szerző:
MTI

A Fidesz garanciát ad az időseknek arra, hogy akármilyen mély is a válság, a nyugdíjak reálértékét mindig szinten fogják tartani. Erről Orbán Viktor beszélt a nyugdíjasszervezetek, idősügyi tanácsok képviselői előtt szerdán Budapesten. Nyakó István MSZP-szóvivő szerint Orbán Viktor megint hazudik a nyugdíjasoknak.

Mennyire nyögdíj a nyugdíj?
Hullámvasutat járt be Károly bácsi és Irma néni nyugdíjának reálértéke, hogy aztán 2006-ban elérje az 1990-es szintet. Tavaly pedig beindult a csökkenés, idén se lesz túl jó évük. Ők ugyan csak kitalált figurák, de a számok valósak. A Statisztikai Szemle esettanulmánya egy háztartáskönyvet dolgoz fel, amiből kiderül, hogy a nyugdíjasok létfenntartási költségeinek aránya 17 év alatt másfélszeresére nőtt. A folytatáshoz kattintson!
A Fidesz garanciát ad a nyugdíjasoknak, hogy akármilyen mély is a válság, akármilyen reformlépésekre is lesz szükség, "még egyszer nem fordul elő az, ami tavaly előfordult, vagyis a nyugdíjak vásárló- és reálértékét mindig meg fogjuk védeni, mindig szinten fogjuk tartani" - fogalmazott Orbán Viktor, akit érkezésekor a jelenlévők egy része ütemes tapssal és Viktor, Viktor felkiáltással fogadott. A politikus közölte: bár gazdasági, szociális válság van, nem fogadhatóak el olyan válságkezelő módszerek, amelyek csökkentik a nyugdíjak értékét. Nem történhet meg ismét az, ami tavaly megtörtént, hogy a nyugdíjak reálértéke 3,5-3,8 százalékkal csökkent.

Mint mondta, reméli nincs messze az az idő, amikor arról lehet beszélni, hogy a magyar gazdaság által előállított forrásokat hogyan osszák el igazságosan. Közölte ugyanakkor, hogy "ez nem holnap reggel lesz". Orbán Viktor kijelentette: "egy dolgot biztosan tudok mondani, a következő kormányzatnak válságkezelő kormányzatnak kell lennie. Magyarország válságban van".

Orbán Viktor szerint a mai bizonytalan helyzetben biztos pont lehet a nyugdíjasok számára egy megállapodás, egy közös szándéknyilatkozat, "amelyből kiolvasható, világosan megérthető, hogy az egyik politikai erő, amit mi képviselünk, (...) hogyan gondolkodik, milyen ajánlatai, javaslatai, garanciái és vállalásai vannak a nyugdíjasvilág számára", egy megállapodás, ami világossá teszi, melyek az elvárásai a nyugdíjasvilágnak.

A Fidesz elnöke azt mondta: bár még korai az állásfoglalás, érdemes beszélni arról, hogy a nyugdíjak megállapításánál a svájci indexálásos módszer helyett más számítási mód is elképzelhető. (A svájci indexálás a nyugdíjak évenkénti emelésénél 50-50 százalékban veszi figyelembe a várható inflációt és a várható nettó béremelkedést.) A Fidesz elnöke szerint választ kell adni arra a kérdésre is, hogy a várhatóan magasabb árszintű világban, hogyan lehet fenntartani a nyugdíjas háztartásokat. Orbán Viktor kifejtette: foglalkozni kell az özvegyi nyugdíjak kérdésével, az olyan nők helyzetével, akik 40 évet dolgoztak, illetve azokkal az idősekkel, akik nyugdíjuk mellett dolgoznak. Mint mondta, a nyugdíjasokkal nem csak a nyugdíjról, hanem egy igazságosabb, jobb lelkiismerettel vállalható életről, Magyarországról is beszélni kell. 

