szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai személyiségek 24-es listáját. A háromrészes cikksorozat befejező darabját olvashatják. Van itt netguru, kockafejű főtörzs, drogterapeuta lelkésznő, no meg a titokminiszter és persze Zuschlag János.

Nyírő András nevét hallva az informatikához konyítók kenik-vágják: ő készítette el annak idején az első hazai CD-ROM-ot, alapította az első hazai netes hírlapot, az Internettót, majd a régi csapattal az Indexet is. Konok ember hírében áll, bizonyára ezért is váltak el útjaik, a "netgurunak" ezt követően multinacionális cégek lettek kenyéradó gazdái. A Westelnél, s a Ringiernél végzett munkája kevéssé volt látványos, legalábbis Nyírő neve nem forgott annyit a sajtóban sem. A legújabb dobásáról tavasszal hallhattunk: bár - szociológus végzettség ide vagy oda - korábban nemigen volt dolga a roma közösségekkel, most mégis a cigányság informatikai felzárkóztatását vette a fejébe. Az általa gründolt Login kezdeményezés már több csereháti faluba bevezette a közösségi internetet, s olcsó számítógépekkel látja el a családokat. Ez nem segély - hangsúlyozza. Mindez önmagában persze kevés az üdvösséghez, a Login jövőre már közpénzeket is bevonva igyekszik bekapcsolni az elzárt falvakban élő roma családokat az információáramlás vérkeringésébe. Az igazi truváj az lenne tehát, ha 2008-ban is Nyírőről és a Loginról szólnának a hírek. (Fotó: hvg.hu, Stiller Ákos)

Szilvásy György miniszternek számos olyan tulajdonsága van, amely alkalmassá teszi őt a Gyurcsány Ferenc mellett másodhegedűsi posztra. Szorgalmas, nagy munkabírású, otthonosan mozog az államigazgatásban, főnökéhez lojális, ütésálló, nem csak jó végrehajtó, de megbízható intrikus is. Ha nem lenne koalíció, és az MSZP nem olyan párt lenne, amilyen, a kormányfő helyettese lenne. Ebben az értelemben biztosan örülnünk kell a koalíciós kormányzásnak meg MSZP természetének, mert jobb, hogy nem a kormány második embere. Ennél már csak az lenne jobb, ha miniszter sem lenne. Ehhez képest a nyári kormányátalakítás során kancellária éléről a polgári titkosszolgálatok felügyeletének élére röppent át – igaz, már korábbi megbízatása idején is ő felügyelte őket. Nem sok sikerrel. A tavaly őszi sajnálatos események során ellentmondásos és nehezen hihető feltételezésekkel traktálta az országot, miközben számos kínos részlet derült ki a szolgálatoknál meglévő káoszról. Idei szerencsétlenkedései közül szívünkhöz közel áll egykori sportminisztériumi helyettes-államtitkárához intézett telefonhívása, miután Topolánszky Ákos a hvg.hu-nak feltárta a szerencsésen elhalálozott tárca viselt dolgait. Főszerkesztőnknél már nem Szilvásy, hanem egyik titkára érdeklődött „az interjú készültének körülményeiről”. Nemzetbiztonság a gyakorlatban. (Fotó: HVG, Fazekas István)

Váradi József ötlete, hogy érdemes lenne közép-európai fapados repülőtársaságot létrehozni, jövőre lesz alig ötéves. Ehhez képest, a WizzAir – állítólag – a magyar piacon már megelőzi a Malévot, és a fapadosok között is első. A gyors növekedés közepette Váradinak mindig akad néhány versenytársainak szánt rossz szava, amellyel felbőszíti őket. A rivalizáláson túl ebben bizonyosan az is szerepet játszik, hogy hősünket a Malév vezérigazgatói székéből pöckölték ki, mielőtt fapadosra adta volna fejét. A cégalapító nagy truvája nem csupán az, hogy csak diszkont légitársasággal lehet betörni az európai piacra, hanem az is, hogy az indulástól kezdve regionális színezetet adott cégének. Bármit is jelentsen ez, de 2005-re a WizzAir „Európa legtőkeerősebb légitársaságává vált”. Ennél közérthetőbb, hogy a cég a következő években 107 új Airbus A320 típusú gépet vásárol, illetve lízingel. A vállalat azzal számol, hogy idén több mint 700 ezer utast visz majd el magyarországi járatain, míg a teljes utasszám meghaladja a 4,6 milliót. (Fotó: HVG, Marton Szilvia)

