szerző:
Sorkövető
Tetszett a cikk?

Hullámvasutat járt be Károly bácsi és Irma néni nyugdíjának reálértéke, hogy aztán 2006-ban elérje az 1990-es szintet. Tavaly pedig beindult a csökkenés, idén se lesz túl jó évük. Ők ugyan csak kitalált figurák, de a számok valósak. A Statisztikai Szemle esettanulmánya egy háztartáskönyvet dolgoz fel, amiből kiderül, hogy a nyugdíjasok létfenntartási költségeinek aránya 17 év alatt másfélszeresére nőtt.

Károly bácsi és Irma néni. Hány gombócot nyelnek le?
© Várnai György rajza
A férj, nevezzük Károly bácsinak, 1926-ban született, és 43 évi munkaviszony után 1989-ben vonult nyugdíjba. Öt évvel fiatalabb felesége, legyen ő Irma néni, 21 évet dolgozott és 1986 óta nyugdíjas. A férj kutatóintézetben, majd vállalati főosztályvezetőként dolgozott, az utolsó munkaévében az átlagnál kétszer keresett többet. A feleség egyetemi adminisztrátor volt. Három gyerekük és ma már kilenc felnőtt unokájuk van. Károly bácsinak 1993-ig élt az édesanyja, aki rendszeres támogatásra szorult. A rendszerváltás idején autójuk és budapesti bérlakásuk volt, jelentősebb tartalékokkal nem rendelkeztek. Kezdetben a férjnek még nyugdíj melletti mellékese is volt, később egyre ritkábbak lettek a megbízások, és mára teljesen elfogytak. Hogyan változott jövedelmi helyzetük és nyugdíjuk reálértéke, megváltozott-e a kiadásaik szerkezete, mire futja és mire nem? Ezekre a kérdésekre válaszol Csepely-Knorr András tanulmánya az áprilisi Statisztikai Szemlében. A legfontosabb forrás a házaspár feljegyzései, magyarán precízen vezetett, bevételeket és kiadásokat egyaránt tartalmazó háztartáskönyve, amelyet a szerző makrostatisztikákkal vet egybe.

Történetük megértéséhez tudni kell, hogy a házaspár együttesen és átlagosan ma is jóval jobb helyzetben van, mint „a magyar nyugdíjas”, anyagi helyzetük mégis jól szemlélteti, hogy 1990 és 2007 között mi változott az idős korosztály megélhetési viszonyaiban.

Már az induló, 1990-es év se volt túlságosan helyre, a nyugdíjak reálértéke csak 6,1 százalékkal volt több, mint 1980-ban. 17 éve 2,6 millió nyugdíjasunk volt, közel másfél millió közülük öregségi nyugellátást kapott. 2007-ben 3 millió nyugdíjasból közel 1,7 a saját jogú öregségi ellátásban részesülő.

Károly bácsi és neje ezzel együtt 1990-ben az aktív foglalkoztatottak átlagánál – hála a férfi különmunkáinak – magasabb jövedelemmel rendelkezett. Akkoriban a szellemi foglalkozásúak havi nettó 12 ezret vihettek haza, Irma néniéknek fejenként 16 ezer volt a jövedelmük, és nyugdíjuk is csak 18 százalékkal maradt el a foglalkoztatottak átlagától. Aztán jött nyolc kemény év, amelynek során 35 százalékosra nőtt a nyugdíjuk elmaradása a nettó keresetektől, és 2007-ben is maradt még 30 belőle. "Ez önmagában nem lenne túlságosan nagy baj, ekkora különbségek Nyugaton is vannak; csakhogy a házaspár a nyugdíjasok felső tizedébe tartozik, ennél a nyugdíjasok átlagos lemaradása jóval nagyobb, 40–50 százalékos" – magyarázza Csepely-Knorr a hvg.hu-nak.

© Statisztikai Szemle
A házaspár nyugdíjának reálértéke lényegében 1998-ig fokozatosan csökkent. Az első választási ciklusban 16,2, a másodikban 11,8 százalékkal, hogy aztán a harmadikban 16,3, a negyedikben 14,1 százalékkal nőjön. Látható, hogy a közvélekedéssel ellentétben a növekedés az Orbán-kormány alatt is jelentős volt. Nagy lökést adott a Medgyessy-kormány első évében, 2002-ben a 13. havi nyugdíj bevezetése, a nyugdíjemelés mértékének svájci indexáláshoz kötése, illetve kisebbet Irma néni tavalyi, a nyugdíjszámítás alapjába is beépülő 5 százalékos nyugdíjkorrekciója. Tavaly a hullámvasút újra lefelé indult meg, egy év alatt 2,5 százalékkal ért kevesebbet a nyugdíjuk, mint 2006-ban (a reálkereset 4,8 százalékkal lett kisebb), és idén se számíthatnak sokkal jobbra. Házaspárunk nyugdíja, ha az 1990-es szintet vesszük 100 egységnek, 2006-ban 2,4 ponttal haladta meg az induló állapotot, tavaly pedig lényegében azonos volt vele.

