Csütörtökön a tárgyalja a XIII. kerületi képviselőtestület azt a rendelettervezetet, amely jelentősen korlátozná a közértek és a vendéglátó-helyiségek késő esti és éjszakai nyitva tartását. Az önkormányzati többség ágyúval lő verébre – hangzott el a helyi SZDSZ két potentátjának a Polgármesteri Hivatal épülete előtt tartott csütörtöki, sajtótájékoztatóján.


Merker Dávid (balról) és Szederkényi András
© Szegő Péter
Merker Dávid, a liberális párt kerületi frakcióvezető-helyettese a sajtótájékoztatón azt mondta: a rendelettervezet szerint este tízkor az éjjel-nappali boltok és a melegkonyás engedéllyel nem bíró vendéglátóhelyek be kell, hogy zárjanak. „Nagyon jelentősen rontaná a kerületben élők életminőségét az, ha este tízkor a kerület bezárna. Ha a rendeletet elfogadják, a Budapest szívében lévő kerület este tízkor meghal: nem lesz nyitva szinte semmi, csak a benzinkutaknál és a hipermarketeknél lehet vásárolni.” – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes. „Az éjjel nyitva tartó üzletek, szórakozóhelyek, kávéházak azért tartanak éjjel nyitva, mert a kerületben élőknek igényük van rá. Igényük van rá, hogy ne úgy éljenek, mint az államszocializmusban és éjfélkor vagy éjjel kettőkor megvásárolhassák, amit akarnak.

Az utóbbi években rengeteg fiatal költözött a kerületbe, s az ő életmódjuknak része az, hogy egy világvárosban bármit megvásárolhassak este tíz után. Ennek a lehetőségnek a megszűnését szeretnénk megakadályozni” – tette hozzá. Merker hangsúlyozta: a kerületben jelenleg is tilos a közterületi szeszesital-fogyasztás. A közterületi szeszesital-fogyasztást megakadályozandó, szerinte nem újabb rendeletet kell hozni, hanem a meglévőt betartatni.

Újságírói kérdésre a frakcióvezető-helyettes kifejtette: több más kerületben is szabályozzák az éjjeli nyitva tartást, de sehol sem ennyire szigorúan. „A holnapi szavazásig a nemmel való szavazás helyességéről szeretnénk meggyőzni képviselőtársainkat. A javaslat úgy, ahogy van, elfogadhatatlan a számunkra.”

A hvg.hu kérdésére Merker azt mondta: a városrészt egyedül irányító MSZP-nek tizenkilenc képviselője, vagyis abszolút többsége van a harminchárom fős képviselőtestületben. „Ha az egyéni képviselők nem a választókörzeteikben lakók érdekeit fogják nézni, hanem a frakciófegyelem szerint szavaznak, akkor a rendelettervezetet valószínűleg elfogadják” – vélte. A kerületi MSZP-t jól ismerő Név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint a kormánypárt helyi frakciójában a frakciófegyelem „nagyon erős”. Nagy meglepetés nem várható – tette hozzá.

Szederkényi András, az SZDSZ XIII. kerületi frakcióvezetője úgy vélte: az érintett boltok többsége kicsi, párszemélyes üzlet. A rendelet elfogadása több száz munkahelymegszűnésével járhat, ráadásul így az önkormányzat adóbevételei is csökkennek. „Éjszakai műszakot nem érdemes tartani, ha a forgalom jórészét az önkormányzat megtiltja” – tette hozzá.

A két politikus kiosztott a sajtónak egy levelet, melyet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XIII. kerületi szervezetének elnöke, Boda E. György Borszéki Gyula alpolgármesternek írt szeptember 16-án. A levélben lévő kompromisszumos javaslat a töményitalok árusítását korlátozná: pénteken, szombaton és az ünnepnapokat megelőző napon éjfélig, máskor este tízig lehetne árusítani.

Hogy a kerület vezetését mi vehette rá ennek a rendelettervezetnek a megalkotására, Szederkényi és Merker elképzelni sem tudja. Évekkel ezelőtt az Újpesti rakpartra kitettek egy sor pálmafát, homokkal leszórták az egészet és csináltak egy virtuális trópusi tengerpartot. „Napi harmincezer ember volt ott. Nem tud mindenki elmenni Tunéziába. A rakparton szórakoztak, söröztek, nagyon jó volt. Sokat mondok, ha talán egy tucat hívás érkezett az önkormányzathoz azzal, hogy nagy a zaj. Emiatt a néhány hívás miatt jövőre már nem lesz műplázs.

Szerettük volna megszólaltatni a kerület vezetését. Borszéki Gyula alpolgármesterrel az önkormányzat sajtóreferensén, Gellért Lajoson át tudtunk kommunikálni. Gellért az hvg.hu-nak azt mondta: a csütörtöki testületi ülés előtt semmit sem kívánnak nyilatkozni az ügyben. Kedden, október 21-én sajtótájékoztatót tartanak a témában.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Mindent felforgat az Ajax BL-elődöntője

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is

3500 éves sírhelyet tártak fel Egyiptomban, előkerült egy múmia is