szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint szakmailag vállalhatatlan, politikailag pedig értelmetlen az ingatlanadó - Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője vasárnap megismételte korábbi közlésüket, amely szerint ha a Fidesz ismét kormányra kerül, eltörlik ezt az új adót, bármilyen formában is vezeti be a jelenlegi kormány.

Az ellenzéki politikus közölte, "totálisan értelmetlennek" tartják az ingatlanadó hétfőre tervezett parlamenti végszavazását, ezért arra szólítják fel a szocialistákat, hogy az említett szavazásra ne kerüljön sor.
   
Emlékeztetett arra is, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök saját kormányát öt éve az adócsökkentés kormányának nevezte, ehhez képest a szocialisták azóta az ingatlanadóval együtt már több mint egy tucat adónemet vezettek be. Az EU tagországai közül már így is Magyarországon van a második legnagyobb adóterhelés - hangsúlyozta.
   
A helyettes szóvivő szerint mára az MSZP-kormány, illetve a rossz kormányzás szimbólumává vált az ingatlanadó. Mint mondta, ez az adó azért rossz az embereknek, mert sok esetben a család egyetlen tulajdona a lakás, amelyért egy életen keresztül dolgoztak, amelyet adózott jövedelemből vásároltak vagy építettek, és amely egyébként általában nagy összegű hitellel terhelt.
   
A Fidesz szerint az adó bevezetése rossz a gazdaságnak is, mert tovább súlyosbítja az építőipar válságát, és ezzel újabb munkahelyek megszűnését idézheti elő. Közölte, attól is tartanak, hogy a mostani kormány a jelenleg 30 milliós ingatlanhatárra tervezett adót később 3 millióra csökkenti, majd még később már az összes ingatlanra is kiterjeszti.
   
Arra az újságírói felvetésre, ha az ingatlanadó Magyarország IMF-fel szembeni vállalásának a része, nem tart-e attól, hogy a Fidesz keze is meg lesz kötve, Cser-Palkovics András azt mondta: nem fogja befolyásolja őket ez a kérdés. Emlékeztetett arra, hogy még a nemzetközi szerződés megkötése előtt egyértelművé tették, hogy az ingatlanadót nem fogadják el, és azt el is fogják törölni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az ingatlanszektort érintő adóváltozások

A 2010-től tervezett adó- és illetékváltozások a PricewaterhouseCoopers (PwC) szerint két ponton érintik érzékenyen az ingatlanszektort: a jövő évtől illeték terheli a főleg ingatlanvagyonnal rendelkező társaságokban történő részesedésszerzést, továbbá a külföldi tagot társasági adó sújtja az ingatlannal rendelkező társaságban lévő részesedés elidegenítéséből származó nyereség után.

Vállalkozás

Vámosi-Nagy: az ingatlanadó bevallása csak a kezdet

Bár most vagyonadóról beszélnek a döntés-előkészítők, valójában vagyoni típusú adókat szeretnének bevezetni, többek között ingatlanra és a nagy teljesítményű személygépkocsikra. A fogalmi különbség tartalmit takar - ezt kommentálja Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adóigazgatója.

MTI Gazdaság

Vagyonadó: mennyit ér az ingatlan?

A lakások számított értékének meghatározásakor a tégla házhoz képest 10 százalékkal kevesebbet ér a házgyári panel, illetve a könnyű szerkezetű épület, és a korrekciós tényezők között szerepel az épület kora és teljes felújításának ideje is - derül ki a vagyonadóról szóló törvényjavaslatból.

MTI Gazdaság

SZDSZ: minden ingatlanra ki kell terjeszteni a vagyonadót

Az SZDSZ a vagyonadó kiterjesztését javasolja minden ingatlanra, beleértve a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokat is - mondta Kóka János (SZDSZ) a jövő évi adótörvények és a vagyonadóról szóló előterjesztés keddi parlamenti vitájában.

MTI Itthon

Oszkó: adózna a második és harmadik ingatlan is

Bár a vagyonadó szempontjából összevonni nem lehet az ingatlanokat, mégiscsak adózna az állampolgár második, harmadik, illetve sokadik ingatlanja is, csökkenő adómértékkel, így akár az eredetileg tervezett adókulcs is csökkenhetne - ismertette a pénzügyminiszter kedden.

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

Miért is baj, ha ecstasyt találnak valakinél, mint Szájer Józsefnél?

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését

“A robbanás előtti pillanat”: új alapokra kell helyezni az egészségügy működését

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra

Nem tréfál a Mercedes: 70 milliárd eurót költenek villanyautókra