szerző:
MTI

A politika minden időszakban megpróbálta befolyásolni az európai uniós ifjúsági pályázatokat, de az EU szigorú döntési mechanizmusa miatt nehezebb volt ezeket a kéréseket teljesíteni - vallotta a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján az egyik tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten.

"Ocsovai Tamás helyettes államtitkárt, illetve Mesterházy Attila politikai államtitkárt tudom megnevezni, mint akiktől érkeztek olyan megkeresések, melyek a pályázati folyamat befolyásolására irányultak" - mondta a tanú.
   
Mesterházy Attila 2002-től a Gyermek-, Ifjúsági- és Sportminisztérium politikai államtitkára volt, Ocsovai Tamás pedig ebben az időszakban a tárca gyermek- és ifjúsági ügyekért felelős helyettes államtitkáraként tevékenykedett.
   
A bíróság előtt kihallgatott tanú 2000-től 2004-ig az ifjúsági ügyekért is felelős minisztérium pályázatait bonyolító Mobilitas közhasznú társaság nemzetközi igazgatója volt, ezért feladatkörébe tartozott az Európai Unió ifjúsági ügyeket érintő pályázatainak intézése.
   
A tanú vallomásában kitért arra, hogy ez a gyakorlat 2002 előtt, a Fidesz-kormány idején is létezett. (A per csak a 2002 utáni, Zuschlag Jánoshoz köthető pályázatokkal foglalkozik.)
   
A tanú beszámolt arról, hogy kétféle módon történt befolyásolási kezdeményezés: az egyik esetben közvetlenül fordultak bizonyos pályázatok esetében hozzá, de szavai szerint "ezt egyszerűbb volt kivédeni".
   
A másik esetben a minisztériumi vezetés segítségét vették igénybe a pályázat érdekében lobbizó emberek  - Zuschlag János is -, amit azért volt nehéz kivédeni, mert hierarchikus viszony állt fenn a minisztériumi vezetés és a Mobilitas között.
   
A tanú - elmondása szerint - a megkeresésekre úgy reagált, hogy felhívta a figyelmet arra, milyen eljárási szabályokat ír elő az EU.
   
Az uniós ifjúsági pályázatok esetében a pályázatokról a nemzetközi programok tanácsa, egy kilenctagú testület döntött, melynek elnöke egyben a minisztérium egyik főosztályvezetője volt, így közvetlenül kapcsolatban állt a tárca vezetésével - számolt be a döntési mechanizmusról a tanú.
   
A bíróság előtt a tanú azt vallotta: Mesterházy Attila politikai államtitkár és Ocsovai Tamás helyettes államtitkár személyesen és e-mailben is kérte arra, hogy egyes pályázatok érdekében lobbizzon, de megemlített olyan esetet is, amikor "kis cetliket" mutatott a főnöke - a minisztériumi főosztályvezető -, melyre fel voltak írva a támogatandó pályázatok adatai.
   
Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére a tanú elmondta: Zuschlag Jánost személyesen ismerte, illetve tudta róla, hogy "a minisztérium környékén erőteljesen jelen van" ifjú politikusként.
   
"Több alkalommal előfordult, hogy a döntéshozatalt befolyásoló kérése volt. Én ezektől elzárkóztam, a döntéshozatali elvekről, előírásokról tájékoztattam, mire ő úgy reagált: a világ nem így működik" - vallott a Zuschlaggal történt beszélgetésről.
   
Vallomása szerint Zuschlag János többször hivatkozott Ocsovai Tamásra és Mesterházy Attilára, amikor egy érdekeltségébe tartozó pályázat miatt lobbizni akart. Az EU-s pályázatok esetén csak azokat tudták a döntéshozók támogatni, amelyek megfeleltek a pályázatban foglaltaknak.
   
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádlottak a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.
   
Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Zuschlag-per: Arató nem tudott a számlahamisításokról

Arató Gergely, az MSZP országgyűlési képviselője, a Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára tanúkihallgatásakor azt mondta, nem tudott arról, hogy Zuschlag Jánossal közös képviselői irodájukban számlákat hamisítottak. A szocialista politikus ezt a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalási napján jelentette ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: pénzt kaptak az MSZP pártalapítványától

Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselő egykori kampányfőnöke a Zuschlag-perben tett tanúvallomásában kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon megerősítette, hogy az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól 2006-ban, civil egyesületek közbeiktatásával a választási kampányra is érkezett pénz.

MTI Itthon

Zuschlag zsebből fizetett egy tanú szerint

Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselőként zsebből 40 ezer forintot fizetett a Képviselői Irodaházban a munkáját segítő személynek, akit tanúként hallgatott ki a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a per szerdai tárgyalási napján.

MTI Itthon

Zuschlag-per: Ujhelyi István nem emlékszik

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke nem emlékszik arra, hogyan finanszírozták a párt ifjúsági szervezetét, mert az operatív munkát Zuschlag János végezte teljes kompetenciával. A szocialista politikus, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára ezt tanúkihallgatásán mondta a Zuschlag-per keddi tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: indulatos védői felszólalás

Elfogultságot jelentett be az ötödrendű vádlott, Krausz Csaba kirendelt védője a Zuschlag-per szerdai tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróság ellen, mivel a testület nem akceptálta azon indítványait; a bíróság azonban elutasította az indítványt.

MTI Itthon

Zuschlag-per: nem tudta az elnök, mit csinál az egyesülete

A Zuschlag-perben az egyik tanú kihallgatásakor elmondta, nem tudott arról, hogyan működött az egyik civil szervezet, amelyiknek az elnöke volt. Erről a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napján vallott a tanú.

MTI Itthon

Zuschlag-per: nem volt költségvetés

Szabálytalanul működtek a baloldali ifjúsági szervezetek, nem volt elfogadott költségvetésük, és az egymást váltó elnökök sem tudtak elszámolni egymással - vallották kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon a Zuschlag János és társai ellen folyó perben kihallgatott tanúk.

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Gyerekotthonból tűnt el egy 13 éves lány

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Az orvosok gyakran cselédnek nézik őket, és senki nem vesz tudomást a gondjaikról

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Már csak öt napra való ételük van, mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó

Már csak öt napra való ételük van, mégsem köthet ki a menekülteket szállító hajó

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban

Az állam kevesebbet költött családi támogatásokra, mint 2018-ban