaslat, amit azonban már senki nem vállalt. Ez a változat már négy fővárosi kórház megszüntetését tartalmazta. A KRET tagjai közül senki sem volt hajlandó megszavazni ezeket az ágyszám-javaslatokat. Ezzel együtt a mai napra ígért végleges miniszteri döntés kihirdetése előtt eladásra hirdette meg a Kincstári Vagyonigazgatóság (KVI) a KRET elé terjesztett lista szerint bezárásra ítélt négy fővárosi kórház ingatlanát.

Havas Szófia doktórnő több poszton is involválta magát az ügyben. Ő egy személyben a János Kórház orvos-igazgatója és a KRET elnöke is, így ő a beterjesztő, de állítása szerint nem ő írta az új számokat. Havas a január 26-ai rendkívüli KRET-ülésen azért jóváhagyást kért arra az "új" listára. Volt, ahol a 310 ágyból nulla lett a KRET elé került javaslat ajánlásának rubrikájában (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet - OPNI), de volt ahol a 69 helyett 195 ágyra tett javaslatot (SOTE). A KRET azonban nem szavazta meg Havas Szófia előterjesztést.

Ágyszámos kérdés
© Stiller Ákos
A Budai Gyerekkórház esetében is a szaktárca csak nyolcvanra csökkentette a korábbi 95 fős aktív ágyszámot. A KRET által javasolt felosztott aktív ágyak száma azonban már nulla. Az OPNI-nál a miniszteri javaslat még megegyezett az eredeti aktív ágyszámmal, azaz 310-el, míg a KRET-es „állásfoglalás” lenullázza a "sárga háznak" csúfolt intézményt. A senki által hivatalosan fel nem vállalt „anyátlan-apátlan listát” a kórházfenntartók és vezetők közül senki sem szavazta meg. Így Molnár Lajosra hárul végső döntés.

Megkerestük telefonon Havas Szófiát is, hogy a KRET-es tervezet okairól érdeklődjünk. Rövid és indulatos beszélgetés után kiabálni kezdett, mikor arról kérdeztük, miért tartja szükségesnek a Margit Kórház két alapellátási osztályának megszüntetését és egyéb módosítási javaslatokat. Érdemben azonban mindössze annyit sikerült megtudtunk a KRET-elnöktől, hogy a regionális orvosszakmai testület valóban nem volt hajlandó megszavazni az általa előterjesztetteket, és van alapjuk azoknak a kiszivárgott információknak is, amelyek azt rebesgették, hogy az OPNI feladatait nem országos intézmény fogja ellátni.

Gyertyák és KVI-hirdetés (Oldaltörés)

Gusztonyi Ágnes, a Szent Margit Kórház főigazgatója nem ért egyet Havas Szófia által előterjesztetett anyaggal, de elfogadja a kormányzati reformokat, hisz maga is úgy véli az egészségügyben ideje rendet tenni. Saját intézményére nézve is javaslat készült, amelyet Molnár Lajos miniszter elfogadott, ám ezek a számok is megváltoztak a kórházvezetők regionális tanácsának ülésére. Azt már Gusztonyi doktornő is egyértelmű csúsztatásnak nevezte, hogy a KRET elé került ágyszám-javaslatokat a KRET jóváhagyott javaslataként terjesztik, miközben a tagságból egy ember sem akadt, aki támogatta volna Havas elnöknő előterjesztését.

Az óbudai Margit Kórház szülészetének és sebészetének bezárása is a KRET-elé hozott javaslat, amely több kérdést is felvet. Molnár Lajos miniszter 40-40 ágyat javasolt erre a két osztályra. A János Kórház orvos igazgatónője, azonban a KRET elnökeként olyan előterjesztéssel élt, hogy ezeket is lenullázná. Tenné ezt annak ellenére, hogy a Margit kórház szülészeti osztályán 2006-ban 4000 beteg fordult meg és 1700 szülés volt, ami másfélszer több mint a János Kórházban. A sebészeti osztályon ellátott több mint 2000 beteg 96 százaléka műtéten esett át. A különbség azonban nem orvos szakmai hiányosságokra vezethető vissza, csupán a János Kórháznak elavultabb infrastruktúrájára. A Margit kórházban központi műtőblokk segíti az orvosok munkáját, baktériumszűrővel és klímával, míg a Szent Jánosban még hagyományos körülmények közt dolgoznak a sebészek.

