szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik a miniszterelnöki posztról. A lehetséges jelöltek közül Bajnai Gordon lenne a leginkább piacpárti, áll az egyik vezető londoni befektetési ház csütörtöki elemzésében, amely szerint a gazdaság helyzete miatt a Fidesznek is jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges előrehozott választásokon.

A Dresdner Kleinwort, amely csütörtökön külön, terjedelmes előrejelzést szentelt a szerinte Magyarországon a közeljövőben várható fejleményeknek, azt írta: jóllehet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormánykoalíció felbomlása óta hangsúlyozza, hogy a kisebbségi kormány tovább tudja vinni az ügyeket a szokásos rendben, és megerősítette szándékát és képességét a költségvetési célok elérésére, a politikai háttér azonban tovább romlott, és komoly mértékben emelkedett annak valószínűsége, hogy Gyurcsány Ferenc már az idén távozik.

Az elhúzódó gyenge gazdasági növekedésből, valamint a nagyon alacsony támogatottságból az következhet, hogy a szocialisták valószínűleg ezúttal "egy érzékelhetően populistább vezetőt" pártolnának.

Az elemzés szerint azonban a leginkább piacpárti választás Bajnai Gordon gazdasági miniszter lenne, mivel ő arról ismert, hogy a változásokra összepontosít a "napról napra történő politizálás helyett", és őt az SZDSZ is üdvözölné.

Bajnai független gondolkodásmódja ugyanakkor nem illeszkedne jól az MSZP többsége által jelenleg megfogalmazott vágyakhoz, áll Dresdner Kleinwort elemzésében.

A londoni befektetési ház szerint a lehetséges mezőny másik szélén Szili Katalin házelnök áll, a legnépszerűbb szocialista politikusok egyike. Szili Katalin szókimondó ellenzéke Gyurcsány Ferencnek, és a négy lehetséges vezetőjelölt - rajta kívül Gráf József, Bajnai Gordon és Kis Péter - közül a legpopulistább, áll a Dresdner Kleinwort csütörtöki elemzésében.

Jóllehet Szili Katalin erős népszerűsége komoly vonzerőt jelenthet, a Dresdner elemzői szerint azonban az MSZP esetleg nem maradna közömbös az ő jelölését jó eséllyel követő negatív piaci reakció iránt sem.

Az SZDSZ szombati tisztújításáról az elemzésben az áll, hogy a Dresdner-elemzők Fodor Gábor elnökké választását valószínűsítik, és azt, hogy az ő vezetésével a liberálisok ismét csatlakozhatnak a szocialistákhoz, de csak Gyurcsány Ferenc távozása után, és valószínűleg csak akkor, ha az új miniszterelnök elfogad valamennyit az SZDSZ által hirdetett alapvető reformtervekből.

A Dresdner szerint a szocialisták az alacsony támogatottság miatt elleneznék az előrehozott választásokat, azonban ezt a fejleményt sem lehet kizárni. Ha egy esetleges előrehozott választáson a Fidesz győz, a jelenlegi körülményekre tekintettel arra kényszerülne, hogy "drámai mértékben" visszafogja "populáris ígéreteit", a gazdaság gyenge állapota miatt, áll a csütörtöki londoni elemzésben.

Az euróövezeti csatlakozásról a londoni Dresdner-elemzők azt írták, hogy jóllehet Gyurcsány Ferenc gyakran hangoztat 2011-2013 közötti belépést, a 2011-es csatlakozás azonban "kivihetetlen", és a 2013-as is "nagyon ambiciózus".

Tekintettel a továbbra is gyenge növekedésre, és a növekedés gyorsításához egyértelműen szükséges szerkezeti reformokra, a Dresdner elemzői arra számítanak, hogy mindkét oldal pártjai "a jövőbe tolják ki" az eurócsatlakozási várakozásokat.

A ház maga 2014-2016 közötti magyar euróövezeti belépést vár. Az elemzés szerint a gyenge növekedés, a magas kamatszint és egy esetleges populistább vezető nem sok jót ígér a költségvetési teljesítmény szempontjából.

A magas kötvényhozamok azonnali és jelentős hatással vannak a közkiadásokra - áprilisban, kumulatív alapon számolva a központi kiadások 14,5 százalékát vitte el az adósságszolgálat -, és az elhúzódóan cél feletti infláció, valamint a népszerűség újjáépítésének szükségessége már egyértelműen hat a bérkövetelésekre is.