A tanulmányból kiderül, hogy drámaian megváltozott a háztartási költéseik szerkezete is. A létfenntartási kiadások (élelmiszer, háztartási vegyi áru, a rezsiköltségek, egészségügyi kiadások, a lakáskarbantartás) az 1990-es 40,7 százalékról tavaly már az összes kifizetés kétharmadára dagadtak. Ennek köszönhetően a szabadon választott kiadások 60 százalékról egyharmadra koptak. "Az, hogy Nyugat-Európában is hasonló a nyugdíjasok kiadásainak szerkezete, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fennmaradó részből hasonló árukra és szolgáltatásokra futja. Az árak ugyanis megközelítették a nyugati színvonalat, a jövedelmek viszont nem nőttek hasonló mértékben" – magyarázza Csepely-Knorr a hvg.hu-nak, hogy mégis mi a különbség. Ez még akkor is igaz, ha az erős forintnak köszönhetően a házaspár összes jövedelme 1990-es 400 euró (akkoriban ECU) helyett tavaly már 841 eurót ért. Átlagos nyugdíjakat uniós szinten nem számítanak, viszont az átlagos minimálbér 2005-ben 1025 euró/személy volt.

Spórolni csak pontosan, szépen (Oldaltörés)

Irma néni tejért megy. Fokozott árérzékenység
© Várnai György rajza
Hogyan spórolnak kiadásaikon Károly bácsiék? Élelmiszerekből és háztartási vegyi árukból például az olcsóbbra hajtanak, nagy bevásárlásokat tartanak, és szabadidejük egy részét feláldozzák az olcsóbb termékek becserkészésére. Az élelmiszerárak lassan két éve tartó jelentős árnövekedése idén biztosan növeli majd ennek a tételnek az arányát, hiába a sok-sok kereskedelmi akció és a gombamód szaporodó diszkontok.

Irma néniék lakásukat cirkóval fűtik, a vízmelegítéshez és a főzéshez is földgázt használnak. „Magas” jövedelmüket az is igazolja, hogy gázár-kompenzációra nem jogosultak (tavaly 2,2 millió, idén 1,7 millió igénylő volt). A háztartási energiaköltések aránya 2,8-ről tavaly már meghaladta a 11 százalékot.

2000-ig 79 négyzetméteres kétszobás lakásuk önkormányzati tulajdonban volt, amit lányuk, Cilike vásárolt meg, és holtig tartó haszonélvezeti jogot biztosított szüleinek. A közös költség jóval nagyobb, mint a bérleti díj volt, tavaly négyzetméterenként 253 forint volt (az országos átlag 218 forint).

© Statisztikai Szemle

Károly bácsi tudós természet és érdekli a világ, ezért internetük is van. Ez külön költség ugyan, de ennek révén csökkenthetik a nyomtatott sajtóra fordított kiadásokat. A televíziós előfizetési díj növekedése meghaladta az inflációt, de – hála a versenynek – telefonra kevesebbet költenek. Tévét 18 év után vásároltak, persze nem plazmát vagy LCD-t, hanem hagyományos képcsövest.

Az egészségügyi kiadások aránya ma tízszerese a 17 évvel ezelőttinek. Ennek persze az is az oka, hogy korosodásuk miatt egyre többet veszik igénybe az ellátásokat. De jelentősen nőttek a rendszeresen szedett gyógyszereik térítési díjai is: 1995-ben 785 forintot fizettek azért, amiért most 9440-et. A vizitdíj tavalyi bevezetése nem hozott látványos költségnövekedést, igaz, azt se tudjuk pontosan, hogy fizettek-e valamikor hálapénzt orvosaiknak.

Károly bácsi már régen nem dohányzik, Irma néni nem szereti a bagófüstöt. Havi fél kiló kávénál és hatvan filter teánál többet nem főznek meg. A luxust a délben és este elszopogatott egy-egy pohár bor, nyáron sör jelenti. Károly bácsi régebben cseh sört ivott, most már a költségekre tekintettel kommersz magyart. Az élvezeti cikkek költségarányát sikerült is 10-ről 4 százalékra szorítani. Pedig Károly bácsi nem szereti kevésbé a cseh sört, Irma néni pedig a holland kakaót, mint korábban, de valamin spórolni kell, mert jönnek az ünnepek, amikor a nagy család náluk találkozik, és hát születésre vagy névnapra is illik szeretteiket meglepni valamivel.

Károly bácsi 2004-ben kénytelen volt megválni a szívéhez közel álló Renault 5-ösétől. Sokba került a kötelező, a szerviz meg a havi 40 liter benzin. A fájdalmát tavaly egy néhány napos berlini kiruccanással enyhítették. Ezt se mondhatjuk mindennapinak.

Azt azonban igen, hogy az élelmiszerek és az energia árának az átlagostól erőteljesebb növekedése tovább növelik a nyugdíjasok, így Irma néniék létfenntartási költségeit és azok kiadásaikon belüli arányát, amin még a svájci indexálás sem segít.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Kinek kell választania a nyugdíj és a munkabér között?

