szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Zuschlag János érdekeltségi körébe tartozó, 1997-ben alapított Holnap Városért Egyesület közgyűlési jegyzőkönyveiben feltüntetett emberek kihallgatásával folytatódott a bizonyítási eljárás a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon kedden.

A vádhatóság szerint, a Holnap Városért Egyesület valótlan tartalmú pályázatokkal több mint kétmillió forint állami támogatást nyert el jogosulatlanul, melyből egymillió forintnál nagyobb összeget kiutalt a pályázat kiírója.
   
Az egyesület elnöki tisztét a harmadrendű vádlott, Katus Ferenc töltötte be 2001-től. A vád szerint kitalált, bírósági nyilvántartásba nem vett szervezetek nevében is nyújtottak be pályázatot, mert így egy időben több pályázat benyújtására volt lehetőség.
   
A bírósági nyilvántartásba nem vett egyesületek által elnyert pályázati pénzeket a Holnap Városért Egyesület bankszámlájára utalták. Az egyesület jegyzőkönyveiben szereplő, tanúként beidézettek többsége azt vallotta, hogy nem ismerik az egyesületet, az adataik helyesen vannak feltüntetve, de az aláírás nem tőlük származik. 
   
Az egyik tanú elmondta: valóban részt vett egy egyesület gyűlésén, de az akkori barátja miatt ment el a rendezvényre és több iratot aláírt.
   
A jegyzőkönyvekben Zuschlag János elsőrendű és Krausz Csaba ötödrendű vádlottakon kívül mások mellett Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium jelenlegi államtitkárának, az MSZP országgyűlési képviselőjének a neve is több alkalommal szerepel. 
   
A tanúként kihallgatott Halász Iván, Zugló MSZP-s alpolgármestere elmondta: csak az ügyészségi kihallgatásakor hallott az egyesületről. Már 2000-ben is alpolgármester volt, az egyesület jegyzőkönyvében szereplő adatai valósak, de az aláírás nem tőle származik. 
   
Az alpolgármester beszámolt arról, hogy az önkormányzatnál az ifjúsági ügyek is hozzá tartoztak. A bíró kérdésére kijelentette: a jegyzőkönyvben szereplő Arató Gergelyt az MSZP-ből ismeri.
    
A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.  
   
Fodor Endre bírói tanácsa csütörtökön a tanúként beidézett Arató Gergely államtitkár kihallgatásával folytatja a bizonyítási eljárást. 
  
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!