szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Győr jobboldali többségű közgyűlése – zárt ülésen (a helyi napilap szerint 22 igen szavazattal, 10 ellenében) – öt évre Nagy Viktort bízta meg a Győri Nemzeti Színház igazgatói teendőinek ellátásával. A pályázati bírálóbizottság egyedül őt ajánlotta az önkormányzat figyelmébe. A döntést nem csak balról, de jobbról is bírálták.

Nagy Viktor, a nyertes (balról)  az egyik vesztes,
Gergely László társaságában.  
A helyi színház 2006 ősze után került először politikai fókuszba. Mivel az önkormányzati Fidesz-győzelem után nem sokkal, tavaly áprilisban leváltották az intézményvezetőként kötelességszegéssel vádolt Korcsmáros György direktort. Ezt követően az igazgatást – megbízotti jelleggel – Forgács Péter színész vette át. Az idén kiírt tisztújító pályázaton öten indultak. Köztük az eltávolított Korcsmáros – aki másfél évtizeden keresztül állt a teátrum élén -, ideiglenes utódja, a nagyközönség előtt szinkronszínészként (is) ismert Forgács Péter, valamint Gergely László rendező. A helyi polgári kör futtatottjaként aspirált a pozícióra az egyértelműen jobbos kötődésű Koltay Gábor. De ő az eredményhirdetést megelőzően visszalépett. Utat nyitva a legnagyobb ellenzéki párt országos köreiben is jól csengő nevű Nagy Viktornak. Akinek megválasztásáról a testület szocialista frakciója közleményében úgy vélekedett „most ismét láthatjuk, hogy a győri Fideszt a fővárosból marionettbábuként rángatják, leginkább jobbra. A Fidesz a természetes szakmai építkezés helyett a pártkatonák hadrendbe állítását tartja fontosabbnak, mit sem törődve a győri művészeti-kulturális élet jövőjével”.

Hogy a sértődöttség nem egyirányú, jelzi, hogy a NE-Felejcs Polgári Egyesület – amelynek Koltayért lobbizó gyűlésétől Borkai Zsolt polgármester demonstratívan távol maradt – azt hangoztatta, „Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnöke azt az utasítást hozta Győrbe, hogy Nagy Viktor pályázata nyerjen” – írja a Kisalföld. A Fidesz-KDNP pártszövetség ugyanakkor cáfol, s 2013-ig a vesztes pályázók is kénytelenek beletörődni a döntésbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Balázs Péter lett a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója

Hét pályázó közül Balázs Péter színész, rendezőt választotta meg a fenntartó önkormányzat a szolnoki Szigligeti Színház igazgatójának, vezetői megbízása öt évre szól - jelentette be a Tisza-parti város közgyűlésének keddi zárt ülésen hozott döntését Szalay Ferenc polgármester.

Nagy Gergely (hvg.hu) Kult

Kaposvárott sértegetik a közönséget?

E percben az a legvalószínűbb, hogy Schwajda György lesz a kaposvári színház új igazgatója. Ezt adta hírül a Somogyi Hírlap is, a pályázók hétfői meghallgatása után. A szakértői bizottság tagjai a híradások szerint meggyőző fölénnyel voksoltak az író-dramaturg pályázata mellett. Nem volt nyilvános a meghallgatás, ahogy Schwajda pályázati anyaga sem. S titkos lesz a városi közgyűlési ülés is, amely majd dönt. Vajon mi indokolja mindezt egy közintézmény, az ország egyik legfontosabb szellemi műhelye esetében?

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Újabb szintet lépett a türkmenisztáni diktatúra

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Koronavírusos lett Marsi Anikó és Osvárt Andrea

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott

Koronavírus: 3149 új fertőzött, 35 halott