szerző:
hvg.hu

A távozó miniszter biztosan mély nyomokat hagy a magyar egészségügyön. Karrierje se számít mindennapos doktor bácsis sztorinak.

Horváth Ágnes és Molnár Lajos.
Mellette az utódja?
© Horváth Szabolcs
„A nyírbátori Báthori István Gimnáziumban határoztam el, hogy orvos leszek. Oda járt a jelenlegi pénzügyminiszter, Veres János is” – nyilatkozta 2006 júniusában a HVG-nek kinevezése előtt a hatvanévesen, tíz hónap miniszterség után távozó miniszter.

Érettségi után Molnárt a Szovjetunióba, ott is a kies kaukázusi Sztavropolba irányítják, s csak az ott lenyomott két év jelent belépőt a debreceni egyetemre. De a diploma sem hoz megnyugvást, mert a Salgótarjánban elfoglalt orr-, fül-, gégészeti állomáshelyen a hetvenes évek nagy áremelései olyannyira felmérgesítik, hogy családostul Algériába teszi át a székhelyét, és a nyolcvanas évek végén már Bécsben eszi a vendéggyógyászok kenyerét. A nyolcvanas évek végi nagy változások azonban visszahozzák, ám megromlott látása utóbb ellehetetleníti szakorvosi karrierjét. Alkalmas marad viszont szélesebb horizont áttekintésére: rábízzák a budai Kapás utcai rendelő vezetését, majd a rendszerváltozás környékén a liberálisokkal kölcsönösen kialakított rokonszenv és ismeretség révén a Horn-Kuncze-kormányzat idején kinevezik a BM Kórház élére.

Sikere és híre oly messzire elér, hogy a következő kurzus idején éppen hogy a fideszes várospolitikus, Kupper András az egyik fő támogatója Molnár Szent István kórházi karrierjének. Igaz, utóbb ugyancsak ő ügyeskedik addig, mígnem az esküdt ellenségeket, a szocialistákat is ráveszi, hogy a főigazgató ellen szavazzanak. Ekkor azonban Molnár már - egy, a Financial Timesban közölt, az orvosi hálapénzek tárgyában tett, országos felhördülést keltő nyilatkozata okán - országos hírre tesz szert. Nem is maradt sokáig állás nélkül: a miniszterségért a MÁV Kórház vezetői posztját készül feladni.

„Van vagy hatezer könyvem. Nem gyűjtöm, olvasom.” Hely a könyveknek ma már bővebben lehet a röntgenorvos feleséggel lakott budai társasházi lakásában, mivel a két nagylány - az egyik jogász, a másik külszolgálatban van - már elhagyta a szülői házat.

„Lengyelországban az utóbbi négy évben semmi sem történt az egészségügyben, mégis hét minisztert fogyasztottak. Csehországban ugyancsak nem voltak reformok, ennek ellenére négy miniszterváltásra került sor. Magyarországon is legfeljebb annyi történt, hogy három miniszter jött s ment. Szlovákiában viszont, ahol radikális reformokat hajtottak végre, négy esztendeje ugyanaz a miniszter” – győzködte tavaly júniusban a HVG-t Molnár, hogy nem kell őt félteni.

Molnár már kórházi vezetőként sem lehetett kenyérre kenni: „a Szent István Kórházban munkatársaim érezhették ugyan a keménységemet, mégis ők voltak, akik - amikor eltávolítottak onnan - demonstráltak mellettem. Sőt, mindegyik vezető munkatársam, vállalva akár a munkanélküliséget is, lemondott. Ezt csak azért hoztam szóba, mert ha indokolatlanul lettem volna kemény, aligha kaptam volna meg ezt a megbecsülést.”

A Szent István Kórház éléről pedig a szocialisták asszisztálása mellett történő eltávolításáról azt mondta: „akkor sem az MSZP politikusai támadtak, hanem egyes fővárosi szocialista egészségpolitikusok – ami nagy különbség.” Aztán minisztersége alatt arra is sor került.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Molnár távozása váratlan és szükségszerű

Vizitdíj, egyéni számla, kórházösszevonások, kórházközpontok létrehozása, gyógyszerlicit, vállalkozási tilalom orvosoknak, a patikamonopóliumok és a kötelező kamarai tagság felszámolása – néhány elem a Molnár Lajos fémjelezte egészségügyi reformból. Egy-egy elem más miniszternél egész életműnek számítana. Molnár tíz hónap alatt abszolválta, utána vette a kalapját. Távozásával a reform lassabb sebességre válthat, vagy tán véget is érhet.

HVG Hetilap

Kórházlista: visszafogták Molnárt

Mivel az ágyelosztás felelősségét egyetlen regionális egészségügyi tanács sem vállalta magára, a végső szót a miniszter mondta ki. Ezzel azonban korántsem csillapodtak le a kedélyek.

MTI Itthon

Mikola találkozik Molnár miniszterrel

A Fidesz azt javasolja, hogy a kormányzat tolja ki az egészségügyi átalakítások április 1-i határidejét, mert a kórházak még mindig nem kapták meg a finanszírozási szerződéseket – mondta Mikola István, az ellenzéki párt szakpolitikusa.

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Nemrég még startup volt, most a tőzsdére készül a Magyarországon is ismert buszos cég

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán