szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hozott személyi döntéseket a BKV felügyelőbizottsága (fb) hétfői ülésén, de több olyan szabály kidolgozását kezdeményezték, amelyek "elzárhatják a csapokat" a BKV-nál - mondta Vitézy Dávid, az fb Fidesz által delegált tagja az ülést követően újságíróknak.

A belső ellenőrzés szerint Kocsis István vezérigazgatónak hamis információkat adott át elődje, Balogh Zsolt a volt humánpolitikai igazgató, Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítésével kapcsolatban, sem az összeg, sem a körülmények nem voltak helyesek, ezért nem hozott a bizottság elmarasztaló döntést - nyilatkozta Vitézy Dávid. Antal Attila és Balogh Zsolt korábbi vezérigazgatók, illetve Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató felelősségét a rendőrségi nyomozás fogja tisztázni.

Vitézy Dávid
Kezdeményez.
© Fazekas István

Alapos a gyanú, hogy azért módosítottak bizonyos szerződéseket, hogy minél magasabb végkielégítést érjenek el, ezért az fb felkérte az igazgatóságot, hogy dolgozzon ki egy olyan átfogó szabályozást, ami a meghatározott idejű szerződések módosítására vonatkozna és vizsgáljanak ki minden ilyen jelenleg is érvényben lévő munkaszerződést - közölte Vitézy Dávid.

Kifejtette, hogy "csak az ő kezdeményezésére" több határozatot is hozott a grémium, a többi között arra kéri az fb a BKV-t, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a volt humánpolitikai igazgatóval végkielégítésének visszafizetéséről, s ha ez nem végződik sikerrel, akkor a BKV terelje jogi útra az ügyet. Kezdeményezik a vezetők menedzserszerződéseinek módosítását úgy, hogy a végkielégítés és a távozáshoz köthető egyéb juttatások ne haladják meg a munka törvénykönyvében szereplő mértéket. Szalainé ügye miatt kezdeményezte Székely Gábor, fb-elnök menesztését, de ezt a javaslatot senki nem szavazta meg.

 Az fb azt kéri Kocsis Istvántól, hogy úgy módosítsa a kollektív szerződést, hogy az ne vonatkozzon a menedzserszerződéssel dolgozókra. Vitézy szerint azoknál a dolgozóknál, akik több millió forintot keresnek havonta, nem indokolt több havi átlagkereset kifizetése végkielégítésként. A 2003 január elseje után megkötött munkaszerződéseket és az utánuk kifizetett juttatásokat vizsgálni fogja a belső ellenőrzés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ikvai-Szabó nem engedi el a BKV-vezér kezét

Szakmailag is megindokolt, írásos javaslatot vár a városvezetés a szocialistáktól a BKV-vezérigazgató cseréjéről - írja közleményében Ikvai-Szabó Imre. A fővárosi szocialisták menesztenék Kocsis Istvánt.

MTI Itthon

Demszky lecserélné a BKV-vezérkart

Teljes tisztújítást kezdeményez a BKV Zrt. igazgatóságában és felügyelőbizottságában Demszky Gábor - ismertette a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén tett főpolgármesteri bejelentést Nyáry Krisztián az MTI-vel.

hvg.hu/MTI Itthon

Egy kirúgott BKV-s sofőr lobbizott Somodi érdekében Kocsisnál

Molnár Ferenc, a BKV-tól kirúgott buszvezető közvetített Somodi László, a cég volt közlekedési vezérigazgató-helyettese és Kocsis István vezérigazgató között annak érdekében, hogy Somodit visszavegyék a vállalathoz. Molnár szerint Somodi jó szakember, csak "nem nyalta a politikusok seggét", ezért rúgták ki. A BKV-nál folyó botránysorozat mindenesetre felháborítja az ott dolgozókat. A fővárosi MSZP-sek menesztenék Kocsist.

MTI Gazdaság

Az ÁSZ nem vizsgálhatja a BKV-t

Nincsen jogi felhatalmazása az Állami Számvevőszéknek arra, hogy átfogóan vizsgálja meg a főváros közlekedési cégét, igaz, erre kapacitása sem lenne - mondta Kovács Árpád, a számvevőszék elnöke hétfőn az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrzési albizottságának rendkívüli ülésén.

Összecsaptak az USA-ban a Trump mellett és ellen tüntetők

Összecsaptak az USA-ban a Trump mellett és ellen tüntetők

Török elemző: Ankara akarata érvényesül

Török elemző: Ankara akarata érvényesül

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?