szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hatalmas káosz van a felsőoktatásban – mondta Ágh Péter fideszes politikus. Ezt szerinte az bizonyíat, hogy a következő tanévben nem növekszik az egyetemekre és főiskolákra felvehetők száma.

Ágh kifogásolta, hogy nem növelik a felsőoktatásba felvehetők keretszámát, amikor minél több piacképes diplomás emberre volna szükség. „A kisebbségi kormány csapdájában vergődik nem csak az ország, hanem az oktatás is.”

Az ellenzéki politikus arra is kitért, hogy számos probléma mutatható ki az egyetemi szintű diplomát nyújtó mesterképzés akkreditációjában is.

Az elmúlt évek tendenciáját értékelve Ágh Péter rámutatott: egyre kevesebben jelentkeznek továbbtanulni egyetemekre, főiskolákra, mert a családoknak egyre nagyobb terhet jelent ennek finanszírozása. A szociális válság már ezen a téren is kimutatható.

Ágh Péter arra is utalt, hogy az orvosi karokra felvehető diákok száma sem nőtt a tavalyihoz képest annak ellenére, hogy az illetékes szakmai szervezetek ezt kérték a kormányzattól. A politikus kijelentette: a jövőre felvehető 56 ezer fő nagyon alacsony szintű stagnálást jelent a felsőoktatási hallgatók számát tekintve.

Tudni való, s erről Ágh nem szólt, hogy - elsősorban a középiskolai nyelvi előkészítő évfolyamok miatt, amelyek egy évvel meghosszabbították az tanulási időt - a felsőoktatásban továbbtanulók derékhadát jelentő érettségizők száma idén 85 ezerre csökkent a tavalyi 96 ezerhez képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Új érettségi tárgy 2010-től

Sajtó és nyilvánosság nevű tárgyból is lehet 2010-től érettségizni, miután az Oktatási Hivatal (OH) akkreditálta a tárgyat annak vizsgakövetelményeivel együtt - közölte Bakonyi László, az OH elnöke.

Karrier

Tippek érettségizőknek: hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Sorozatunk első részében pszichológus segítségével arra kerestük a választ, hogyan és mit érdemes tanulni az érettségi előtti utolsó percben. Ezúttal a vizsgadrukk legyőzésének módjairól faggattuk a szakembert. Hogyan lehet felülkerekedni a már-már kóros izgalmi állapoton? Segít-e az érettségizőn, ha a tanár – látva bénultságát – két vizsgafelelet között néhány percre kiküldi levegőzni? Hasznos tippek a szóbeli előtt.

MTI Itthon

Az MDF szerint megbukott a kétszintű érettségi

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a kormányt, hogy sürgősen kezdeményezzen egyeztetéseket az oktatási szakemberekkel, különösen a felsőoktatási intézmények vezetőivel az új érettségi és felvételi rendszer kidolgozása érdekében, az ellenzéki párt szerint a kétszintű érettségi megbukott.

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Tom Hanks nyitotta meg a virtuális bulit Joe Biden beiktatása után – videók

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

Radar360: Bident beiktatták, nekilátott rendet rakni Trump után

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban

Nem kevesebb, mint hét elnöki „Szörnyeteg” szállította Bidenéket Washingtonban