szerző:
hvg.hu

A Gyurcsány-Bajnai kormányok úgy kezelik az országot, mintha az egy nagy BKV lenne – ez volt a vezérmotívum a Fidesz politikai évadnyitó gyűlésén Budapesten, a Millenárison. A gyűlésen országgyűlési képviselők, választókerületi elnökök, önkormányzati, helyi és megyei tisztviselők vettek részt


Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője - akit később Orbán Viktor Budapest következő polgármestereként aposztrofált – sötét színekkel ecsetelte a főváros helyzetét: sorra vette az utóbbi idők botrányait, a közbiztonság helyzetének megrendülését, nem feledkezve el a Pesterzsébeten brutálisan meggyilkolt férfi esetéről sem. Szólt a közbeszerzések körüli skandalumokról, a BKV 90 milliárdos adósságáról, évi 21 milliárdos deficitjéről. Szerinte Budapest vezetésének se koncepciója, se jövőképe nincs. A város működtetésének nincs rendje, rendszere, herdálás folyt és folyik Budapesten.

Tarlós a "virágzó anarchia" iskolapéldájának nevezte a mintegy 90 milliárd forintos adósságállománnyal rendelkező BKV-t. Mindent összevetve az önkormányzat adóssága immár 400 milliárd forint fölött van, ez megfelel Budapest évi költségvetése 80 százalékának. Egyedül a főváros 160 milliárddal, a BKV – tekintetbe véve a beigért újabb 35 milliárdot – 120 milliárddal tartozik. Újabb visszaélések fognak hamarosan kipattanni a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. környékén – jósolta sokatmondóan.

Az összesen milliárdokba kerülő végkielégítések mellett hasonlóan botrányosak a BKV tanácsadói szerződései: a fénymásolók állagának felmérésére 16 milliót fizettek, a vezérigazgató-helyettes betanítására valaki havi 250 ezret vett fel, de szerződést kötöttek a Combinók kerékkopásának ellenőrzésére, a gyerekek műveltségi játékának, mosolyellenőrök alkalmazásának ötletére is. Mindez a szocialista-liberális koalíció égisze alatt. Idejük letelt, most már menniük kell, vissza kell adni Budapest polgárainak a reményt – fejezte be felszólalását Tarlós István.

Kósa Lajos
© MTI - Koszticsák Szilárd
Kósa Lajos debreceni polgármester számos olyan konkrét dolgot említett, amelyek a kormány hozzá nem értése, a bürokratikus packázás miatt keservessé teszik az önkormányzatok életét. Szerinte, ha most valóban elvesznek az önkormányzatoktól 120 milliárd forintot, gyakorlatilag ellehetetlenítik számos helyi szervezet működését. Összefogva a szocialista polgármesterekkel, találtak alternatív 120 milliárdot, amit meg lehetne spórolni, anélkül, hogy az önkormányzatokat újabb megszorításokkal sújtanák. (Konkrétan, az állam az ingatlanok kisajátítása fejében ( pl. útépítés esetén) fizetendő kártérítést ne azonnal, hanem a beruházások megkezdésekor fizesse ki, gyakorlatilag elhalasztanának kifizetéseket). Erre most Bajnaiék megfontolják, hogy ezt a pénzt is megtakarítsák, de ugyanakkor az önkormányzatoktól is elvonják a 120 milliárdot.

Az egészségügy a végóráit éli, ha most az önkormányzatokat ellehetetlenítik,ezzel az egészségügyi rendszerre is csapást mérnek, hiszen az önkormányzatok tartják el a rendszer 80 százalékát – fejtette ki a polgármester. Jövőre leállhatnak a kórházak, tovább halaszthatnak sürgős műtéteket, már most is 90 milliárd forint hiányzik a rendszerből. Ugyanilyen gyászos helyzetben van az oktatás, amelynek fenntartásából eddig az önkormányzatok mintegy 300-400 milliárd forinttal vették ki részüket – mondta Kósa.

Orbán: elveszik a jövőt is (Oldaltörés)

Hatalmas taps köszöntötte Orbán Viktort, aki a tapsvihar közepébe vágva kezdett el beszélni. A Gyurcsány-Bajnai kormánynak már csak 6 hónapja van hátra, de ezalatt is rengeteg kárt lehet okozni – kezdte felszólalását, amelynek keret-mondatául egy régi mondást választott: „Tanulj fiam, ezt nem vehetik el tőled” Ma már ez sem áll, mert a tanulás lehetőségét is elveszik. Az elmúlt hét évben mindent elvettek, senkinek nem adtak semmit, hacsak nem tartozott a törvény felett álló hatalmi elithez. Öt szóban foglalta össze az elmúlt évek történéseit: Őszöd, Zuschlag, offshore, végkielégítés, megszorítások. A legszomorúbb, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány a a jövő reményét is elveszi - fejtegette a Fidesz elnöke.

Fidesz delegátusok
© MTI - Koszticsák Szilárd
Orbán, aki szemmel láthatóan megkezdte a közvélemény felkészítését a várható nehéz időkre, felelőtlen irománynak, az elmúlt 20 esztendő legveszélyesebb büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetést, amelyet iskolák, kórházak bezárása az önkormányzati rendszer összeomlása kísérhet. Gyurcsány az izgatottságot összetévesztette a hatékonysággal, most viszont ezt a stílust felváltotta a csendes, sunyi, sompolygós politika - tette hozzá. Ugyanakkor azt állította, hogy „Magyarország igazi kormányfője Gyurcsány, aki egy Bajnai nevű dublőrrel dolgozik”.

A közönség lelkes helyeslése mellett megismételte: a felelősségre vonás nem maradhat el. Végül felszólította a Bajnai kormányt: vonja vissza a költségvetést és álljon félre a változások útjából. Ebben azonban ő maga sem igen bízhat, mert rögtön utána jelezte: nehéz kampányidőszak következik az ősszel, és az erőket a jövő évi választásokra kell koncentrálni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megelőzte egy felmérésben Macron pártját a francia szélsőjobb

Megelőzte egy felmérésben Macron pártját a francia szélsőjobb

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Cukorbeteg házaspárt éheztettek a röszkei tranzitzónában

Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a számlagyáros perben

Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a számlagyáros perben

Itt a bizonyíték: a BMW dolgozik a debreceni beruházáson

Itt a bizonyíték: a BMW dolgozik a debreceni beruházáson

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Felmentheti a bíróság az olasz lányt, aki megölte rátámadó apját

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak