szerző:
MTI

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik a miniszterelnöki posztról. A lehetséges jelöltek közül Bajnai Gordon lenne a leginkább piacpárti, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki elemzésében, amely szerint a gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

A Dresdner Kleinwort, amely csütörtökön külön, terjedelmes előrejelzést szentelt a szerinte Magyarországon a közeljövőben várható fejleményeknek, azt írta: jóllehet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormánykoalíció felbomlása óta hangsúlyozza, hogy a kisebbségi kormány tovább tudja vinni az ügyeket a szokásos rendben, és megerősítette szándékát és képességét a költségvetési célok elérésére, a politikai háttér azonban tovább romlott, és komoly mértékben emelkedett annak valószínűsége, hogy Gyurcsány Ferenc már az idén távozik.

Az elhúzódó gyenge gazdasági növekedésből, valamint a nagyon alacsony támogatottságból az következhet, hogy a szocialisták valószínűleg ezúttal "egy érzékelhetően populistább vezetőt" pártolnának.

Az elemzés szerint azonban a leginkább piacpárti választás Bajnai Gordon gazdasági miniszter lenne, mivel ő arról ismert, hogy a változásokra összepontosít a "napról napra történő politizálás helyett", és őt az SZDSZ is üdvözölné.

Bajnai független gondolkodásmódja ugyanakkor nem illeszkedne jól az MSZP többsége által jelenleg megfogalmazott vágyakhoz, áll Dresdner Kleinwort elemzésében.

A londoni befektetési ház szerint a lehetséges mezőny másik szélén Szili Katalin házelnök áll, a legnépszerűbb szocialista politikusok egyike. Szili Katalin szókimondó ellenzéke Gyurcsány Ferencnek, és a négy lehetséges vezetőjelölt - rajta kívül Gráf József, Bajnai Gordon és Kis Péter - közül a legpopulistább, áll a Dresdner Kleinwort csütörtöki elemzésében.

Jóllehet Szili Katalin erős népszerűsége komoly vonzerőt jelenthet, a Dresdner elemzői szerint azonban az MSZP esetleg nem maradna közömbös az ő jelölését jó eséllyel követő negatív piaci reakció iránt sem.

Az SZDSZ szombati tisztújításáról az elemzésben az áll, hogy a Dresdner-elemzők Fodor Gábor elnökké választását valószínűsítik, és azt, hogy az ő vezetésével a liberálisok ismét csatlakozhatnak a szocialistákhoz, de csak Gyurcsány Ferenc távozása után, és valószínűleg csak akkor, ha az új miniszterelnök elfogad valamennyit az SZDSZ által hirdetett alapvető reformtervekből.

A Dresdner szerint a szocialisták az alacsony támogatottság miatt elleneznék az előrehozott választásokat, azonban ezt a fejleményt sem lehet kizárni. Ha egy esetleges előrehozott választáson a Fidesz győz, a jelenlegi körülményekre tekintettel arra kényszerülne, hogy "drámai mértékben" visszafogja "populáris ígéreteit", a gazdaság gyenge állapota miatt, áll a csütörtöki londoni elemzésben.

Az euróövezeti csatlakozásról a londoni Dresdner-elemzők azt írták, hogy jóllehet Gyurcsány Ferenc gyakran hangoztat 2011-2013 közötti belépést, a 2011-es csatlakozás azonban "kivihetetlen", és a 2013-as is "nagyon ambiciózus".

Tekintettel a továbbra is gyenge növekedésre, és a növekedés gyorsításához egyértelműen szükséges szerkezeti reformokra, a Dresdner elemzői arra számítanak, hogy mindkét oldal pártjai "a jövőbe tolják ki" az eurócsatlakozási várakozásokat.

A ház maga 2014-2016 közötti magyar euróövezeti belépést vár. Az elemzés szerint a gyenge növekedés, a magas kamatszint és egy esetleges populistább vezető nem sok jót ígér a költségvetési teljesítmény szempontjából.

A magas kötvényhozamok azonnali és jelentős hatással vannak a közkiadásokra - áprilisban, kumulatív alapon számolva a központi kiadások 14,5 százalékát vitte el az adósságszolgálat -, és az elhúzódóan cél feletti infláció, valamint a népszerűség újjáépítésének szükségessége már egyértelműen hat a bérkövetelésekre is.

