szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ma délelőtt 10 órakor adja át az M0 26,5 kilométeres keleti szektorát Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A tehergépjárműveket nem tiltják ki Budapestről az M0-ás keleti szektora és az északi híd szeptemberi átadása után, de a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint megéri majd az autóút új szakaszait használni, mivel így akadálymentesen, egyenletes sebességgel haladva és kevesebb üzemanyag felhasználásával hajthatnak át a fővároson a teherjárművek.

© Stiller Ákos
Az M0-ás keleti szektorát - a 4-es főút és az M3-as autópálya között - szeptember 16-án helyezik forgalomba, az M0-ás északi hídját pedig várhatóan szeptember 30-án. Demszky Gábor főpolgármester június 25-én jelentette be, hogy az év végén egységes, konszenzusos és a város érdekét hangsúlyozó teherforgalmi stratégia elfogadására tesznek javaslatot. Szerinte Budapest nem lehet többé átjáróház, amelyet korlátlanul használhatnak a kamionok, miközben évente milliárdokat költenek az elhasználódott utak felújítására. Az előzetes becslések alapján naponta 50-55 ezer egységjárművel számolnak az új szakaszon.

Az M0-ás keleti szektorának hossza 26,5 kilométer. A kétszer kétsávos utat mindkét oldalon leállósávval, középütt elválasztó zónával alakították ki. A 4-es számú főútvonal és az M31-es elválási csomópontja között olyan széles az elválasztó sáv, hogy az út a későbbiekben kétszer háromsávosra bővíthető.

Az M0-ás keleti szektorának kiépítésével létrejött a kapcsolat az M1-es, az M5-ös, az M6-os, az M7-es és az M3-as autópálya között; a gyűrű új szakaszának megépülésével jelentősen csökkenthető a budapesti úthálózat túlterheltsége. A fővárost elkerülő M0-ás gyűrű hossza immáron megközelíti a 80 kilométert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen