szerző:
MTI

Tüttő Kata szocialista politikus, a Fővárosi Közgyűlés tagja nem emlékezett arra, hogy a baloldali ifjúsági szervezetek működését, rendezvényeit hogyan finanszírozták, azt sem tudta, hogy a vádban szereplő egyesülettől miért érkezett személyes bankszámlájára 150 ezer forint. Erről a szocialista politikus tanúkihallgatásakor vallott a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján.

Tüttő Kata - az MSZP portrétára szerint - 1997 óta tagja az MSZP-nek és az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM). 1997-2002 között az ISZM országos elnökségi tagja, 1997-1999 között az ISZM budapesti elnöke, 1998 óta az MSZP XII. kerületi szervezetének elnökségi tagja, az MSZP Budapesti Tanácsának tagja, 2002-től volt a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) országos alelnöke, 2003 óta az MSZP budapesti elnökségének tagja.

A három nyelvvizsgával rendelkező, többdiplomás politikus a bíróság előtt tett vallomásában azt mondta, nem tud felidézni semmilyen konkrétumot a Fibisz 2002-2004 közötti elnökségének üléseiről, pedig a tagja volt.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva elmondta: biztosan volt olyan, hogy a költségvetés végrehajtásával kapcsolatban hozott határozatokat a Fibisz elnöksége, de ezekre nem tud visszaemlékezni. Az ügyészség által feltárt dokumentumok szerint Tüttő Kata a vádban szereplő egyik egyesület alapító tagja volt, de csak az ügyészségen szerzett erről tudomást.

"Nagyon régen történt mindez" - tette hozzá. Az egyesület jelenléti ívén az aláírások egy részét felismerte, de hozzátette: "az aláírásom sokat változott". Vallomása szerint csak a sajtóból tudta meg, hogy milyen civil szervezetek érintettek a vádiratban. A vádirat szerint, a Holnap Városáért Egyesület számlájáról 2002-ben 150 ezer forintot utaltak át Tüttő Kata személyes bankszámlájára, de az ügyészségi kihallgatásakor és a bíróság előtt sem emlékezett arra, hogy az átutalás milyen célt szolgált. "Csak valamilyen fibiszes programra érkezhetett a pénz" - tette hozzá.

A tanú, a személyes bankszámlája, valamint a Krausz Csaba ötödrendű vádlott és a Zuschlag János elsőrendű vádlott bankszámlái közötti pénzmozgásról elmondta: "Krausz Csabával és Zuschlag Jánossal baráti viszonyban vagyok, biztosan előfordult, hogy egymást anyagilag kisegítettük, és ezt a pénzmozgást mutatják az adatok".

Tüttő Kata arra emlékezett, hogy voltak általános jellegű viták az elnökségben a finanszírozás megoldatlansága miatt. Folyosói pletykákból hallotta  - mondta -, hogy Zuschlag Jánost azzal vádolták, a Fibisz rendelkezésére álló összegekből magáncélra használt volna fel. "Én ennek nem tulajdonítottam jelentőséget, mert ez egy tipikus vád ott, ahol pénzügyekkel foglalkoznak". Mivel jól ismerte Zuschlag Jánost, elképzelhetetlennek tartotta, hogy van valós alapja a folyosói gyanúsítgatásnak - fűzte hozzá.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Itthon

Zuschlag ma is beszél

Zuschlag János meghallgatásával folytatódik az egykori szocialista politikus és tizenöt társa ellen indított büntetőper tárgyalása ma Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: tizenegy tanút hallgatott meg a bíróság

Tizenegy tanút hallgatott meg a Zuschlag János és tizenöt társa ellen indított per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, a vallomásokból az derült ki, hogy a meghallgatott személyek tudta nélkül, valós adataikat felhasználva "működtek" a civil szervezetek.

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Íme a 4-es út rettenetes statisztikái: 22 halálos és 55 súlyos baleset egy évben

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Ebből még bármi lehet: centiméteres pontossággal követheti majd a Bluetooth

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Visszavonul az olimpiai bajnok gyorskorcsolya-váltó egy tagja

Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Felfújták a járdára, hogy átverik a turistákat a bulinegyedben, elvitték őket a rendőrök

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény

Ezt a videót már a Huawei P30 Próval forgathatták, és lenyűgöző lett a végeredmény