szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hány kilométer egy étkezés? címmel tartott csütörtök koradélután ebéddel egybekötött sajtótájékoztatót egy budapesti étteremben Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője és Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője. A konzervatívok számos okot vélnek, amiért a magyar vásárlóknak a magyar terményeket kéne előnyben részesíteniük a külföldivel szemben.


Magyar szájba magyar étek?
© Szegő Péter
A két politikus három, nagyjából egyforma méretű tálat mutatott be a sajtó megjelent képviselőinek. Az egyiken magyar, a másik kettőn külföldi gyümölcsök, zöldségek voltak. Herényi azt mondta: a magyar tál gyümölcsei összesen ötszáz, a külföldié 27 770 kilométert utaztak. Az MDF szerint a helyben előállított élelmiszerek egyrészt garantáltan egészségesebbek, hiszen nincs szükség a bizonytalan – akár egészségügyi kockázattal is járó – tartósítási eljárásokra, másrészt a hazai élelmiszerek jóval rövidebb utat tesznek meg a termelőtől a fogyasztók asztaláig, így vitamintartalmuk és tápértékük is magasabb.
 
Herényi hozzátette: a magyar termékek előnyben részesítése „hasznára van a környezetnek, mert 27 770 kilométeren rengeteg szén-dioxidot bocsátanak ki a hajók, a kamionok, a repülők”. Hozzátette, az energiaárak várhatóan nőni fognak hosszútávon, ami a „lokális törekvéseket erősítheti”, ráadásul azt sem tudni, hogy például a dél-amerikai gyümölcstermesztésben mennyire jelenik meg a gyerekmunka.

A hvg.hu kérdésére a frakcióvezető úgy fogalmazott: az Európai Unió termékeit – ellentétben a kínai vagy dél-amerikai gyümölcsökkel, zöldségekkel – nem lehet megvámoltatni, de fölvilágosító munkával ezekben az esetekben is cél a hazai helyzetbe hozása.

Idegenek tálak idegen tájról
© Szegő Péter
A MDF úgy látja, hogy a hazai fogyasztásával mindenki jól jár, mert a hazai termelő kedvező körülmények között értékesítheti termékét, kevésbé szennyezi a környezetet szállítás közben, és a a vegyszeres tartósítás esetleges veszélyeinek sincs kitéve.

Az Magyar Demokrata Fórum szerint a magyar termelők és fogyasztók közös érdeke az, hogy minél több itthon termelt alapanyagból készült élelmiszeripari termék kerüljön értékesítésre, és hogy ezeket a hazai termékeket tudatosan keressék a vásárlók az üzletekben.

Szegő Péter

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Hét nap

Gyümölcsháború

A meggy után a dinnyeértékesítési lánc ügyében is panasszal fordultak a termesztők a Gazdasági Versenyhivatalhoz...

MTI Gazdaság

Százmilliárdos fejlesztés a zöldség-gyümölcs ágazatban

Százmilliárd forintos fejlesztést kívánnak megvalósítani a magyar zöldség-gyümölcs ágazatban, az elképzelések megvalósítását ösztönző forrásokra április 1-jétől pályázhatnak a gazdálkodók – mondta Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) igazgatója.