Vissza kell-e fizetni a végkielégítést, ha a bíróság jogellenesnek ítéli a munkaviszony megszüntetését? kinek kell választaniuk a nyugdíj és a munkabér között és mikortól? Kinek kell visszamenőleg kifizetnie a tb-járulékot? Tizenkilenc évi munkaviszony után mennyi felmondási idő illeti meg a munkavállalót? Befolyásolja -e a szabadságkiadást a jogviszonyváltás a cégnél? Olvasóink kérdésére Viszló László, ügyvéd-munkajogi szakértő válaszolt.

MTI Gazdaság

Bokros: a nyugdíjrendszert ki kell venni a politikai osztály homokozójából

A nyugdíjreform ügye pártállástól függetlenül konszenzust teremt a szakértők között – jelentette ki Kiss Péter kancelláriaminiszter a Pénzügykutató és az Allianz Hungária által szervezett csütörtöki konferencián, ahol Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tízpontos nyugdíjreform javaslatot tett. Bokros Lajos, a CEU vezérigazgatója a politikai csatározások sziterétől távol tartaná a kérdést.

MTI Gazdaság

KSH: 800 ezernél több rokkantnyugdíjas van Magyarországon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Társadalmi ellátórendszerek, 2006 címmel jelentette meg legújabb kiadványát, amely az egészségügy, a szociális ellátás, az oktatás, a kultúra, a bűnözés, a civil társadalom, a lakáshelyzet és az infrastruktúra ezredforduló utáni főbb adatait ismerteti.

Vállalkozás

Nyugdíjkalkulátor 2008: számoljon velünk!

A nyugdíjjal kapcsolatos kérdések nem csak a nyugdíjat érintő jogszabályi változások miatt népszerűek. Mindenki tudni szeretené, hogy ledolgozott évei, befizetett járulékai alapján mennyit utalnak majd neki. Kalkulátorunk ebben van olvasóink segítségére. Számoljon a 2008-as változások alapján!

MTI Itthon

Nyugdíjszámítás: mi változik jövőre?

Új nyugdíjszámítási rendszer lép életbe 2008 január 1-jén, amelynek célja a nyugdíj-megállapítás kalkulációjából adódó különbségek kiküszöbölése - közölte Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

hvg.hu Vállalkozás

Nyugdíjszámítás és a táppénzes időszak

Nyugdíj esetén beleszámítanak-e ledolgozott időbe a táppénzes napok? Milyen esetekben kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni? Milyen járulékokat kell annak fizetnie, akinek lejárt a munkanélküli segélye és 5 éve van hátra még nyugdíjazásáig? Olvasóink kérdéseire Futó Gábor, az Adózóna tb-szakértője válaszolt.

Itthon

Már a nyugdíjasok is a Fideszt választanák

A rendszerváltás óta még egyetlen pártnak sem volt akkora rokonszenvtábora, mint jelenleg a Fidesznek, amely a választókorú népességben 39 százalékon áll, a biztos pártválasztók körében pedig 67 százalékon – derül ki a Szonda Ipsos legfrissebb közvélemény-kutatásából, amely a Népszabadságban jelent meg.

MTI Gazdaság

Rekord szinten a nyugdíjjárulék

A társadalmi elöregedés elengedhetetlenné teszi a nyugdíjrendszer reformját, amelynek szükségességét igazolja az is, hogy rekord magasságba jutott a nyugdíjjárulék mértéke - állapította meg több felszólaló is Siófokon, a X. Jubileumi Pénztár-konferencián.

MTI Itthon

Soron kívüli nyugdíjemelés

A miniszterelnök javaslata alapján az év első felére előrehozzák az idei nyugdíjkorrekciót - mondta Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára.

hvg.hu Gazdaság

Rekordnyugdíj a bukott bankárnak

A kedden nyugdíjba küldött Stan O'Neal, a Merrill Lynch egykori elnök-vezérigazgatója 161,5 millió dollárt kap időskori éveire, az összeg nagy részét épp Merrill-részvényekben.

MTI Gazdaság

Cseh nyugdíjreform: faragják a jóléti kiadásokat

A cseh parlament alsóháza szerdán első olvasatban jóváhagyta a kormány nyugdíjreformtervét. Még két szavazás lesz a törvényjavaslatról. A cseh jobbközép kormány 2030-ig fokozatosan 65 évre akarja emelni a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 61 évről, és növelni akarja a nyugdíjszolgáltatás magánbiztosítási-megtakarítási forrását.

Nyáry Krisztián: Fasiszta vagy kommunista írót is szabad tanítani

Nyáry Krisztián: Fasiszta vagy kommunista írót is szabad tanítani

Nem lesznek nézők az olasz bajnokikon a koronavírus miatt?

Nem lesznek nézők az olasz bajnokikon a koronavírus miatt?

Már öt áldozata van Olaszországban a koronavírusnak

Már öt áldozata van Olaszországban a koronavírusnak