szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormányzattól több pénzt, a közszolgálati sajtótól pedig több tudósítást kért Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, aki szombaton Budapesten a tizenötödik alkalommal megtartott országos polgárőr napon mondott beszédet.

A polgárőr törvény arról rendelkezik, hogy július első szombatja a polgárőrök napja, és ez egy olyan civil szervezet ünnepe, amelynek van önbecsülése, küldetése – mondta az elnök a Puskás Ferenc Stadion Szoborkertjében tartott rendezvényen, amelyen mintegy kétezren vettek részt a csaknem 80 ezer tagot számláló 1900 polgárőr egyesületből.

Túrós András elmondta, hogy az ország településeinek 70 százalékában működik polgárőrség, az önkormányzatok pedig évi 600-650 millió forinttal támogatják az évente 8 millió szolgálati órát adó szervezeteket, míg az állami költségvetés mindössze 150 millió forint támogatást biztosít számukra.

„Ez a pénz kevés, évről-évre csökken, szinte szimbolikus” – mondta. Arra kérte a kormányzatot, hogy évi több száz millió, vagy egymilliárdos támogatást nyújtson számukra, „mert megérdemlik”, míg a közszolgálati sajtótól azt kérte, hitelesen, és több alkalommal számoljon be tevékenységükről.

Elmondta, hogy a polgárőrök tavaly 10 ezer elkövetőt értek tetten, 50 ezer jelzést adtak a rendőrségnek, 1300 lopott járművet derítettek fel, és 600 esetben eltűnt emberek felkutatásában segédkeztek. A rendőrséggel közösen évente egymillió szolgálati órát adnak.

A polgárőröket köszöntve Gyenesei István önkormányzati és területfejlesztési úgy fogalmazott: Magyarország legharcosabb és a legtöbb bizalmat kapó élő szervezte, legösszetartóbb közössége a polgárőrség, amely a legkisebb településtől a nagyvárosokig megtalálható. Hozzátette: taglétszámuk európai szinten is kiemelkedő. Megjegyezte, hogy közel kétezer önkormányzati képviselő is tagja a szervezetnek.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány azt hangsúlyozta: a polgárőrség felnőtt korba lépett, kivívta helyét a rendvédelmi feladatokban, és az eredmények is igazolják munkája szükségességét.

Azoknak a településeknek, ahol még nem alakult polgárőrség, azt javasolta: csatlakozzanak a közösséghez. Megjegyezte, hogy egy borsodi településen, ahol a lakosság 80 százaléka roma származású, a cigányok is polgárőrséget alakítottak, és ellátják a bűnmegelőzési és járőrtevékenységet, akár a rendőrökkel közösen is. Bencze József jó kezdeményezésnek tartja az „egy iskola, egy polgárőr” programot, és mint mondta, ősztől az "egy iskola, egy rendőr" projektet kívánják elindítani.

Az országos rendőrfőkapitány megjegyezte, hogy a schengeni határok megnyitása és a határőrséggel történt integráció új kihívások elé állította a rendőrséget, ezért a mélységi ellenőrzésekben is számítanak a polgárőrök munkájára. A schengeni csatlakozás miatt a két szervezte újrakötötte együttműködési megállapodását, amit Bencze József és Túrós András a polgárőr napon írt alá.

A rendezvényen 23 polgárőr arany érdemkeresztet, hét elnöki dicséretet kapott, Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára pedig Kopácsi Sándor érdemrendet kapott az OPSZ-től.

Polgárőr község címet kapott Galgaguta és Boba, polgárőr városi címet Pápa, míg a fővárosban elsőként Zugló kaphatta meg a polgárőr kerület címet. A budapesti polgárőr szervezetnek Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány emlékzászlót adományozott, amelyet Paskai László bíboros áldott meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Az eddigi legsikeresebb évet zárta a polgárőrség

Az elmúlt másfél évtized minden szempontból legsikeresebb évét zárta a polgárőrség, amely mára a legnagyobb és legerősebb civil szervezetté vált Magyarországon – hangsúlyozta Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke a szövetség évértékelő közgyűlésén, szombaton, Budapesten.

MTI Itthon

Lovakat kaptak a polgárőrök az ORFK-tól

A rendőrség megszünteti a somogysárdi lovasbázist decemberben, a ménesből 17 kancát és hat csikót a polgárőrségnek ajándékoz - jelentette be Sipos Gyula, az ORFK gazdasági igazgatója kedden Budapesten.

MTI Itthon

Egy polgárőr agyonvert egy hajléktalant

Holtan találtak egy hajléktalan férfit Kiskőrösön a vasútállomás egyik melléképületében; a rendőrség gyanúsítása szerint egy polgárőr ütlegelésébe halt bele a férfi - közölte a rendőrség.

MTI Itthon

Országos polgárőrnap a komáromi erődben

Ötezer polgárőr részvételével tartották meg szombaton a XIV. Országos polgárőrnapot Komáromban, a rendezvényen kitüntetéseket adott át Takács Albert, igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint Bencze József országos rendőrfőkapitány.

MTI Itthon

A polgárőrök is részt vesznek a határőrizetben

A jövőben a polgárőrség is szervezett módon vesz részt a határőrizet ellátásában; erről kedden írt alá együttműködési megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel a Határőrség Országos Parancsnoksága.

MTI Itthon

Polgárőrök próbálták felgyújtani a romák házait?

Több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletével gyanúsítják azt a három férfit, akit közveszélyokozás megalapozott gyanújával vettek őrizetbe a Pátkán történt Molotov-koktélos gyújtogatás ügyében - közölte a rendőrség.

MTI Autó

Kocsiadományt kaptak a polgárőrök

Gépkocsit adományozott a Magyar Posta Zrt. az ópályi Jeremcsuk László Polgárőr Egyesületnek. Az autót kedden vették át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település polgárőrei.

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Mostantól nagyobb akkumulátor kerül a hibrid Audikba

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Az új Porsche 911 GT3-ra még egy Porsche ára rádobható extrákkal

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról

Lélegzetelállító fotót küldött haza a Perseverance a Marsról