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor hazudik a nyugdíjasoknak. A nyugdíjak reálértékének megőrzése ugyanis valójában azt jelenti, hogy lemondott volna a 60 százaléknyi emelésről az elmúlt 10 évben. "Ha ugyanis Orbán Viktor módszerét vezették volna be 1998-ban, akkor ma a nyugdíjak reálértéke egy fillérrel sem nőtt volna, hiszen éppen annyit emelt volna rajta, mint amennyit el is vitt az áremelkedés" - áll a közleményben. Hangsúlyozta, hogy ma 59,1 százalékkal érnek többet a nyugdíjak a boltokban, "köszönhetően" a 2002 óta elhatározott többletemeléseknek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Kedden már kézbesítik az emelt szintű nyugdíjakat

Kedden kezdi meg a Magyar Posta az emelt összegű nyugdíjak, rokkant nyugdíjak és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások kézbesítését - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő hétfőn. Mint mondta, akiknek van bankszámlájuk, már pénteken kézhez kapták emelt összegű járandóságukat.

hvg.hu Karrier

A magyaroknak halál, szegénység, betegség jut eszükbe a nyugdíjról

Magyarországon az aktív dolgozók kétharmada vonul nyugdíjba a nyugdíjkorhatár elérése előtt, és a munkavállalók 80 százaléka önként teszi ezt. E kiugró arány a második legmagasabb a vizsgált 26 ország között, ami alacsony megtakarítási hajlandósággal párosul. Súlyosbítja a hazai helyzetet, hogy a megtakarításokra alkalmas pénzügyi termékek ismerete nagyon hiányos – áll az AXA Retirement Scope nevű, nyugdíj témakörben a GfK csoport által elvégzett nemzetközi felmérésben.

MTI Itthon

Sok fiatal nem támogatná nyugdíjas szüleit

Minden második ember gondolja csak úgy, hogy a felnőtt fiataloknak kötelességük támogatni a szüleiket, ugyanakkor sok százezerre tehető azok száma, akik járulékfizetéssel nem képesek megalapozni időskori megélhetésüket - írta a Népszabadság hétfői számában a Medián közvélemény-kutató vizsgálata alapján.

hvg.hu Vállalkozás

Előrehozott nyugdíj, kompenzáció, EU-s nyugdíj-megállapítás

Mi a legutolsó határidő ahhoz, hogy előrehozott nyugdíjba mehessen egy nő? Növeli-e a nyugdíjat, ha alaki dolgozik mellette? Kinek jár nyugdíj-kompenzáció? Hogyan állapítják meg a nyugdíját, aki évtizedek óta Hollandiában él? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője, egyben a Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjfolyosító Intézet igazgatója válaszol.

Sorkövető Itthon

Mennyire nyögdíj a nyugdíj?

Hullámvasutat járt be Károly bácsi és Irma néni nyugdíjának reálértéke, hogy aztán 2006-ban elérje az 1990-es szintet. Tavaly pedig beindult a csökkenés, idén se lesz túl jó évük. Ők ugyan csak kitalált figurák, de a számok valósak. A Statisztikai Szemle esettanulmánya egy háztartáskönyvet dolgoz fel, amiből kiderül, hogy a nyugdíjasok létfenntartási költségeinek aránya 17 év alatt másfélszeresére nőtt.

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Mi az a JTM? Ami miatt júliustól kisebb hitelt vehet fel a mostani fizetésével

Mi az a JTM? Ami miatt júliustól kisebb hitelt vehet fel a mostani fizetésével

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

Kopogtat a kanyaró, és ez a nagyobb járványok előhírnöke lehet

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

Megirigyelte az Apple-t? A Microsoft is belépne a vezeték nélküli fülhallgatók piacára

Megirigyelte az Apple-t? A Microsoft is belépne a vezeték nélküli fülhallgatók piacára

Olyan családnál járt Orbán, ahol ő figyel a falon

Olyan családnál járt Orbán, ahol ő figyel a falon