szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dél-szlovákiai sertéspestis miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye államhatárhoz közeli térségeiben is fokozottan ellenőrzik a sertéseket és mindazon járműveket, amelyek állatokat, illetve állati termékeket szállítanak, erre az uniós előírások is kötelezik a magyar hatóságot - mondta Gönczi Károly megyei főállatorvos.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs sertéspestis, legutóbb két évtizeddel ezelőtt találtak olyan állatot, amelyben kimutatták - szögezte le a főállatorvos. Hozzátette: azért, hogy ne is legyen, fokozottabban kell figyelni mind a vaddisznóállományt, mint pedig a háztájikban nevelt sertéseket. 

Az államhatár a schengeni nyitást követően átjárható, ezért a megelőzésen van a hangsúlyt - mondta a borsodi főállatorvos. Megjegyezte: a közutakon fokozott állategészségügyi ellenőrzésre számíthatnak mindazon fuvarozók, kereskedők, akik állatokat, állati termékeket szállítanak az államhatár mintegy 20-30 kilométeres mélységében.

Borsodban egyébként nagyüzemi körülmények között már nem tartanak sertést, a háztáji állomány sem túl jelentős, inkább a határon átjáró vaddisznókra kell figyelni - mondta a főállatorvos, aki azt is elmondta: szlovák kollégáitól nem hivatalosan úgy értesült, hogy az Ipoly térségében észlelték a sertéspestist.

Gönczi Károly emlékeztetett arra, hogy a szlovák állategészségügyi szakhatóság azonnal vizsgálatot rendelt el, amelynek eredményeiről értesítette az Európai Unió illetékes szervezetét is. Szlovákiában teljes sertésszállítási tilalmat rendeltek el, kivéve, ha megsemmisítésre vagy azonnali levágásra viszik az állatokat. Ilyen esetben is csak fő- és vasúton szállítható a disznó, úgy, hogy ne kerülhessen más állományok közelébe.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Sertéspestis járvány a Smithfield temesi farmjain

Romániában országos botránnyá dagadt az amerikai Smithfield Temes megyei sertéstelepein felbukkant pestisjárvány, miután Ilie Sarbu, korábbi mezőgazdasági miniszter azzal vádolta a megyei állategészségügyi hivatalt, hogy az amerikaiakkal karöltve igyekeztek eltussolni a már két héttel ezelőtti állatelhullást.

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

További 9 évig vezetheti Péterfalvi az adatvédelmi hatóságot

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Összegyűjtöttük az összes támogatást, amivel olcsóbb lehet az otthonteremtés

Bele lehet szeretni egy polipba?

Bele lehet szeretni egy polipba?