szerző:
MTI

Harmadik napja tart a vasúti dolgozók sztrájkja, miután kedden sem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között.

Szerda reggel kilenc órakor folytatják a tárgyalást a MÁV Zrt-nél és MÁV Startnál - mondta el Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke. Az éjszakai szolgálatban a MÁV forgalomirányítói - összesen 1979 vasutas - közül 188-an sztrájkoltak. Ez az arány az elmúlt két naphoz képest javult, hiszen így a MÁV számításai szerint az éjszakai órákban is mintegy 90 százalék dolgozott.

Szerda reggel Budapesten a Déli és a Nyugati pályaudvar fogad vonatokat. A Keleti pályaudvarra nem érkeznek Hatvan felől vonatok, mert Rákosnál és Kőbánya-Felsőn sztrájkolnak a dolgozók, ott a vonatok Hatvan felől Pécelig közlekednek - mondta el Kavalecz Imre. Valamennyi elővárosi vonalon két-két szerelvény közlekedik, kivéve a Rákospalota-Vácrátót vonalon, amelyen továbbra sincs vasúti forgalom.

Miskolc környékén úgynevezett BZ motorszerelvények járnak, egy-két vonat közlekedik. Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Szeged állomás nem fogad vonatokat a  VDSZSZ-es dolgozók sztrájkja miatt.
 
Szombathely-Celldömölk térségében már közlekedhetnek a vonatok a reggeli órákban. Szeged és Kiskundorozsma között pótló buszok közlekednek, Kiskundrorozsma és Budapest között  járnak a vonatok.

Kedd este 6 óráig a vonatok mintegy 30 százaléka közlekedett, ez 760 vonatot jelent. Annak ellenére közlekedett ennyi vonat, hogy a még elégséges szolgáltatás hiányában a VDSZSZ egyetlen vonat közlekedéséhez sem járult hozzá - mondta a MÁV sajtófőnöke.

A MÁV szerdán is megtesz mindent annak érdekében, hogy úgy szervezze a vonatközlekedést, hogy az utasok eljussanak úti céljukra - tette hozzá Kavalecz Imre. Elmondta, hogy az utastájékoztatás javítása érdekében közel 100 fővel növelik a pályaudvarokon a tájékoztató szolgálatot. Ezek a munkatársak Budapesten és nagyobb vidéki pályaudvarok utasterében a peronokon tájékoztatják az utasokat a közlekedési lehetőségekről. A MÁV Zrt. megállapodott több Volán társasággal, hogy autóbuszjáratokon elfogadják a vasúti bérleteket, így szerda reggel a Bakony, a Somló, a Tisza, a Balaton, a Borsod, a Kunság, a Zala és a Kapos Volán teljes hálózatán, az Agria, a Mátra, a Vértes, a Hajdú, a Hatvan, a Jász-Kun, a Vasi és a Kisalföld Volánnál pedig bizonyos viszonylatokon fogadják el a vasúti bérleteket.

Rákóczki Lajos, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szakági vezető ügyvivője a szerdai sztrájkhelyzettel kapcsolatban megerősítette, hogy sztrájkolnak a budapesti nagy pályaudvarokon, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolc térségében, a sztrájkban elsősorban a kocsivizsgálók és az utazó személyzet vesz részt.

Ráckóczi elmondta, hogy a szakszervezet értesülési szerint az este folyamán a MÁV menedzsmentje 5000 forintos kifizetéseket ajánlott fel a dolgozóknak és a sztrájkban részt venni szándékozóknak, így próbálva rábírni őket, hogy kilépjenek a sztrájkból. Mint mondta, ez nagy felháborodást okozott a sztrájkolók körében.

A VDSZSZ vezető ügyvivője elmondta, hogy a reggeli műszakban Budapest térségében elkezdték a váltásokat: azoktól a nappali dolgozóktól, akik sztrájkolni készüknek, az "ötezer forintos dolgozók" próbálják átvenni a szolgálatot. A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tovább tart a vasutassztrájk, csak néhány vonat közlekedik

Kedden folytatódott az egyik vasúti szakszervezet által meghirdetett sztrájk a MÁV teljes vonalán. A vasút szóvivője szerint a nap folyamán az előző napihoz hasonló helyzet várható a vonatforgalomban: a vonatok többsége nem indul, ám azok, amelyek hétfőn is közlekedtek, nagy valószínűséggel kedden is járnak majd.

MTI Itthon

Vasutassztrájk: nem hagyják abba

A szakszervezethez tartozó vasutasok kedden 24 óráig biztosan nem hagyják abba a sztrájkot, de még szerdán reggel is lehet munkabeszüntetés.

MTI Itthon

Hétfőn hajnali 3 órától folytatódik a vasutassztrájk

Hétfőn hajnali három órától folytatódik a vasutassztrájk - jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap, miután eredménytelenül zárult az egyeztetés a szakszervezet követeléséről vasárnap délelőtt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), a MÁV-START Zrt., valamint a MÁV Zrt. között.

hvg.hu Világ

Reggel sztrájkoltak a román vasutasok is

Mivel a tegnap folytatott bértárgyalások késő este is eredménytelenek maradtak, a román vasutas szakszervezet bejelentés nélkül sztrájkot hirdetett, így sem a belföldi, sem a nemzetközi járatok nem indultak el hajnalban Bukarestből.

MTI Itthon

Vasutassztrájk: folytatódnak az egyeztetések

Folytatódik szombaton délután 3 órakor az egyeztetés a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV Zrt. között a szakszervezet követeléseiről, vasárnap 10 órakor pedig a MÁV Start Zrt.-vel ül tárgyalóasztalhoz a munkavállalói érdekképviselet.

MTI Itthon

Vasutassztrájk: sűríti buszjáratait több társaság

Hárommal több autóbuszjáratot indít Miskolc és Budapest között a Borsod Volán Zrt., amely immár elfogadja a vasúti bérleteket és arcképes igazolványokat is. Míg az Alba Volán több útszakaszon kisegítő járatokat indított.

MTI Itthon

Összefoglaló a vasutassztrájkról

Hajnali 3 órakor határozatlan időre meghirdetett sztrájkba kezdett pénteken a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV Zrt.-nél, a MÁV-START Zrt.-nél és a MÁV Gépészeti Zrt.-nél, amelyet délben felfüggesztett.

MTI Itthon

Vasutassztrájk: 1557 vonatból 325 közlekedett

A MÁV vonalain 1.557 vonatból 325 közlekedett pénteken hajnal 3 óra és 11 óra között - összegezte a MÁV Zrt. az adatokat kora délután, a sztrájk felfüggesztését követően.

Jól indította a hatos lottót, ha a mesebeli sárkányok inspirálták

Jól indította a hatos lottót, ha a mesebeli sárkányok inspirálták

György hercegnek nagyon jól áll a hiányzó tejfog

György hercegnek nagyon jól áll a hiányzó tejfog

Tovább dübörög a budai Vár újragondolása

Tovább dübörög a budai Vár újragondolása

Videó: Épp húzták ki a kifogott halat, amikor megjelent a cápa

Videó: Épp húzták ki a kifogott halat, amikor megjelent a cápa

A szorongásáról mesélt, aztán összeesett és meghalt a színpadon egy komikus

A szorongásáról mesélt, aztán összeesett és meghalt a színpadon egy komikus

Félegyezség Szolnokon: a Jobbik és a Momentum Lukácsi Katalint támogatja

Félegyezség Szolnokon: a Jobbik és a Momentum Lukácsi Katalint támogatja