Usztics Mátyás a Csacsacsa című filmben az erkölcsi szabályokat nem ismerő vagányt, a Kisváros című tévésorozatban pedig a kockafejű Hunyadi főtörzset alakította. Mintha ebből a két szerepből gyúrta volna össze mostani Gárda-fejes figuráját is. Rendezők a megmondhatói, mennyire kevés az intellektuálisan és erkölcsökben kifogástalan teátrista, Usztics sem ilyen. De azért más jeles szórakoztatókhoz hasonlóan, neki is kifinomult érzéke van ahhoz, hogy megorrontsa, mit szeret a nagyérdemű, akár a politikai közönség is. A publikum és a művész egymásra találása ihletett pillanat, amiért Usztics meg is dolgozott. A jobbos szcénán először Orbán oldalán tűnt föl, aztán megalapította, és egy ideig vezette a Nemzeti Kamara Színházat, valamint a patrióta elkötelezettségű üzleti vállalkozást, a Magor-mozgalmat. A színészkirályt az is megkülönbözteti a ripacstól, hogy őt nem ragadja el a frazeológiája, míg a ripacs lábhoz megy. Usztics Magyar Gárdánál való bábáskodása kétségtelenül ilyen tévedés. Pedig tudnivaló, hogy kiváló jellemszínész. Feledhetetlen alakítása volt például a Rádió Kabaréban Teri néni, akinek figuráját nem csak groteszken, színészi túlzásokkal, de valóban sok szeretettel alakította. Na, ez most nagyon hiányzik Usztics gárdaofficérből. (Fotó: hvg.hu, Stiller Ákos)

Verebics Ágnes idén kapta meg a negyven év alatti festők számára meghirdetett Strabag festészeti verseny fődíját. Az indoklás szerint „szuggesztív, pszichologizáló portréi, egyedi kompozícióikkal, színvilágukkal nyerték meg a bírálók tetszését, az ábrázolt női arcok expresszív gesztusaikkal, különös beállításaikkal és képkivágásaikkal hatnak a nézőre”. Az arcok többnyire a művésznőéi. Verebics 2006-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetem festő szakán, idén múlt 25 éves. Fiatal kora ellenére munkáit már több helyen láthattuk, köztük az idei kasseli Documenta utolsó heteiben megrendezett, tizenhárom helyi és huszonhárom budapesti fiatal művész műveit bemutató kiállításon. Fóliára festett, palánkra szögezett alkotással jelent meg a Rákóczi téren a Metro4: Palánk című, szabadtéri csoportos kiállításon (e galéria hetedik képe), aminek azonban mozdítható részeit egy műkedvelő járókelő azóta a magáévá tette. Verebics Ágnesnek érdemes a keresztnevét is megjegyezni, nehogy elragadtatásunkban bajba jussunk, mivel nővére, Katalin hasonlóan tehetséges művész, de ő az arcok helyett inkább női testeket, torzókat fest.

