szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Állítólag áthajtott egy piros lámpán a fővárosban, és nem állt meg a nyomába eredő járőröknek sem a gödöllői rendőrkapitány, Mihály István szolgálati autója. Nem tudni, hogy a gépkocsit az ezredes, a sofőrje, netán valaki más vezette-e, ugyanis intézkedés vagy fegyelmi eljárás nem történt. Maga a kapitány és parancsnoka, a Pest megyei rendőrfőkapitány azt állítja, nem tudnak a július 26-i esetről.

Július 26-án, vasárnap reggel, a Forma-1 magyarországi futamának napján egy Opel vezetője az Andrássy utat használta versenypályának: áthajtott egy piros jelzésen. Amikor ezt a rendőrök észrevették, az autó után eredtek, hogy igazoltassák a szabálysértően közlekedő sofőrt. Egészen a M3-as autópálya Hungaroring kihajtójáig üldözték. Ott a gépjármű lehajtott a pályáról, majd nyoma veszett. 

Mihály István ezredes szolgálati Opelje
A rendőrök a rendszám alapján utánajártak, kié az Opel, s a nyomok Mihály István gödöllői rendőrkapitányhoz vezettek. A szolgálati autót a kapitány – úgy tudjuk – magáncélra is igénybe veheti, mert a lakása másutt van.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságon sokan hallották az esetet. A BRFK egy magát megnevezni nem kívánó, vezető beosztású dolgozója megerősítette a hvg.hu értesülését, hozzátéve, hogy úgy tudják, a Pest megyei rendőrfőkapitányt, Ármós Sándort is tájékoztatták saját emberei a szabálysértésről.

A Pest megyei főzsaru megkeresésünkre – sajtószóvivője, Belicza Andrea révén – közölte, hogy nem tudnak az esetről. A szóvivő megjegyezte azt is, hogy ők a BRFK-tól nem kaptak jelzést, és nem érkezett meg hozzájuk a szabálysértésről szóló jelentés sem. Márpedig ennek alapján lehetne megvizsgálni, hogy az ügyben ki a felelős, ugyanis lehetséges, hogy nem Mihály István, hanem sofőrje száguldott át a fővároson.

A hvg.hu kérdésére több magas rangú rendőri vezető úgy vélekedett, a parancsnoki értesítés nem szóban történik, hanem  a szabálysértésről felvett jelentés elküldésével. Az országos rendőrfőkapitány, Bencze József lapunknak elmondta, az ügyről nem tud, ám azt mindenképpen ki kell vizsgálni, tisztázni kell, ki vezette a járművet, s annak megfelelően intézkedni kell. Szabálysértési, vagy fegyelmi eljárás indulhat az ügyben.

Megkérdeztük Mihály Istvánt, aki a történekről elmondta: őt senki sem akarta megállítani, nem akartak intézkedni vele szemben, és nem is kapott értesítést arról, hogy szabálysértést követett volna el. Amennyiben hibázott, vállalja a felelősséget, és ha úgy alakul, áll a vizsgálat elébe. Hozzátette: 1979 óta van a rendőrségnél, előtte két évig a határőrségnél dolgozott, a gödöllői kapitányság élére 2007 szeptemberében nevezték ki. „Természetes, hogy ha valaki nem áll meg az intézkedni akaró rendőrnek, akkor erről a szabálysértésről jelentést kell készíteni. Részemről azonban nem fordulhat elő az, hogy egy kolléga jelzését figyelmen kívül hagyom.”

Csikász Brigitta

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!