szerző:
MTI

A választóknak tudnia kell, mit akar hatalomra kerülése után Orbán Viktor, az SZDSZ szerint „titkos megszorító csomagja” van a Fidesznek – tudatta Kóka János, az SZDSZ elnöke az Index értesülése kapcsán. A liberális pártvezető szerint Orbán „őszödi beszédéről” van szó.

Orbán szónokolni indul. Hová tart?
© Túry Gergely
„Orbán Viktor egy nyilvánosság kizárása mellett tartott rendezvényen őszintén beszélt terveiről. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz által naponta előadott javaslatok köszönőviszonyban sincsenek elnökének valódi terveivel. Arra kérjük Orbán Viktort, tárja fel a kiszivárgott beszéd még titkos részeit, tegye nyilvánossá valódi programját” – hangsúlyozta Kóka János közleményében.

Az index.hu csütörtökön megjelent cikke szerint Orbán Viktor néhány hete egy zártkörű, Kéri László politológus által szervezett szemináriumon arról beszélt, hogy a Fidesz hatalomra jutása után két évig nem hagyományos kormányzás lesz, „sokaknak sok minden fog fájni”.

Az SZDSZ szerint a Fidesz megszorításokra, akár fájdalmas reformokra készül. A párt ezért felszólítja Orbán Viktort, hozza nyilvánosságra „titkos megszorító csomagját” – szerepel a liberális pártelnök közleményében.

"Feketelista"

Az MSZP tudni szeretné, milyen beruházások leállítása szerepel Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének "feketelistáján" - mondta Lendvai Ildikó, a szocialista párt parlamenti frakcióvezetője. Az autópálya-építések leállítása egy százalékkal mérsékelné az ország GDP-jét, több tízezer munkahely és vállalkozás létét veszélyeztetné, és 1200-1400 milliárd forint uniós forrástól esnénk el. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: a "feketelistát" politikai szempontok szerint kicsinyes bosszúvágyból állíthatták össze, ami szerint minden rossz, amit az előző kormány elkezdett, és mindent le kell állítani.

Kóka kiemelte: a Fidesz-program ismertté vált részleteiből kiderül, hogy a párt csökkentené az állam szerepét az infrastruktúrafejlesztésnél. Orbán nem akar autópályákat és metrót, „mindkettőben következetes maradt 2002-ben megbukott kormánya gyakorlatához”.

A liberális párt felszólítja Orbánt, nyilatkozzon arról is, lassanként a hatalom közelébe akarja-e engedni a Magyar Gárdát, mint Horthy Miklós a szélsőjobboldalt, vagy pedig elutasítja őket, és ebben az esetben felbontja a Fidesz és a Magyar Gárdát létrehozó Jobbik összes helyi koalícióját.

Az Index cikkére reagálva Kéri László csütörtökön az MTI-nek elmondta: Orbán Viktor nem beszélt a négyes metró beruházásának leállításáról a filmművészeti egyetemen tartott zártkörű összejövetelen.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint egy kormánynak nemcsak lehetősége, hanem törvényi kötelezettsége, hogy körültekintően és takarékosan bánjon az adófizetők pénzével.

Daróczi Dávid kormányszóvivő úgy vélte, az ország érdekeivel ellentétes lenne az állami beruházások leállítása, az ugyanis kisebb gazdasági növekedést, kevesebb új munkahelyet és kevesebb megrendelést jelentene a cégeknek.

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere reagálásában közölte: nem lepte meg Orbán nyilatkozata. Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Orbán nem a beruházás leállításáról, hanem a közpénzek felhasználásának ellenőrzéséről beszélt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Orbánnak egyre nagyobb az ázsiója, Gyurcsánynak egyre kisebb

Február óta 12 százalékponttal nőtt azok aránya, akik negatívan ítélik meg a kormány munkáját, jelenleg a válaszadók 72 százaléka vélekedik így, miközben az ellenzék munkájáról is minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya 30 százalék – derült ki a Századvég-Forsense felméréséből.

Itthon

Orbán: legkésőbb tavasszal választások

Legkésőbb jövő tavasszal előrehozott választások lesznek Magyarországon – mondta Orbán Viktor a Népszava szerint azon a keddi, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, amelyen a Fidesz választókerületi elnökei, polgármesterei, képviselői jelentek meg.

MTI Itthon

Orbán kormányra kerülése esetén „sokaknak sok minden fog fájni”

Nagy vihart kavart a nap folyamán Orbán Viktornak az Index hírportál által idézett, közelmúltban szűk körben tett kijelentése, miszerint kormányra kerülésük esetén nem hagyományos kormányzás lesz, és sokaknak sok minden fog fájni. Az Index szerint Orbán azt is mondta, hogy az állami nagyberuházások, így a 4-es metró leállítását is tervezi.

Vélemény

Obama ürügyén hasznos intelmek Orbánnak

Baj van, amikor a választói többséggel elhitetik: a bajok egy csettintéssel és főleg áldozathozatal meg lemondás nélkül megoldhatók. Obamában a mezei hívek szinte vallásos áhítattal bíznak. Magyarországon is sokan fogalmaznak meg irreális elvárásokat, kívánalmakat a feljövő belpolitikai üstökös felé. Nem az a fő gond, amikor valakit hívei messiásnak tartanak. Hanem az, ha ő maga is elhiszi a dolgot.

MTI Itthon

Orbán Szásznak is az új egységről beszélt

Erdélyben az egymással rivalizáló erők közötti új egység jöhet létre a következő időszakban - mondta Orbán Viktor, miután Budapesten megbeszélést folytatott Szász Jenővel, az erdélyi Magyar Polgári Párt elnökével.

hvg.hu Itthon

Kékessy adott volna információkat Orbánról?

Kapolyi László milliárdos szocialista politikus 27 milliót fizetett, hogy megszabaduljon a Finder magánnyomozó cégtől – állítja az Index, egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva. A felvétel szerint a Finder vezetője azt mondta Kapolyinak, hogy Kékessy Dezső, az Orbán-család barátja egy speciális kérés ellenében hajlandó lett volna még a saját érdekeiket sértő információk kiadására is.

A Belügyminisztérium sem vizsgálódik a Microsoft-botrányban

A Belügyminisztérium sem vizsgálódik a Microsoft-botrányban

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Élet a fizetőfal mögött: elindult a hvg360

Élet a fizetőfal mögött: elindult a hvg360

"Azért, mert nem lakunk a híd alatt, még jogunk van a tisztességes bérhez"

"Azért, mert nem lakunk a híd alatt, még jogunk van a tisztességes bérhez"

Gyorsan bíróság elé állítják a nőt, aki három kismacskát ásott el élve

Gyorsan bíróság elé állítják a nőt, aki három kismacskát ásott el élve

Will Smith már Budapesten mondta el, hogy odavan a hidakért

Will Smith már Budapesten mondta el, hogy odavan a hidakért