„Ennél már nem lehet rosszabb” – nyilatkozta Varga Zoltán büntetőbíró a móri bankrablást követően, de akkor a kíméletlenebbé váló erőszakra értette. Ugyanezt érezhette tavasszal, amikor pár nap leforgása alatt vált világossá, hogy a nyolc halottat követelő támadásért korábban nem a megfelelő embert küldte életfogytig tartó börtönbe. Miközben a nyomozó- és vádhatóság is végigbakizta az ügyet, azért ők ügyesebben tolattak ki a zsákutcából, végül is másodszorra már bizonyára a valódi elkövetőket sikerült prezentálni, még ha egyikük közben öngyilkos is lett. A korábban Magda Marinkót elítélésében tapasztalatot szerző Varga bíró azonban nem futhat neki újra. Hiába érezte úgy Lomnici Zoltán, hogy a sajtón keresztül kell oltalmaznia helyettesét, ezzel egyúttal a téves ítéletet is mentegetni kezdte. Éppen a sajtó nemtelen támadásaira – s nem a hibás ítéletre - hivatkozva mondott le végül Varga Zoltán az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban betöltött tagságáról. Azért a kudarc nem törte meg: egy hete első fokon példás ítéletében mentette fel államtitoksértés vádja alól a HVG újságíróját. (Fotó: HVG, Túry Gergely) 

Victorné Erdős Eszter a Kalefben, vagyis a Moszkva téri drogosok társaságában töltötte ifjúkora jelentős részét, a tisztes családi háttér ellenére arra sem vehetett mérget senki, hogy nem köt ki majd közöttük. Sok jel mutatott erre: több iskolából kirúgták, otthonról hosszabb időre elszökött, egyszóval zaklatottan kereste helyét a világban. Végül a reformátusoknál találta meg, első missziói pedig éppen a Kalef drogosainak lelki gondozásához kötődtek. A máshonnan is ismert Topolánszky Ákossal együtt annak a közösségnek a tagjai lettek, akik már a hetvenes évek végén, vagyis akkor felismerték a drogproblémát, amikor az állam még kevéssé vett tudomást a jelenségről. Erdős Eszter férjével, Victor István református lelkésszel alapította meg a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthont, amelynek - némi kitérővel - ma is a vezetője. A rehabilitációs intézmény terápiás közösségébe tizennégy hónapot kell kibírnia annak, aki végleg hajlandó lemondani a kábítószerről. Orvos nincs, az otthont és a csoportterápiás foglalkozásokat a spiritualizmus hatja át. Az önmaguk gyengéit legyőzni képes fiatalok közül többen az intézményben dolgoznak, immár kiegyensúlyozott, egészséges segítőként. Victorné Erdős Eszter évtizedek óta a kábítószerfüggőket istápolja, listánkra azért került éppen most, mert idén kapott Példakép-díjat. (Fotó: hvg.hu)

Zuschlag Jánosnak szóltak előre, s mégis. Az ifjú szocialistát az emlékezetes otromba tréfa után sem gondolhattuk valamifajta zsidófalónak, szereplését látva azonban jó okunk volt megrökönyödni a kormányzó párt politikusi utánpótlásának szellemi-morális színvonalán. Akkor ugyan lemondott parlamenti mandátumáról, de tettvágya nem hagyta el, úgyhogy immár a várhatóan az egész 2006-2010-es parlamenti cikluson átívelő közpénzbotrány főkolomposaként üdvözölhetjük. Az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte a volt honatyát, aki a gyanú szerint bűnszövetkezet fejeként, fantomegyesületek mögé bújva csalt ki közpénzeket különféle intézményektől, a kiadásokat pedig fiktív számlákkal támasztották alá. Az őt ismerők izgága figuraként emlékeznek Jánosra, aki ügyével nem csak azt „érte el”, hogy a kiskunhalasi és zuglói MSZP gyanús tagtoborzó akcióira terelődjön a pártvezetés figyelme, de azt is, hogy ügyében az egykori sportminisztert, Gyurcsány Ferencet is tanúként hallgassa ki az ügyészség. (Fotó: HVG, Marton Szilvia)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2007 híreinek főszereplői voltak 1. rész

Ahogy megszokhatták, idén is összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai személyiségek 24-es listáját, amelyet három részben közlünk. Ez most az első. Találunk itt osztrák-magyar magyart, vaskezű edzőnőt, s szélvészgyors úszót, rajzfilmfigurát, s több kalandos életű kormánypárti politikust.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddig legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddigi legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2005 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

