szerző:
hvg.hu/MTI

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán, miután a szombat reggeli elnökségi ülésről ez már kiszivárgott. Állítólag utódként Surányi György, Bajnai Gordon és Bokros Lajos neve is felmerült.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új kormány alakítását javasolta új kormányfő vezetésével szombaton az MSZP tisztújító kongresszusán. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, azt kéri a kongresszustól, bízza meg a pártelnököt, a választmány elnökét és a szocialista frakcióvezetőt az új miniszterelnök megnevezésének előkészítésével. Gyurcsány Ferenc azt is javasolta, hogy hétfőn tájékoztassák erről a parlamentet, kezdjék meg a tárgyalásokat az új kormányfő személyéről, és két hét múlva rendkívüli kongresszus jelöljön új miniszterelnököt. A pártelnök nem nevezett meg jelöltet maga helyett.

A miniszterelnök azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez. Gyurcsány Ferencet ez a döntés nem befolyásolja abban, hogy elinduljon az MSZP elnöki posztjáért. Meg nem erősített hírek szerint Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter,

Kormányváltás
Olvassa el az összes hírt a kormányváltásról a hvg.hu-n!
Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Bajnai Gordon, a fejlesztési tárca vezetőjének neve került szóba, de Bajnai megválasztásának állítólag jobbak az esélyei. Bajnai Gordon személyében lojális híve kerülne a miniszterelnöki posztra; az MSZP illetve az SZDSZ és az MDF képviselőinek segítségével megkaphatja az egyszerű többséget a sorra kerülő parlamenti erőpróbán - spekulálnak forrásaink.

© Stiller Ákos


A hvg.hu információi szerint Gyurcsány Ferencet legutóbbi brüsszeli útja során befektetői körök figyelmeztették: komoly forintválság várható, ha Magyarországon nem tesznek haladéktalanul újabb intézkedéseket a gazdaság stabilizálására. Ezeket az intézkedéseket csak egy új, hiteles kormányfő képes bevezetni - jelezték ezekben a körökben. Ugyanakkor Gyurcsány arra számíthat, hogy a jövő évi választások után az MSZP vezetőjeként, s a parlamenti ellenzék vezetőjeként újra felépítheti magát.

Bokros vállalná

„Ha a felelős magyar Országgyűlés engem, vagy mást felkér arra, hogy egy válságkormányt vezessek, a magam részéről állok elébe” – fogalmazott Bokros Lajos. A gazdasági szakember a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján, aki arról is beszámolt, hogy a közgazdasági tanácskozást követően részt vesz az MSZP kongresszusán, s ezt természetesen – mint mondta – „nem titkos megfigyelőként” teszi.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány vezetője szerint az MSZP által kijelölt, és a parlament által jóváhagyott szakértői kormánynak is nehéz dolga lesz a megszorító intézkedések bevezetésénél. Valójában olyan kormány tudna hathatós intézkedéseket hozni, amely a meglévő programdömpingben rendet vág, kiválasztja a legalkalmasabb programot, ehhez megvan az intézményes támogatása és erős poltikai háttérrel rendelkezik. A Fidesz-kormány egykori kancelláriaminisztere úgy véli, erre csak a parlamenti választás nyomán felhatalmazott kormánynak lesz valódi lehetősége.    

Kevesebb támogatót jósoltak

MSZP-kongresszus előtt - a HVG elemzése
A kisebbségi kormányzás 10 hónapja alatt Gyurcsány a kormány szerkezetét, személyi összetételét nem a valódi kihívásoknak, hanem – különböző pozíciók odaajándékozásával – saját politikai stabilitásának rendelte alá. A megyei MSZP-elnökök, alelnökök vagy elnökhelyettesek jó része miniszteri (Veres János, Szabó Imre, Molnár Csaba) vagy államtitkári (Puch László, Oláh Lajos, Iváncsik Imre, Kolber István, Burány Sándor, Jauernik István, Gőgös Zoltán) sarzsit kapott. A függetlenként mandátumot szerzett Gyenesei Istvánból önkormányzati miniszter, a Fidesz-frakcióból kiült Császár Antalból miniszterelnöki megbízott lett, így biztosítva a kormány parlamenti többségét a látszatellenzéki SZDSZ esetleges megingásai esetére.
Tévedtem erőnket, lehetőségeinket illetően, fontos pillanatban adós maradtam a világos beszéddel, szavahihetőségem ennek következtében jelentősen sérült - mondta Gyurcsány Ferenc a kongresszusi beszédben. Az MSZP minden hibája és gyengesége ellenére a tisztességes és jó oldalon áll - tette hozzá. 2002-2006 között hibás gazdaságpolitikát folytattunk - szögezte le a kormányfő, aki szerint erre nem mentség az, hogy a Fidesz már 2001-ben megkezdte a költekezést. A pártról szólva azt mondta: annak belső viszonyai keveset változtak az elmúlt években, feltűnő a személyi-hatalmi politizálás dominanciája, s az innováció hiánya. Gyurcsány Ferenc szerint a fő felelőség ugyan a vezetőké, de közülük kiemelkedik a párt elnökének, a miniszterelnöknek a felelősége.

"Nem kívánok elmenni, nem kívánom feladni a küzdelmet" - jelentette ki. Politikus lettem és az is maradok - fogalmazott. "Vezetni szeretném a szocialista pártot" - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hosszabb távon is az ország sorsát, jövőjét befolyásoló, azért tenni akaró és tenni tudó emberek sokaságát kívánja gyarapítani. A pártelnök beszédének végén a kongresszus résztvevői állva tapsoltak, majd zárt ülésen folytatódott a tanácskozás.

Bár beszédét vastaps követte, előzőleg lapinformációk arról szóltak, hogy a korábbinál kevesebben támogathatják szombaton Gyurcsány elnöki újraválasztását, pozíciója azonban nincs veszélyben. A szombati Népszabadság és a Magyar Nemzet arról is ír, hogy komoly harc várható az elnökhelyettesi és az alelnöki posztokért, illetve az elnökségi tagságért.

A Népszabadság szerint Gyurcsány Ferenc pártelnöki újrázása információik szerint nincs veszélyben. Támogatásának mértékét és a kormány válságkezelő programjához szükséges mandátum erősségét fogja jelezni viszont, hogy beszámolóját milyen arányban fogadják el. A kormányfő várhatóan a válságkezelésre vonatkozó programot visz a tanácskozás elé, az erről szóló szavazás döntő fontosságú – tette hozzá az újság.

© Stiller Ákos

Kiszivárgott határozattervezet (Oldaltörés)

A Népszabadság és az InfoRádió honlapján is elolvasható szöveg szerint a tervezet legfontosabb elemei, hogy legyen szakértői a kormányzás, hogy Magyarországon legyen kisebb, 199 fős parlament, hogy legyen feleannyi önkormányzati képviselő, és hogy legyen mielőbb euró. A dokumentum szerint a magyar gazdaság versenyképességének alapja a termőföld és a víz.

Szanyi Tibor MSZP-s országgyűlési képviselő pénteken a határozattervezettel kapcsolatban hangsúlyozta: a dokumentum arról szól, mit tett eddig a kormány, holott azt kellene tárgyalnia, hogy mit fog csinálni a párt. Ha ez önmagában egy értékelés, akkor rendben van, azonban ahhoz viszonyítva, hogy milyen feladatok előtt áll az MSZP, mindez "kevés" - vélekedett.

Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője pénteken azt mondta, a kormánynak tovább kell lépni kiadáscsökkentésben, és szerkezeti reformokban is. Magyarázatként hozzáfűzte: azt is jelenti ez, hogy további összeget kell átcsoportosítani, elvonni. A szocialista politikus szerint a kongresszusnak a különböző alternatívák közül kell választania. Elmondta: abban nem gondolkoznak, hogy az állam több adóbevételt szedjen be, és abban sem, hogy az állam több pénzt vonjon ki a gazdaságból, de ezen túlmenően minden más irányba tovább lehet menni, lehet az állam igazgatási költségein, és minden más területen is spórolni.

© Stiller Ákos


Kiss Péter kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke szerint az elhúzódó világgazdasági válság miatt fel kell készülni a negatív forgatókönyvekre is. A kongresszusnak a további lépésekhez kell felhatalmazást adnia a kormánynak – fűzte hozzá.

Pénteken az MSZP öt platformja is kiadott egy közös nyilatkozatot, a platformok egyebek között azt várják a párt új elnökségétől és európai parlamenti képviselőcsoportjától, hogy segítsék elő a szükséges válságkezelő és reformintézkedések megtételét.

Megválasztott tisztségviselők

Gyurcsány Ferenc pártelnököt 85 százalékos támogatottsággal választották újra, 608-an szavaztak, ebből 599 érvényes és kilenc érvénytelen szavazat volt. Gyurcsány Ferencre 508-an szavaztak igennel, 91-en nemmel. Az MSZP honlapján olvasható, hogy a két elnökhelyettes Szekeres Imre és Lamperth Mónika lett, míg alelnököknek Kiss Pétert, Mesterházy Attilát és Ujhelyi Istvánt választották. A választmány vezetője továbbra is Simon Gábor. Juhász Ferenc, aki eddig elnökhelyettes volt, visszalépett a jelöltségtől, csak az országos elnökségi tagságért indul. Szekeres Imre újraválasztott elnökhelyettes a 623 leadott szavazatból 524 igen szavazatot, míg a posztra újonnan választott Lamperth Mónika a 604 leadott szavazatból 404-et kapott. Az alelnöki poszton Mesterházy Attila kapta a legtöbb szavazatot: az 571-ből 428-at. Kiss Péter az 576 leadott szavazatból 422-őt kapott. A harmadik alelnök Ujhelyi István lett, aki az 555 szavazatból 394-et szerzett meg. Hiller Istvánt nem választották újra alelnökké, ő az 562 szavazatból 344-et kapott. 94 százalékos támogatottsággal választották újra Simon Gábort  a választmány elnökévé: a 626 szavazatból 586-ot szerzett meg. Az MSZP honlapján az olvasható, hogy a szavazás folytatódik, hogy az elnökség összetételének, a párt egyéb testületeinek tagjainak, a pénztárnok személyének, valamint az MSZP európai parlamenti listájának meghatározására.