Az idei 4 százalékos államháztartási hiánycél még várhatóan teljesül - bár ez is a kiadások igen szigorú ellenőrzését igényli -, a cél túllépésének kockázata 2009-ben és 2010-ben azonban jelentősen nőtt a Dresdner londoni elemzői szerint.

A 2008 utáni költségvetési bizonytalanságot más nagy londoni házak is jósolják. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő éppen csütörtökön, az új magyar eurokötvény "BBB plusz" szintű besorolásához fűzött elemzésében szintén azt írta, hogy a költségvetési kilátások 2009-től kezdve "bizonytalanok", mivel a 2010-es választások előtt halványulhat a deficitcsökkentésre irányuló politikai akarat.

Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's - szintén a magyar kötvény besorolásához fűzött elemzésében - azt írta: a magyar adósosztályzatra általa érvényben tartott negatív kilátás a növekvő politikai bizonytalanságot tükrözi, valamint "a költségvetési reformok felhígítására irányuló nyomást és ösztönzőket" a választások közeledtével.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének új elemzése szerint a havi hivatalos magyarországi deficitközlések "már nem számítanak eseménynek" a közfinanszírozásban az elmúlt két év során bekövetkezett "drámai" javulás nyomán.

Jelenleg úgy néz ki, hogy az idei hiány kissé el is marad a 4 százalékos céltól; a GS londoni elemzőinek saját előrejelzése 3,8 százalékos idei hiány.

A ház azonban azt már valószínűtlennek tartja, hogy 2009-ben és 2010-ben további hiánycsökkentések történnének.

A Goldman Sachs központi forgatókönyve az, hogy e két évben, a 2010 tavaszán esedékes választások előtt az államháztartási hiány kis mértékben még emelkedni is fog.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Ha bukik is Gyurcsány, még visszatérhet

Semmit nem csinál a törvényhozás, a kormányzásban pedig a személycserékkel kapcsolatos bizonytalanság okozott leállást – mondták a Political Capital igazgatói a Napi Gazdaságnak. Az elemzők úgy látják: ha bukik is Gyurcsány, később még visszatérhet.

HVG Itthon

Mire ment Gyurcsány két év alatt?

A választók elsöprő többségének egyre inkább elegük kezd lenni a kaméleonként változni képes kormányfőből, aki az utóbbi hetekben egyszer csak bársonyos reformokról kezdett el szónokolni.

MTI Itthon

"Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni"

A 40. életévét éppen betöltő Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni - írta a magyar kormány átalakításával foglalkozó jegyzetében kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

MTI Itthon

Bajnai: nincsenek kormányfői ambícióim

Alaptalannak tartja azokat a spekulációkat Bajnai Gordon, amelyek szerint új miniszteri kinevezése már a kormányfői posztot készítené elő számára – írja a Napi Gazdaság.

MTI Itthon

Továbbra is Gyurcsány és Kóka a legnépszerűtlenebb

Sólyom László tavaly október óta vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát, Orbán Viktor három hónapja áll a második helyen, Szili Katalin pedig március óta harmadik a rangsorban - olvasható a Szonda Ipsos felmérésében, amelyet a Népszabadság hétfői száma közölt.

HVG Hetilap

Bajnai Gordon: "A csodavárás elkábít"

A szakképzetlenek munkába állítását ösztönző szociálpolitika, félfordulat a beruházásösztönzés területén - így summázható a gazdasági és fejlesztési miniszter Bajnai Gordon (40 éves) programja, akiben több külföldi elemző a miniszterelnöki szék várományosát látja.

MTI Itthon

Gyurcsány még hisz

"Valami megmozdult a gazdaságban, és ha megmozdul a gazdaság, akkor megváltozhat az ország alaphangulata is" - olvasható a hétfői bejegyzés Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes naplójában.

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

54 millióan töltötték le a Trónok harca új részét 24 óra leforgása alatt, az HBO is örülhet

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Nagy buli volt Bodrogi Gyula 85. születésnapja

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Egy „szellemileg is tisztán tartott” kulthely, amely „sziget az általános tahóságban”

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Vádemelést javasol a rendőrség a cseh miniszterelnök ellen

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt