szerző:
MTI

Orbán Viktor szerint az Európai Uniónak változtatnia kell a Közép-Európa számára rendkívül hátrányos válságkezelési lépésein, és a térség bankjait euróhoz kell juttatnia - mondta pénteken telefonon a Fidesz elnöke, miután Varsóban Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tárgyalt.

Orbán Viktor szerint az Európai Unió eddigi gazdasági válságkezelő lépései rendkívül hátrányosak és veszélyesek Közép-Európa számára, mert külön válságkezelést dolgoztak ki az eurózónán belül lévő államok számára, míg az eurózónán kívüli országoknak "jószerével nem jutott semmi".

A Fidesz elnöke szerint az egyik probléma, hogy közép-európai bankok kiszáradnak, nem jutnak euróhoz, másrészt pedig az Európai Unió gazdagabb tagállamai protekcionista irányba fordulnak, és az ipari termelést is megpróbálják saját államhatáraikon belül tartani, így hiába versenyképes egynémely közép-európai ország, az itt lévő beruházások mégis elakadnak, és újak nem érkeznek.

Orbán Viktor, - aki az Európai Néppárt alelnöke is - a lengyel miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után azt mondta, hogy az Európai Néppárt miniszterelnökeinek következő csúcstalálkozóján Közép-Európának egységesen kell fellépnie ebben az ügyben. Mint mondta, reményei szerint erről meg tud állapodni a cseh miniszterelnökkel is, akivel szintén pénteken tárgyal Prágában.

A pártelnök közölte: hitet kell tenni amellett, hogy az Európai Unió nyitott gazdasággal rendelkező államok társulása, és minden problémát együtt kell megoldani, beleértve a mostani válságot is. "Szeretnénk folytatni ezt a politikát, azonban ha ezen változtat Nyugat-Európa, akkor természetesen Közép-Európa sem teheti meg, hogy ne adja meg saját önérdekű válaszát erre a helyzetre. Ezt szeretnénk elkerülni, de a döntés a nyugat-európaiak kezében van, változtatniuk kell válságkezelési politikájukon" - jelentette ki.

A Fidesz elnöke szerint ugyanis ma az a helyzet, hogy az euróövezethez nem tartozó államok, például Magyarország és Lengyelország, nem jutnak euróhoz, mert az eurózónában működő anyabankok - arra hivatkozva, hogy válság van - nem adnak elegendő forrást az itt lévő leánybankoknak.

Orbán Viktor ezt nem tartja elfogadhatónak, hiszen - mint mondta - azért adta el Magyarország pénzügyi rendszere tekintélyes részét a nyugatiaknak, mert ők vállalták, hogy finanszírozni fogják a magyar gazdaság hiteligényét. "Most felmondták ezt a megállapodást, hiszen nem adnak pénzt. Mindegy, mire hivatkoznak, a lényeg az, hogy nem érkezik Magyarországra megfelelő mennyiségű euró" - tette hozzá.

A Fidesz elnöke szerint a másik probléma az, hogy az Európai Központi Bank nem hajlandó az euróövezethez tartozó államok bankjaival azonos feltételek mellett eurót biztosítani olyan bankoknak, mint például az OTP, amelynek központja Magyarországon van. "Ha tehát kiszárítják a közép-európai bankrendszert, mert nem jutunk euróhoz, és egyúttal érvénybe lép a protekcionista iparpolitika, az Közép-Európa számára súlyos megpróbáltatást jelent majd" - mondta a pártelnök, aki szerint Közép-Európának euróra van szüksége, mert ellenkező esetben folytatódni fog a pénzügyi és devizaválság.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor csatlakozhat az eurózónához, a Fidesz elnöke úgy válaszolt: a mostani magyar kormány működése alatt semmiképpen, mert a kabinet alkalmatlan arra, hogy megteremtse a bizalmat az euró bevezetéséhez. Szerinte ezért a kormányváltás és az euró bevezetése két szorosan összekapcsolódó dolog.

