szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha nem sikerülne eltávolítani Kóka Jánost az SZDSZ frakcióvezetői posztjáról, akkor Retkes Attila a párton belül alakított különféle kabinetekkel ellensúlyozná a frakció befolyását. Jóllehet a vasárnap megválasztott pártelnök nyílt, egyenes beszédet hirdetett meg, még nem hajlandó elárulni, kikre gondolt, amikor azt mondta: egyéni gazdasági érdekek alapján van a párt "álkoalícióban".

Alig hogy megválasztották, máris lemondásra szólította fel Kóka János frakcióvezetőt az SZDSZ új elnöke, Retkes Attila. A párt „bűnei miatt” szavazóitól is bocsánatot kérő Retkes bejelentésénél meglepőbb volt Kóka erre adott reakciója: bár a frakcióvezető láthatóan feszengett a vele kevésbé szimpatizáló küldöttgyűlés tagjai között, előbb beszédet ígért, majd mindenkit gyorsan otthagyott. Majd közölte, hogy esze ágában sincs lemondani, szerinte az SZDSZ egyetlen működőképes testülete az általa vezetett frakció.

A sokak szerint agonizáló Szabad Demokraták Szövetsége sajátos helyzetbe lavírozta magát: a pártban az eddigi pártrelnök hívei, vagyis a „fodoristák”, míg a frakcióban a Kóka Jánossal szimpatizálók vannak enyhe többségben: a tizenkilenc fős frakcióban tizenegyen állnak mellette. Retkes szerint Kóka bűne egyrészt az a gazdaságpolitika, amit az SZDSZ kormányon képviselt, másrészt az, hogy az általa vezetett frakció a párton belül egyfajta „állam az államban” szerepet játszik.

Kóka János. Mert övék a hatalom.
© Müller Judit
Kérdés, hogy eltávolítható-e  Kóka a frakció éléről, ha ő ellenáll. A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a friss pártelnök-választás után újonnan megalakult ügyvivő testület (üt) tagjai első ülésükön lemondásra szólítják fel Kókát.

Ha ennek ellenére sem mond le (amit ugyancsak valószínűsíthetünk), akkor fegyelmi eljárás indulhat ellene, amelynek a végén akár ki is zárhatják a pártból. Igen ám, de Kóka még akkor is frakcióvezető maradhatna a következő választásokig, ha a dolgok idáig fajulnak. Őt ugyanis csak az őt megválasztó frakció válthatja le, s mint mondtuk, ott egyelőre többségben vannnak hívei.

Márpedig ha Kóka marad a frakcióvezető, az SZDSZ könnyen skizofrén állapotba kerülhet. Fodor Gábor is elmondta vasárnap: elképzelhetetlen, hogy egymással viszálykodó frakcióvezetője és elnöke legyen egy pártnak. Az új pártelnök közölte, a pártot eddig jellemző gazdaságpolitikát egy "nemzetibb" politika váltaná fel, bár egyelőre az sem világos, pontosan micsoda. Retkes Attila nem állt elő programmal, mindössze arról beszélt, milyen strukturális változásokat hajtana végre a szervezeten belül. Eszerint például azt tervezi, hogy a párton belül alakuló különféle kabineteket alakít.

Retkes - talán kissé naívan - abban bízik, hogyha Kókát nem is tudja eltávolítani, az újonnan alakított kabinetek majd ellensúlyoznák a frakció súlyát és munkáját, a sajtó és azon keresztül a választók a kabinetek és nem a frakciók munkáján keresztül ítélik meg majd a pártot. Erre azonban kevés az esély, hiszen a média elsősorban az Országgyűlésben ülő, döntéshozó szabaddemokrata képviselőkre, nem pedig a pártszékházban tevékenykedő munkacsoportokra kíváncsi. Legfeljebb, ha azok "kibeszélnek", s élesen bírálják a párt többi részét. Arról már nem is beszélve, hogy a frakció – a parlamenti közvetítések révén - eleve nagyobb médiafelülethez jut. Az ellensúlyozás ötlete tehát kevés sikert tartogat.

Márpedig a Retkes-féle politika - legalábbis szavakban - erősen különbözik attól, amit Kóka János, illetve a frakció jelenleg képvisel. Az új pártelnök például nem szívesen támogatná, hogy az önkormányzatoktól vonjanak el 120 milliárdot, a Bajnai-kormány intézkedéseit pedig egytől-egyig megvizsgálná a majdani kabinetekkel, mielőtt döntene arról, támogatja-e. Ám hiába szeretne Retkes a korábbitól eltérő politikát, a valóságban a költségvetésről, az adótörvényekről a parlamenti frakció dönt.

Ráadásul úgy tűnik, az új pártelnök is csak szavakban karcos. Megválasztása után arról beszélt, hogy az SZDSZ egyes politikusai „egyéni gazdasági érdekeik” miatt tartják "álkoalícióban" a pártot, de másnap reggel a köztelevízióban már nem válaszolt arra, pontosan kikre és mire gondolt, ahogy kitérő választ adott arra is, ha tudja, miért nem kezdeményez eljárást ezen személyek ellen.

Az EP-választáson csúfosan leszereplő, a szavazatok alig két százalékát megszerző párt új elnöke mindenesetre ambiciózus - vagy inkább elérhetetlen - álmokat dédelget: az országgyűlési választásokon öt százalék fölötti eredményt szeretne elérni. Csakhogy egy saját frakciójával is hadilábon álló pártnak erre szinte nulla az esélye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!