Most még műtenek Óbudán
© Stiller Ákos
A Szent Margit sebészetének esetleges bezárása aggályossá tenné Óbuda-Békásmegyer 150 ezres lakosságának ellátását. Különösen kellemetlenül érintené a gyulladásos bélbetegségben, a Crohn-betegségben szenvedőknek. Eddig ugyanis az ország összes kórházából ide utalták az ilyen diagnózisú általában fiatal betegeket, akiket másutt nem tudtak meggyógyítani. A sebész és gasztroenterológus munkacsoport országosan elismert, ami sok éves kitartó csapatmunka eredménye Gusztonyi Ágnes főigazgató elmondása szerint.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata gyertyás demonstráció keretében emlékezik meg a megszűntetésre ítélt Margit Kórház sebészeti és szülészeti osztályaitól péntek délután. A kórház előtt beszédet mond Bús Balázs polgármester és Puskás Péter alpolgármester, akik mellett a tervek szerint megjelennek majd a kerület baloldali önkormányzati képviselői is.

Bár csak mostanában derülnek ki a végleges ágyszámok, a szakma szerint a súlyponti kórházak kijelölését követően egyik legnagyobb feladat az ellátottak befogadásának megoldása lesz. Még az eddig legnagyobbnak tartott János Kórházban is okozhat gondokat az átszervezés, hisz szinte 450 ezer embert kell ellátnia, ha az I.; a II.; a III. és a XII. kerület összes lakóját hozzájuk irányítják, és a tervezet szerint náluk sem nő a jelenlegi kapacitás.

A Kincstári Vagyon Igazgatóság (KVI) 2007 folyamán értékesíteni tervezi a HVG-ben megjelentetett fizetett hirdetése szerint azt a négy kórházat, amelyet a miniszteri ágyszám javaslat még működő kórháznak javasolt, ám a KRET elé terjesztett listában már bezárásra ítéltettek. Így a KVI az OPNI, a Svábhegyi Állami Germekgyógyintézet, a SOTE Eötvös úti szanatóriumának, illetve Mátyás király úti kórházának épületét és telkét is "értékesíteni tervezi".

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Lejárt a határidő, nincs megegyezés a MÁV kórházakról

Február 25-én lejárt az a határidő, ameddig a MÁV kórházak sorsáról meg kellett volna állapodnia a kormánynak és a szakszervezeteknek; március 2-ig fenntartják a sztrájkkészültséget és tovább tárgyalnak - mondta el a Vasutasok Szakszervezetének elnöke.

MTI Plázs

Elhagyja a kórházat a világ legapróbb koraszülöttje

Elhagyja a kórházat a világ legkisebb súllyal világra jött, és életben maradt újszülöttje, aki október 24-én látta meg a napvilágot az egyik dél-floridai kórházban, császármetszéssel, nem egészen 22 heti - 5 és fél havi - terhességet követően.

MTI Shake

Szexbotrány a kórházban

Húsz orvos neve szerepel azon a listán, amellyel egy szarajevói ápolónő fordult a kórház vezetőségéhez, hogy a lista segítségével állapítsák meg újszülött fia apjának kilétét.

MTI Itthon

Kibulizták, marad a szolnoki MÁV-kórház

A szolnoki MÁV-kórháznak is biztosított a szakmai jövője, miután az egészségügyi miniszterrel folytatott lovasberényi egyeztetés eredményeként 88 aktív és 170 passzív ágyat kap működéséhez – mondta el Botka Lajosné MSZP-s országgyűlési képviselő.

Virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot

Virtuálisan bejárhatjuk a Magyar Földrajzi Múzeumot

Csak a fehérorosz foci maradt, ha valaki élőben akar meccset nézni

Csak a fehérorosz foci maradt, ha valaki élőben akar meccset nézni

Mire számíthatnak az e-cigit szívók a koronavírus-járvány idején?

Mire számíthatnak az e-cigit szívók a koronavírus-járvány idején?