szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nyugati pályaudvar Eiffel csarnoképülete közösségi, kulturális jellegű hasznosításáról, a Moszkva tér felújításáról, a vasúti és BKV-jegyként is használható intelligens kártya bevezetéséről egyeztetett a gazdasági és az önkormányzati miniszter a főpolgármesterrel.

Az ezt követő tájékoztatón a résztvevők elmondták, hogy e célok megvalósításáért rendszeresen, legközelebb egy hónap múlva egyeztetnek. Demszky Gábor, aki az egyeztetést követően Belgrádba indult, a minisztériumból kilépve azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági miniszter kétmilliárd forintot biztosított a főváros ez évi útfelújítási programjához, s ezzel idén 130 kilométer budapesti út kaphat korszerű burkolatot.

Kóka János gazdasági miniszter fontosnak tartotta, hogy összehangolják a vasúti és az autóbuszos közlekedés, valamint a BKV fejlesztési koncepcióját. A Nyugati pályaudvar csarnoképülete a kormányzati negyedhez kapcsolódva kapna új funkciót, válna közösségi, kulturális rendezvényi helyszínné. A Moszkva tér fejlesztéséről szólva közölte, hogy Demszky biztosította őt arról, hogy ebben a ciklusban, 2010-ig rendezik a teret. Ennek első fázisaként még októberben elfogadja a főváros az ezzel kapcsolatos intézkedési tervét. Az egyes villamosjáratok összekapcsolásával gyakorlatilag már megkezdődött a tér rendezése. Megjegyezte, ez nemcsak kormányzati és fővárosi ügy, hanem szükség van hozzá a három érintett kerület együttműködésére is. "Bízunk benne, hogy az érintett polgármesterek a főpolgármester, illetve a kormány partnerei lesznek" abban, hogy a Moszkva teret rendezni lehessen. Az intelligens kártyáról azt mondta, hogy várhatón már 2009-re működhet, s azt egyebek közt közlekedési jegyként lehet majd használni.

Demszky Gábor szerint szükség van arra, hogy a néhány éve készült fővárosi közlekedésfejlesztési tervet teljesen átdolgozzák. Ennek kapcsán beépítenék az olyan nagy projekteket, mint az 5-ös metró, a Nyugati pályaudvar és az Etele tér rendezése, valamint a Ferihegyi repülőtér teljes térségének átalakítása. Ez egy drága, rendkívül bonyolult munka, amit a Főmtervre bízva kívánunk végrehajtani" – tette hozzá a főpolgármester.

A Moszkva tér átalakítására a fővárosnak 10 milliárd forintos nagyságrendű terve van – mondta a főpolgármester. Azt, hogy a tér rendezése 2010-ig megvalósul-e, a főpolgármester nem tartja egész biztosnak. Az viszont biztos, hogy "2009-10-ben a munkák folyamatban lesznek és a Moszkva téren a változások érzékelhetők lesznek" – fűzte hozzá Demszky.

Bajnai Gordon önkormányzati miniszter elmondta, hogy jelenleg Budapest rendelkezik a legtöbb elfogadott programmal az Új Magyarország Tervben. Ezek között sok közlekedési terv van, például a 4-es metró, valamint az 1-3-as villamos járatainak meghosszabbítása is. A miniszter azt reméli, hogy szeptember végéig megkapják a fővárostól a BKV átfogó korszerűsítési tervét is. Számítanak arra, hogy a főváros EU-forrásokra is pályázik majd a Moszkva tér fejlesztéséhez. összességében több mint 20 milliárd forint szabad felhasználású keretösszeget kap a városfejlesztési célokra a főváros a tárcától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Dugóra számítsanak a budapestiek

Lassú közlekedésre, helyenként torlódásra lehet számítani szerdán a főváros útjain az alsó rakpartok lezárása miatt a Fővinform tájékoztatása szerint. A közterület-fenntartó vállalat azt közölte: várhatólag még szerdán átadják a rakpart néhány szakaszát a forgalomnak.

MTI Itthon

Beperelték Budapestet a szmog miatt

A Levegő Munkacsoport karolta fel azt az ügyet, amelyben magánszemélyként milliós értékre kártérítési pert indított a fővárosi önkormányzat ellen Gyömrei Andrea, mert állítása szerint tartós egészségkárosodást okozott neki Budapest légszennyezettsége - írta a szerdai Magyar Hírlap.

MTI Kult

Kulturális városnegyedet ígér Demszky a Közraktárakhoz

Kulturális városnegyed épül a ferencvárosi Duna-parton a Közraktárak megújításával 2010 nyarára; a nyolcmilliárd forintos beruházás során kialakított közösségi és kulturális terek Budapest egyik új jelképévé alakíthatják a városrészt - közölte a főpolgármester hétfőn a helyszínen tartott bejáráson újságírók előtt.

Trend

Budapesti mérföldkövek

Ha minden a szervezők tervei szerint halad, egy hónap múlva, október 3-án a klímaváltozás elleni harc sztárjai adnak...

MTI Gazdaság

Szonda Ipsos: Budapesten 5 éve nem javul az életminőség

Budapesten öt éve nem javul az életminőség a fővárosiak szerint, akik elsősorban az egészségügyi ellátás és a közlekedés megítélésén keresztül értékelik a városvezetés munkáját is - derül ki a Szonda Ipsos reprezentatív felméréséből.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Óriásraktárak épülnek Budapest környékén

Több tízezer négyzetméternyi raktár épült az elmúlt években a fővárosban és környékén, így nem csoda, ha rekordokat dönt a bérbeadás. A legnagyobb üzlet a Tescóé. Budapesten félmillió tonna gabonát is tárolhatunk.

hvg.hu Shake

Becsületesek a budapestiek

A legbecsületesebbek a ljubljanaiak, a torontóiak meg a szöuliak, de a budapestieknek sincs szégyenkeznivalójuk. Az elveszett mobiltelefonok nagy többségét legalábbis visszaszolgáltatjuk gazdáiknak – derült ki a Reader’s Digest tesztjéből.

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

Ez már egy más világ: így nézett ki 97 nap után az első szabad este a briteknél

iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

iPhone-ról Androidra vált? A WhatsAppját egy az egyben átviheti

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai