szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 2004-ben elnyert pályázati pénzekkel a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek még 2007-ben sem számoltak el, ennek ellenére a pályázat kiírója nem tette meg a szükséges lépéseket - derült ki egy tanúvallomásból kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta a 2007. januártól a Szociális és Munkaügyi Minisztérium pályázatait kezelő SZA Kht. programigazgatójának nyomozati szakban tette vallomását, melyből kiderült, hogy a minisztérium nem tette meg a szükséges lépéseket a támogatási összegek visszavonásáért.
   
"Valóban úgy tűnik az iratokból, hogy a minisztérium nem tett meg mindent annak érdekében, hogy az általa kezelt pályázatokra biztosított pénzeszközöket megfelelően kezelje: konkrétan elmulasztotta megtenni, a támogatások visszavonásához szükséges intézkedéseket" - mondta a tanú az ügyészség előtt rögzített vallomása szerint.
   
A nyomozati szakban azt vallotta: Zuschlag János 2007. január közepén hívta fel telefonon, és közölte, hogy személye körül különféle pletykák keringenek és ezeket szeretné tisztázni. Információt kért arról, hogy bizonyos civil szervezetek pályáztatási folyamatai hogyan állnak.
   
A tanú a nyomozati szakban tett vallomása szerint, a kérést továbbította kollégáinak, akik egy listát összeállítottak. Kollégái a listát anélkül el tudták készíteni, hogy azokon Zuschlag János neve szerepelt volna. Arra nem tudott választ adni, hogy milyen szempontok alapján állították össze a listát, amit két vagy három héttel később e-mailben továbbított Zuschlag Jánosnak.
   
A programigazgató a nyomozati szakban tett vallomásában elismerte, hogy hibázott akkor, amikor a listát átadta Zuschlag Jánosnak, aki semmilyen jogcímen annak megismerésére nem volt jogosult.
   
A tanú 2007. áprilisában, a nyomozati szakban tett vallomása szerint a közhasznú társaság 2007. februárjában kapott a Kecskeméti Ügyészségtől egy megkeresést, melyben különböző civil szervezetek pályázati iratanyagát kérték. A büntetőeljárás tényéről ekkor szerzett tudomást.
   
A keddi tárgyalási napon a tanú ezzel szemben azt állította, hogy az ő kezdeményezésére gyűjtötték össze a Zuschlaghoz köthető szervezetekről a listát, annak érdekében, hogy az elszámolás megtörténjen. A tanú úgy emlékezett, hogy ő hívta fel telefonon Zuschlag Jánost - akit korábban még politikusként ismert, mert a tanú a Miniszterelnöki Hivatalban főosztályvezetőként, majd a Köztársaság téren az MSZP-ben pártmunkásként dolgozott - azért, hogy a hozzá köthető pályázatok hiányos beszámolóit pótolja.
   
Szavai szerint Zuschlag János azt válaszolta: valóban vannak olyan egyesületek, melyekhez köze van. Ezután az átadott listán szereplő egyesületek pályázatai esetében ígéretet tett Zuschlag arra, hogy pótolják a hiányosságokat.
   
Fodor Endre tanácsvezető bíró ezután megkérdezte a tanútól, hogy melyik vallomását tekintse a bíróság irányadónak. A tanú szerint valószínű, hogy 2007. áprilisában jobban emlékezett a történtekre. A bíró megkérdezte Zuschlag Jánost, hogy kívánja-e pontosítani a tanú vallomását. Az elsőrendű vádlott azonban kijelentette: nem akarja megvilágítani a részleteket.
   
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint, a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Zuschlag-per: kivételezett helyzetben voltak a "csókosok"

Hiányos pályázataikkal is komoly támogatáshoz jutottak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek, az úgynevezett "csókosok". Erről vallott az egyik tanú hétfőn a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőper hétfői tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

MTI Itthon

Zuschlag-per: az államkincstár képviselője késleltette az ellenőrzést

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) kollégiumának tagjaként a Magyar Államkincstárat képviselő delegált 2006-ban késleltette annak a levélnek a továbbítását, amelyet a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázati anomáliái miatt akartak elküldeni a felügyeletet ellátó minisztériumnak. Erről az NCA kollégiumának egyik tagja vallott kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

MTI Itthon

Zuschlag-per: a minisztériumnak szóltak

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002 után annak ellenére folyósította a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezeteknek a pályázati pénzeket, hogy az ellenőrzést végző szervezet a pályázatok visszavonására tett javaslatot - mondta egy tanú a Zuschlag János és társai ellen folyó per szerdai tárgyalási napján.

MTI Itthon

Politikusokra vallott egy tanú a Zuschlag-perben

A politika minden időszakban megpróbálta befolyásolni az európai uniós ifjúsági pályázatokat, de az EU szigorú döntési mechanizmusa miatt nehezebb volt ezeket a kéréseket teljesíteni - vallotta a Zuschlag-per hétfői tárgyalási napján az egyik tanú a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon, Kecskeméten.

MTI Itthon

Zuschlag-per: pénzt kaptak az MSZP pártalapítványától

Csiha Judit MSZP-s országgyűlési képviselő egykori kampányfőnöke a Zuschlag-perben tett tanúvallomásában kedden a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon megerősítette, hogy az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól 2006-ban, civil egyesületek közbeiktatásával a választási kampányra is érkezett pénz.

A Vodafone javasolja: rendszeresen töröljön a böngészőjében, úgy élvezetesebb lesz az internet

A Vodafone javasolja: rendszeresen töröljön a böngészőjében, úgy élvezetesebb lesz az internet

Egyetlen hétvégére engedélyezik az autós koncerteket

Egyetlen hétvégére engedélyezik az autós koncerteket

Nem is a járvány miatt csúszik a debreceni BMW-gyár építése?

Nem is a járvány miatt csúszik a debreceni BMW-gyár építése?