Harc a szélsőjobb ellen

„A Magyar Szocialista Párt megújított politikájával vissza kell szereznie támogatóit, elismerést kell kivívnia a magyar társadalomban. A szakértői kormányzás eredményeként jelenlegi politikai támogatottságát bővítenie kell az Európai Parlamenti, az országgyűlési és az önkormányzati választásokon” – olvasható az anyagban.

Az ismertetés jelzi, hogy az MSZP számára az egyik legfontosabb tényező a szélsőjobboldal elleni harc. „Sikeresen hajtottuk végre a felsőoktatás reformját, jelentős lépéseket tettünk az államigazgatás átalakításában és az egészségügyben. A közoktatás átalakításában az oktatás színvonalának emelése mellett mérsékeltük a szegregációt. Korszerűbbé vált az állami felsőoktatás képzési szerkezete, bevezettük a kétszintű képzést. Megerősödött a biztosítási elv az egészségügyben, javult a járulékfizetési fegyelem, ésszerűsítettük a kórházi kapacitásokat, megindult a járóbeteg-szakellátás fejlesztése, fehér foltjainak eltüntetése, megállt a gyógyszerkassza kiadásainak korábban megállíthatatlannak tűnő növekedése. Kisebb létszámmal, olcsóbban működik a közigazgatás. Modern és hatékony Magyar Honvédséget hoztunk létre, amely nemzetközi tekintélyt ad hazánknak” – áll a dokumentumban.

A további sikereket a dokumentum szerint az ellenzék egy részének felelőtlen viselkedése akadályozta meg, de az sem használt az eredményességnek, hogy kisebbségi kormányzásba kényszerült a párt. „A Magyar Szocialista Párt úgy értékeli, hogy a kormány a gyors felismerést követően haladéktalanul hozzálátott a pénzügyi, majd gazdasági válság hatásait csillapító intézkedések végrehajtásához. A válságkezelés azonnali feladatait a kormány sikeresen oldotta meg” – emelték ki.

A válságkezelés további útján az alábbiakra lesz szükség az MSZP szerint: „Olyan adó-átalakítás szükséges, amely a dolgozó embereket jutalmazza. A szociális ellátások rendszerét úgy kell átalakítani, hogy ne büntesse a rászorulókat, segítsen nekik abban, hogy munkát kapjanak és a maguk erejéből éljenek. A nyugdíjasok biztonsága kiemelt társadalmi érdek, a nyugdíjak hosszabb távú értékőrzése és a rendszer fenntarthatósága érdekében a nyugdíjreform újabb lépéseit kell megtennünk.”

A Magyar Szocialista Párt azt javasolja a kormánynak, hogy alakítson ki olyan társadalmi-gazdasági megállapodásokat, amelyek tartalmazzák az euró bevezetésének menetrendjét, a foglalkoztatás növelésének módozatait és az ország fenntartható fejlődési pályára állításának gazdasági- és társadalompolitikai eszközeit.

Az MSZP a dokumentumban újra megfogalmazza a kisebb, 199 fős magyar parlament fontosságát, valamint a területi listás és arányos választási rendszerre vonatkozó elképzeléseket, továbbá azt a célkitűzést is, mely szerint az önkormányzati képviselők számát megfeleznék.

A párt határozattervezete szerint Magyarország számára nem járható az az út, amelyet a régió más országai követnek. Magyarországon az európai versenyképesség alapja a szociális béke megőrzése, a természeti erőforrások – elsősorban a termőföld és a víz – környezetbarát felhasználása, valamint a tudásközpontú gazdaság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

Tízmilliárdnál is többet bukott a választás után Mészáros Lőrinc

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

A spanyolok idén már másodszor választanak, ám a kormányzással nem törődik senki

Két magyar film felújított változatát vetítik a Lumiere fesztiválon Lyonban

Két magyar film felújított változatát vetítik a Lumiere fesztiválon Lyonban

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Borkai fiát közpénzből fizethetik a győri kézilabdaklubnál

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Kósa Lajos váratlanul megfejtette a Fidesz fővárosi bukásának okát a Tv2-n

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába

Szijjártó: Magyar érdek, hogy Törökország telepítse vissza a bevándorlókat Szíriába