"Magyarország és az euró közeledése egy rossz leányregényhez hasonlít: egyszer már majdnem házasságot kötöttünk, aztán szétváltak útjaink, és csak a Jóisten tudja, hogy mikor találkozunk a jövőben" - fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy az eredetileg péntek délutánra tervezett országértékelő beszédét érdemes volt-e elhalasztani nemzetközi tárgyalások miatt, Orbán Viktor azt mondta, "persze", hiszen az évértékelőt bármikor meg lehet tartani.

Arra a felvetésre, hogy a sajtóban megjelent információk szerint "kapóra jöttek" a találkozók, mert még nincs mit értékelni Gyurcsány Ferenc bejelentésein, a Fidesz elnöke azt mondta, "dehogynem", hiszen a parlamentben bemutatott megszorító csomag a reménytelenség csomagja. Szerinte a csomag azért reménytelen, mert egyrészt egy már kudarcot vallott politikát akar újra felmelegíteni, másrészt reménytelen helyzetbe hozza a munkából élő, gyermekeket nevelő családokat. Egy reménytelen politika folytatására tett kísérlet a mostani, ezért nincs olyan eleme, amivel értelmesen lehetne vitatkozni, ugyanis nem egy-egy részletével van baj, hanem úgy ahogy van, az egész rossz - jelentette ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI/hvg.hu Itthon

Gyurcsány bejelentései

A miniszterelnök szerint nagyobb gazdasági teljesítményt és a foglalkoztatás növelését kell elérni, és öt területen azonnali változásokat. Az ellenzék kivonult a folyosóra. Bejelentések sora: egyebek mellett növekvő áfa, csökkenő munkáltatói tb-járulék, átalakuló nyugdíj- és szociális rendszer.

MTI Gazdaság

Topolánek ismertette a cseh kormány válságkezelő terveit

Mintegy 74 milliárd koronájába fog kerülni a cseh költségvetésnek a kormány új válságkezelő programja, de az intézkedések mintegy 180 milliárd korona értékű ösztönzést adnak a gazdaságnak - jelentette ki Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, amikor szerdán Prágában ismertette a nemzeti válságkezelő tervet.

hvg.hu Gazdaság

Mi van Gyurcsány csomagjának mélyén?

A parlamentben hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette azokat a gazdasági intézkedéseket, amelyekkel a kormány a válság hatásait szeretné mérsékelni, illetve el kívánja indítani az országot a kiegyensúlyozott fejlődés irányába. A csomag segítségével kellene kitörni (hivatalos megfogalmazás szerint) a gazdasági válság és a struktúraátalakítási kényszer kettős szorításából.

MTI Itthon

Békesi: alibicsomag Gyurcsányé

Békesi László szerint a miniszterelnök "alibicsomagot" mutatott be, amelynek semmi köze a bizalomerősítéshez, a versenyképesség helyreállításához vagy a nagy rendszerek átalakításához. A volt pénzügyminiszter erről a Liberális Gazdasági Fórumon beszélt.

MTI Itthon

FT: a magyar cigányság a bűnbak válság idején

Gyorsan terjed a magyar cigányság által elszenvedett diszkrimináció, ahogy a "nacionalisták bűnbakra vadásznak" az álláshiány és a bűnözés miatt - írta pénteki magyarországi tudósításában a Financial Times.

hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány-csomag: Tölgyessy már látja a gát falán pergő vízcseppeket

Tölgyessy Péter politikai elemző a MR1-Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában beszélt a tegnap ismertetett Gyurcsány-csomaggal kapcsolatos benyomásairól. Nem használ és nem árt sokat, de a felkeltett hatalmas várakozásoknak könnyen lehet, hogy a kormány és szocialisták nem lesznek képesek megfelelni.

Meghátráltak a balatoni moszatok az őszi hűvöstől

Meghátráltak a balatoni moszatok az őszi hűvöstől

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Újabb vihar csap le a Dorian hurrikán által két hete letarolt Bahamákra

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Élőben egészen félelmetes Batman autója, körbefotóztuk

Ignatieff: A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten

Ignatieff: A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópálya egy szakaszát Budapesten belül

Baleset miatt lezárták az M5-ös autópálya egy szakaszát Budapesten belül

Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt

Az ukrán nyugdíjasok is megkapják a magyar rezsiutalványt