Idén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. A 12–12 közéleti figura közt tavaly hat politikus volt, idén három virtigli politikus mellett két közjogi méltóság futott be. Megjósoljuk, jövőre sokkal többen lesznek. Egyetlen újrázónk Aján Tamás, akit jövőre már csak mint sportdiplomatát emlegethetünk. Most az első rész, pénteken és jövő hétfőn következik a többi.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2006 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

A legjobb vagy legpocsékabb évét zárt személyiségek újabb válogatását olvashatják. Tavalyi jóslatunkkal szemben politikusok csak nyomokban fedezhetők fel listánkon, a közélet hullámvasútján ülőket, az egyhelyben toporgó honatyákat és városvezetőket, a szerepükbe betonozott vezéreket látványosan mellőztük. Olvassa el most a második részt, amelyet szombaton követ a harmadik.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2007 híreinek főszereplői voltak 2. rész

Összeállítottuk a legjobb vagy legpocsékabb évet zárt hazai személyiségek 24-es listáját. A háromrészes cikksorozat második darabját olvashatják. Megtalálják benne az Ikarus megmentőjét, sportolókat, akik az elitbe küzdötték magukat, dulakodó politikust, no meg Kossuth- és Széchenyi-díjasokat.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2005 híreinek főszereplői voltak (2. rész)

Idén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. A 12–12 közéleti figura közt tavaly hat politikus volt, idén három virtigli politikus mellett két közjogi méltóság futott be. Megjósoljuk, jövőre sokkal többen lesznek. Az első részt már átböngészhették, az alant olvasható második részt pedig a jövő hét hétfőjén követi a harmadik - záró - összesítés.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2005 híreinek főszereplői voltak (3. rész)

Idén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. A 12–12 közéleti figura közt tavaly hat politikus volt, idén három virtigli politikus mellett két közjogi méltóság futott be. Megjósoljuk, jövőre sokkal többen lesznek. Az első és a második részt már átböngészhették az elmúlt hetekben, alant pedig olvasható a válogatás harmadik, befejező része.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2004 híreinek főszereplői voltak (3. rész)

A hvg.hu összeállítása azokról, akiknek minden valószínűség szerint életük eddig legjobb vagy éppenséggel a legrosszabb esztendeje volt 2004. A 12-12 közéleti figurát szerkesztőségünk aprólékos munkával válogatta ki (félóránk volt rá), három részletben közölt szórakoztató kompozíciónk így minden bizonnyal nem fog majd kiríni az ilyenkor szokásos listák közül.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2006 híreinek főszereplői voltak (3. rész)

A legjobb vagy legpocsékabb évét zárt személyiségek újabb válogatását olvashatják. A politikát jobbára mellőztük, de megtalálja listánkon az év hangját, a jelentéseket író filmrendezőt, s a férfit, aki hatalmas mennyiségű romlott ételtől mentette meg az országot. Harmadik, befejező rész.

hvg.hu Itthon

Ők 24-en, akik 2006 híreinek főszereplői voltak (1. rész)

Természetesen 2006 végén is összeállítottuk azok listáját, akik minden valószínűség szerint nyilvános életük legjobb vagy legpocsékabb évét zárták. Bár egy éve azt jósoltuk, idén a 24-es névsor tele lesz bukó és nyerő politikusokkal, a tülekedésnek nyoma sincs. A politikai vidámpark hullámvasútján ülőket, az egyhelyben toporgó honatyákat és városvezetőket, a szerepükbe betonozott vezéreket látványosan mellőztük inkább, belőlük csak hírmondó maradt. Olvassa el most az első részt, amelyet pénteken és szombaton követ a második és harmadik.

A képviselőknél tiltakoznak a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen

A képviselőknél tiltakoznak a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen

Járvány idején is aranybánya a napenergia

Járvány idején is aranybánya a napenergia

Ausztriában kínálnak eladásra egy alig használt legendás Ferrari F40-et

Ausztriában kínálnak eladásra egy alig használt legendás Ferrari F40-et