szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Agresszív kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, s kiemelkedő hozamok ígéretével veszik rá az embereket a szerződéskötésre a Capital Partners a.s. ügynökei. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint átláthatatlanul működő Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft. kapcsán tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt vizsgálódnak, amelybe a Gazdasági Versenyhivatalt is bevonták. Van, aki szerint a felügyelet eljárása nem elég erőteljes.

Tavaly májusban beadvánnyal fordult a PSZÁF-hoz a Capital Partners a.s. (CP) több károsultja. A cég székhelye Prágában van, itthoni tevékenységét az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft. ügynökei révén végzi. Volt, akinek meggyűlt a baja az ügynökökkel. A hvg.hu-nak nyilatkozó Hornyák György szerint a CP – okiratokkal igazolhatóan – több súlyos jogsértést követett el, s őt mintegy 160 ezer dollárral megkárosították.

„Egy kedvező ajánlat, egy amerikai részvényre történő 30 százalékos osztalékfizetés ígérete miatt fektettem be a CP-nél, de már az elején veszteségeim adódtak. Ráadásul az ügylet fiktív volt, mert a szerződést megkötöttem és a pénzt is biztosítottam, de a cég nem utalta azt tovább, s a részvények felvásárlásában nem vettem részt." - meséli lapunknak Hornyák György. A hibát ugyan a CP és magyar partnere, az Afin Hu is elismerte, de a káromat nem térítették meg - teszi hozzá. Ezt követően, folytatja, csak rosszabb lett a helyzet, azt sem biztosították, hogy a piac teljes időszakában lehetőség legyen a kereskedésre, illetve olyan tőkeszámlát nyitottak, amely felett nem rendelkezhetett forrásunk.

© MTI/AP
További negatívumként említette meg a férfi a cseh céggel és a magyar partnerével kapcsolatban, hogy a brókerek nem voltak tisztában a technikai szabályokkal, s ha valamit jelzett, sosem kapott választ az előírt harminc napon belül. Hornyák György egy idő után úgy találta, hogy a cég brókereinek csupán egyetlen célja van. Az, hogy az ügyfelek minél többet mozgassák a részvényeiket, hiszen minden ügylet után jutalékban részesülnek. „Egy alkalommal a veszteségem még rendezhető lett volna, de ehhez a CP prágai embereinek a segítsége kellett volna, ám nem tudtam velük felvenni a kapcsolatot. Emiatt a veszteségeim tovább nőttek, s semmi esély nem maradt arra, hogy a befektetésemnek akár csak a felét visszanyerjem a tőzsdén.”

Hornyák a CP-nek is jelezte elégedetlenségét, kifejtve véleményét arról, hogy tisztességtelen tevékenységet folytatnak, és működésük felveti a törvénysértést, a pénzügyi visszaélést, a szerződésszegést, valamint a hűtlen kezelést is. Szeretett volna egyezséget kötni a brókercéggel kárának megtérítéséről, de nem álltak szóba vele. „A károm nem a tőzsde természetéből adódó szükségszerű kockázat miatt keletkezett, nem az árfolyamok végezték ki a portfóliómat, hanem az Afin-CP rossz és szabálytalan üzleti konstrukciója” - magyarázza.

A PSZÁF is hibás?

A történtek miatt azonban a befektető a PSZÁF-ot is hibáztatja, mondván, hogy az magára hagyta az embereket, pedig a felügyeletnek kellett volna eljárnia a CP ügynökeivel szemben, s megakadályoznia, hogy a rekordhozamok csábító ígéretével emberek tucatjait károsítsák meg. Mint tette azt egyébként a PSZÁF az Eurofinance – Kelet-Európában Hermes&Janus s.r.o. esetében, amelynél megállapította, hogy a cég egy szlovák honlapon keresztül végez – határon átnyúló – engedély nélküli befektetési és pénzügyi tevékenységet.

