szerző:
MTI

Csak 2020-ig van energiastratégiája Magyarországnak, pedig legalább ötven évben kellene gondolkodni – mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután Kakasdon részt vett egy energiagazdálkodási fórumon.

Sólyom szerint rengeteg pénz megy el a mostani struktúra életben tartására, többek közt gázártámogatásra. Ugyanakkor nagyobb gondot kellene fordítani az energiahatékonyság növelésére és az energiatakarékosságra.

Az államfő rámutatott arra: a Bátaapáti Radioaktív Hulladéktároló létesítmény része egy nagyobb projektnek, „arról van szó, hogy legyen-e Magyarországon nukleáris energiatermelés vagy ne legyen”. Ezt csak úgy lehet eldönteni, ha megelőzi egy nagyon alapos és szakszerű társadalmi vita. Szeretné, ha a jövő nemzedékek ombudsmanja egy ilyen vitát kezdeményezne, és végig tudna vinni szakszerű keretek közt. Sólyom szerint divattá kellene tenni az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot.

Az államfő csütörtök délelőtt látogatott a Bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló beruházáshoz, ahol kijelentette: azt szeretné, ha Magyarország energiaigényét nem atomenergia felhasználásával oldanák meg a jövőben, hanem valóban megújuló energiával. Azt is elmondta, hogy szerinte nem a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása oldaná meg az energiaéhséget hazánkban.

Az államfő a Duna-Dráva Nemzeti Parkban tett látogatása harmadik napján érkezett Kakasdra, ahol az energiagazdálkodási fórumon részt vett Fülöp Sándor zöldombudsman is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Napenergia: mennyi támogatás igényelhető?

Nagyobb állami támogatást szorgalmaznak a napenergia, mint alternatív energiaforrás elterjesztésének elősegítésére a napenergiával foglalkozó cégek vezetői. A cégek a múlt héten zárult Renexpo energetikai szakkiállításon számos új terméket mutattak be, amelyek a napenergia hatékony hasznosítását szolgálják.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Energiahordozók, nyersanyagok: megint minden drágul

Pénteken hajnalban még folytatódott a profitkivétel a kőolaj szabadpiacán a legújabb, csütörtöki árcsúcsdöntések után, de reggel tájt megint fölfelé tartottak az árak. A folyamat fordított irányú a dollár alakulásához képest: a dollár csütörtökön egyhavi mélypontra esett, majd megszilárdult, de péntek reggel már nem erősödött tovább.

MTI Gazdaság

Az atomenergia elengedhetetlen, de önmagában nem megoldás

A klímaváltozás féken tartásához az atomenergia térnyerése elengedhetetlen feltétel, de önmagában nem megoldás - mondta Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója egy tudományos konferencián Budapesten.

hvg.hu Gazdaság

Energiaár-robbanás várható jövőre

Legalább 30 milliárd forintos többletköltséget jelent a nagyvállalatoknak, hogy szén-dioxid kibocsátási kvótát kénytelenek vásárolni külföldről, miután a korábbi évekhez képest Magyarország kevesebb kreditet kapott Brüsszeltől. A kvótavásárlásra leginkább az energetikai ágazat van rászorulva. Mindez jelentős áremelkedéshez vezethet.

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Háromnapos kutyakölyköket dobott a kukába

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Profikat megszégyenítően szelfiztek a gorillák a vadőrökkel

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula és Venczel Vera

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"

Jean-Claude Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: "Visszalövünk"