szerző:
hvg.hu

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bekérte ugyan 12 alapítvány dokumentációját, amelyek a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztériumtól 2000 és 2002 közötti időszakban kaptak támogatást, ám a nyomozás hivatalosan egyelőre csak a 2002 és 2006 közötti időszakra terjed ki. Megtudtuk: Zuschlaghoz kapcsolható, "láthatatlan" bt. működik Nagykovácsiban.

Értesüléseink szerint a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség több tucat alapítvány dokumentációját kérte be az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól, ezek között 12 szervezet támogatása a sporttárca 2000-2002 közötti időszakára vonatkozik, amikor a minisztériumot még a fideszes Deutsch Tamás irányította. Szabó Ferenc főügyészhelyettes nem cáfolta a hírt, de mint hangsúlyozta, a nyomozás tárgyát a 2002. január 1-jétől a 2006 december 31-éig terjedő időszak képezi. Mint hozzátette:, még ha  a Zuschlag-ügyhöz hasonló, feltehetően kisebb súlyú bűncselekményre bukkannának, azok mára már elévültek. 

Zuschlag Jánost és a mai naptól hét társát különösen nagy kárt okozó,  bűnszervezetben elkövett csalással gyanúsítják. A hatóság gyanúja szerinti bűnszervezet újabb tagját sikerült lakat alá tenni, feladta magát  ugyanis  Zuschlag személyi titkára, Lados István. Ő egyelőre nem tett vallomást. Kezdeményezték  előzetes letartóztatását is.

Mint korábban jelentettük, a kedd esti órákban kihallgatták tanúként Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. Az MTI erről éjjel fél egykor adott tájékoztatást. Az  egykori ifjúsági és sportminiszter (2003. május 19. és 2004. október 4. között töltötte be ezt a posztot)  a TV2 adásdában közölte:   nem tudott arról, hogy az általa vezetett tárcánál fiktív alapítványoknak fizettek volna ki jelentős pályázati támogatást úgy, hogy azzal a szervezetek nem tudtak elszámolni. "Az lett volna a furcsa, ha tudunk róla" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: a tárca több ezer pályázatot bírált el pozitívan, és fizetett ki az igénylők számára összegeket. A pályáztatást háttérintézmények intézték, hozzá pedig több száz döntést tartalmazó akták érkeztek, amelyekben egy-egy pályázat csak egy sorban volt leírva - mondta a miniszterelnök a TV2 reggeli műsorában.

Zuschlag János a cégnyilvántartás szerint kültagként továbbra is tulajdonos a kiskunhalasi székhelyű, főleg ingatlankezeléssel és -bérbeadással foglalkozó A Gyorsabb Ügymenetért Bt.-ben. Egészen június 27-éig  beltag volt, akkor helyét Györfi Ludovic ügyvezető vette át, akinek a cégpapírokban címeként egy kecskeméti tanya szerepel. Érdeklődésünkre kiderült, hogy az ingatlan tulajdonosa nem ő, hanem Varga Gyula. Varga  a hvg.hu-nak elmondta, Györfi valóban hozzá van bejelentve, de csak néha fordul meg nála, és tudomása szerint most külföldön tartózkodik.

A bt. székhelyét nem tudtuk elérni, telefonszám ugyanis nincs bejelentve. Sikerült megtudnunk, hogy a vállalkozás Nagykovácsiban működik. Kaptunk telefonszámot is a bt.-hez, ám a cég iránt érdeklődő kérdésünkre a vonal másik végén lecsapták a telefont.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Zuschlag ügyben az MSZP nem foglal állást

Az MSZP nem akarja állásfoglalásával vagy véleményével befolyásolni az igazságszolgáltatást a Zuschlag-ügy kapcsán. Erről Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

MTI Itthon

Börtönben marad Zuschlag János

A Csongrád Megyei Bíróság hétfőn helybenhagyta a Szegedi Városi Bíróság Zuschlag János előzetes letartóztatásáról szóló döntését - közölte Cseh Attila sajtószóvivő hétfőn.

MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány tanúskodott a Zuschlag-ügyben

Tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet szeptember 25.-én este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében. Kérdéseket tettek fel a Gyermek, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) különböző ifjúsági szervezeteknek nyújtott támogatásaival, a pályázatokon elnyert összegek kifizetési és elszámolási szabályaival, illetve gyakorlatával kapcsolatban.

hvg.hu Itthon

Zuschlag húsz évet is kaphat

Új helyzetet teremt Zuschlag János őrizetbe vétele szocialista politikusok szerint, s azt találgatják, kiket fog párttársuk „belerángatni” a különösen – immár bűnszövetkezetben – elkövetett nagy kárt okozó csalás kapcsán folyó büntetőeljárásba. Az előzetes letartóztatásáról majd Szegeden döntenek, ugyanis a Kecskeméti Városi Bíróság elfogultságot jelentett be.

Orbán levélben gratulált Babosnak a tripla vb-győzelemhez

Orbán levélben gratulált Babosnak a tripla vb-győzelemhez

Belépődíjat fognak szedni Európa földi paradicsomában

Belépődíjat fognak szedni Európa földi paradicsomában

A UPC-nél van műholdas tévéje? Most kapott egy ingyenes új szolgáltatást

A UPC-nél van műholdas tévéje? Most kapott egy ingyenes új szolgáltatást

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Jó évet zár a budapesti Nagybani

Ez nem fog tetszeni a kormánynak: minimális tao-kulcsot szeretne az OECD

Ez nem fog tetszeni a kormánynak: minimális tao-kulcsot szeretne az OECD

Ellenőrzik jövőre a csokos támogatásokat

Ellenőrzik jövőre a csokos támogatásokat