Szintén a felügyelet felelősségére hívta fel a hvg.hu figyelmét egy adószakértő. Szerinte ugyanis a PSZÁF-nak a CP-nek és az ügynökeinek a pénzügyi tevékenységét kellene vizsgálnia, mert tucatszám tettek bejelentéseket arról, hogy az emberek pénzét kicsalják. Amikor egyébként az ügyfelek jelzik az ügynököknek, ők mindent a befektetőkre hárítanak, és azt mondják, hogy a döntéseket ők hozták meg - magyarázza forrásunk, hangsúlyozva, a felügyeletnek sokkal komolyabban és azonnal, nem a bejelentés után egy évvel kellene fellépnie, hogy elejét vegye további emberek átverésének.

A felügyelet vizsgálata (Oldaltörés)

A PSZÁF 2009. július 27-én közleményben tudatta, hogy a CP magyar partnereinek tevékenységével kapcsolatban vizsgálatot folytat. A felügyelet szerint a CP ügynökeinek a működése átláthatatlan, ami miatt a befektetőknek több kockázattal kell számolniuk. Így az embereknek szem előtt kell tartaniuk, hogy vitás ügyek, panaszok esetén a cseh jogrend alapján kell eljárni, s pereskedniük kizárólag a prágai bíróságon lehet.

A PSZÁF az ügynökökkel való szerződés veszélyei között említette meg azt is, hogy a piaci átlag többszörösének megfelelő megbízási díjjal dolgoznak. Jutalékukat a CP-től a forgalom alapján kapják, ezért az érdekük az, hogy az ügyfelet rábeszéljék egy ügyletre, függetlenül attól, hogy az a befektető érdekeit szolgálja-e. „Az eljárás során olyan információk jutottak a felügyelet tudomására, amelyek arra engednek következtetni: egyes ügyfelek olyan értékpapírok vásárlására kaptak tanácsot, amelyek piaci helyzete alapján nem volt esély az árfolyam-növekedésre.”

A felügyelet szeptember 28-án a korábbi gyanúnál már erősebben fogalmazott, hozzátéve, hogy mivel a CP ügynökeinek tevékenysége az egész országra kiterjed, és az érinti a gazdasági versenyt, a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordultak. A PSZÁF megállapította, hogy a hálózat működését az agresszív kereskedelmi gyakorlat jellemezte. Mint közölte, hiányzott az ésszerűen elvárható szintű szakismeret, valamint nem volt meg a jóhiszeműség és a tisztesség alapelvének megfelelően elvárható gondosság sem.

A PSZÁF felrótta a CP ügynökeinek a fogyasztói magatartás torzítását is (ami a fogyasztót olyan ügyleti döntés meghozatalára készteti, amelyet egyébként nem hozna meg), a fogyasztók megtévesztését, a jelentős információ elhallgatását, elrejtését, vagy homályos, érthetetlen, félreérthető és időszerűtlen módon rendelkezésre bocsátását, illetve a termékek lényeges jellemzőinek, különösen azok veszélyeinek, kockázatainak nem kellő megjelenítését is. A felügyelet szerint így az Afin Hu Kft. és az Oceangate Securities Kft. magatartása sértheti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvényt.

Binder István, a PSZÁF szóvivője mindehhez a hvg.hu-nak elmondta, hogy mivel a Capital Partners a.s. székhelye Csehországban van, ezért a külföldi társhatóságokat is megkeresik, amelynek eredménye néhány héten belül lehet.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Gazdaság

Futó: ki kell terjeszteni a banki kódexet

A vállalatfinanszírozásra is ki kellene terjeszteni banki etikai kódexet - javasolta a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke pénteken Zalakaroson, a közgazdászok vándorgyűlésén.

MTI Gazdaság

Újabb hat bank csatlakozott a magatartási kódexhez

Hat szövetkezeti hitelintézet, illetve bank csatlakozott újonnan a banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódexhez, így szerdán este már 21 pénzügyi intézmény szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett listán.

MTI Gazdaság

További bankok csatlakoznának a magatartási kódexhez

A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex aláírói között hétfőn délután 15 cég szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján, de továbbiak is tervezik a csatlakozást.

Bukás és Bugár után új elnököt választott a Híd-Most

Bukás és Bugár után új elnököt választott a Híd-Most

Alig van új fertőzött, két koronavírusos beteg meghalt

Alig van új fertőzött, két koronavírusos beteg meghalt

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"

"Ha az edzőm azt mondta, át tudok ugratni 30 emeletet, tudtam, képes leszek rá"