Az idei 4 százalékos államháztartási hiánycél még várhatóan teljesül - bár ez is a kiadások igen szigorú ellenőrzését igényli -, a cél túllépésének kockázata 2009-ben és 2010-ben azonban jelentősen nőtt a Dresdner londoni elemzői szerint.

A 2008 utáni költségvetési bizonytalanságot más nagy londoni házak is jósolják. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő éppen csütörtökön, az új magyar eurokötvény "BBB plusz" szintű besorolásához fűzött elemzésében szintén azt írta, hogy a költségvetési kilátások 2009-től kezdve "bizonytalanok", mivel a 2010-es választások előtt halványulhat a deficitcsökkentésre irányuló politikai akarat.

Előző nap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's - szintén a magyar kötvény besorolásához fűzött elemzésében - azt írta: a magyar adósosztályzatra általa érvényben tartott negatív kilátás a növekvő politikai bizonytalanságot tükrözi, valamint "a költségvetési reformok felhígítására irányuló nyomást és ösztönzőket" a választások közeledtével.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének új elemzése szerint a havi hivatalos magyarországi deficitközlések "már nem számítanak eseménynek" a közfinanszírozásban az elmúlt két év során bekövetkezett "drámai" javulás nyomán.

Jelenleg úgy néz ki, hogy az idei hiány kissé el is marad a 4 százalékos céltól; a GS londoni elemzőinek saját előrejelzése 3,8 százalékos idei hiány.

A ház azonban azt már valószínűtlennek tartja, hogy 2009-ben és 2010-ben további hiánycsökkentések történnének.

A Goldman Sachs központi forgatókönyve az, hogy e két évben, a 2010 tavaszán esedékes választások előtt az államháztartási hiány kis mértékben még emelkedni is fog.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
hvg.hu Itthon

Ha bukik is Gyurcsány, még visszatérhet

Semmit nem csinál a törvényhozás, a kormányzásban pedig a személycserékkel kapcsolatos bizonytalanság okozott leállást – mondták a Political Capital igazgatói a Napi Gazdaságnak. Az elemzők úgy látják: ha bukik is Gyurcsány, később még visszatérhet.

HVG Itthon

Mire ment Gyurcsány két év alatt?

A választók elsöprő többségének egyre inkább elegük kezd lenni a kaméleonként változni képes kormányfőből, aki az utóbbi hetekben egyszer csak bársonyos reformokról kezdett el szónokolni.

MTI Itthon

"Bajnai Gordon nevét meg kell jegyezni"

A 40. életévét éppen betöltő Bajnai Gordon nevét érdemes megjegyezni - írta a magyar kormány átalakításával foglalkozó jegyzetében kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

MTI Itthon

Bajnai: nincsenek kormányfői ambícióim

Alaptalannak tartja azokat a spekulációkat Bajnai Gordon, amelyek szerint új miniszteri kinevezése már a kormányfői posztot készítené elő számára – írja a Napi Gazdaság.

MTI Itthon

Továbbra is Gyurcsány és Kóka a legnépszerűtlenebb

Sólyom László tavaly október óta vezeti a politikusok népszerűségi rangsorát, Orbán Viktor három hónapja áll a második helyen, Szili Katalin pedig március óta harmadik a rangsorban - olvasható a Szonda Ipsos felmérésében, amelyet a Népszabadság hétfői száma közölt.

MTI Itthon

Gyurcsány még hisz

"Valami megmozdult a gazdaságban, és ha megmozdul a gazdaság, akkor megváltozhat az ország alaphangulata is" - olvasható a hétfői bejegyzés Gyurcsány Ferenc miniszterelnök internetes naplójában.

Fülke: „Orbán csak annyira zseniális, mint az, aki Mercedes jelet ragaszt egy Skodára"

Fülke: „Orbán csak annyira zseniális, mint az, aki Mercedes jelet ragaszt egy Skodára"

A bevándorlási különadó a válságköltségvetés legjobban teljesítő adóneme

A bevándorlási különadó a válságköltségvetés legjobban teljesítő adóneme

Hajózni muszáj: megkezdődött a balatoni vitorlás szezon

Hajózni muszáj: megkezdődött a balatoni vitorlás szezon