szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A rendőrség szerint a korábban a budapesti Fő utcai órásgyilkossággal vádolt, de felmentett F. Sz. Attila hajthatta végre a két embernek a megölését, akiknek maradványait a férfi szüleinek balatonlellei háza közelében találták meg. Az áldozatok vétke az lehetett, hogy nem fizettek ki egy dél-amerikai kokainszállítmányt. F. Sz. Attila a nyomozóknak bevallotta, hogy ismerte az áldozatokat, de azt állította, nem tudta, hogy meghaltak.

Karácsony előtt egy héttel számolt be a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) arról, hogy a Fő utcai órásgyilkosság 2005-ben felmentett vádlottját, F. Sz. Attilát egy tavaly elkövetett kettős emberöléssel gyanúsítják. A két budapesti vállalkozó 2008. május 15-én tűnt el, s idén november 17-én bukkantak feldarabolt maradványaikra Balatonlelle mocsaras részén. 

Tavalyi eltűnésüket követően a rendőrség először közigazgatási eljárás keretében kereste őket. Ennek során először azt próbálták rekonstuálni, mi történt pontosan a két férfival az eltűnésük napján, milyen programjaik voltak. Idővel egyre több jel utalt arra, hogy gyilkosság áldozatai lettek, holttestüket pedig elrejthették. Kiderült az is, hogy a vállalkozóknak eltűnésük napján találkozójuk volt F. Sz. Attilával. Az ügyet ezek után februárban az NNI vette át, s nyomozást rendelt el emberölés gyanújával.

A hvg.hu úgy tudja, hogy F. Sz. Attila az órásgyilkosság gyanúja miatt elrendelt előzetes letartóztatása idején ismerkedett meg azzal a férfival, akinek Dél-Amerikában élő rokonától szerezhetett be drogot a szabadulása után. F. Sz. Attila dél-amerikai útjait másképp magyarázta sajtónyilatkozataiban, bevallása szerint szerencsét próbált Latin-Amerikában. Mindenesetre – a kábítószer-kereskedést erősítő információink szerint – a behozott kokain vevői között ott volt a két eltűnt vállalkozó – egyikük kocsmát üzemeltetett, a másik az üzlettársa volt – is, akiket F. Sz. az élettársán keresztül ismert meg egy hitelügylet kapcsán. A drogüzlet során azonban a két férfi az egyik szállítmány árát nem fizette ki, ezért a külföldiek fejpénzt dobtak fel rájuk. A hvg.hu forrása szerint a több millió forintért F. Sz. Attila elvállalta a munkát.

A rendőrök szerint a vállalkozók F. Sz. Attilával a férfi óbudai albérletében ültek le tárgyalni. Az NNI munkatársai a sajtótájékoztatón elismerték, hogy a kérdéses III. kerületi házban sikerült olyan nyomokat rögzíteniük, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy ott ölték meg a két vállalkozót. A hvg.hu értesülései szerint a két férfit lelőtték, majd a holttesteket orvosi eszközökkel feldarabolták. F. Sz Attilának megvolt ehhez a tapasztalata, korábban ugyanis az Anatómiai Intézetben boncmesterként dolgozott. Az áldozatok holttestét szülei balatonlellei házához közeli lápos területen találták meg.

Más ügyei is voltak

F. Sz. ekkor már előzetes letartóztatásban volt, ugyanis nagy mennyiségű marihuánával fogták el tavaly októberben a vám- és pénzügyőrség nyomozói, az ügy jelenleg bírósági szakban van. Ezeken a bűncselekményeken kívül egy további bűnügyben is felelősségre vonás vár rá. A férfi – többekkel együtt elkövetett – telefonkártyás csalással 60-70 millió forintos kárt okozott az egyik telefontársaságnak. Ebben az eljárásban F. Sz. Attila részben tanú, részben gyanúsított.

Védője, Jánó Christopher a hvg.hu-nak elmondta, hogy ügyfele a kettős gyilkosság ügyében tett vallomásában tagadja a bűncselekmény elkövetését. Azt viszont F. Sz. Attila elismerte, hogy ismerte mindkét személyt. Korábbi interjúiban F. Sz. Attila úgy nyilatkozott, hogy a rendőrök a mai napig nem hagyják békén, mert "nem tudják elviselni", hogy az 1999-es budapesti Fő utcai órásgyilkosság vádja alól jogerősen felmentették őt, s 25 millió forintos kártérítést is kapott az előzetes letartóztatásban töltött 35 hónapért.

Az órásmester meggyilkolása

Az idős órásmestert, Mátrai Ivánt 1999. június 24-én három lövéssel végezték ki üzletében, a tettes kirámolta a trezort, 15 millió forint értékben vitt magával órákat. Az ügyről annak értelmi szerzője, E. Zsolt számolt be a rendőröknek elfogása után. Ő azt állította, hogy az órás kirablására készültek, szó sem volt gyilkosságról, hanem a légiót is megjárt F. Sz. Attilával csupán abban állapodtak meg, hogy leüti vagy megkötözi Mátrait, addig ő az üzlettől távolabb várakozik. E. Zsoltot ugyanis ismerte az órásmester, és nem akarta, hogy később azonosíthassa őt.
 
A rendőrök az elrabolt ötven óra egyikét F. Sz. Attila barátnőjénél találták meg, a férfi azonban mindent tagadott. A bíróság elfogadta F. Sz. Attila védekezését, és 2005-ben – bizonyítottság hiányára hivatkozva – jogerősen felmentette a gyilkosság vádja alól. Az ítéletet azzal indokolták, hogy a rendőrök semmilyen bizonyítékot nem találtak a helyszínen, nem került elő a gyilkossághoz használt hangtompítós pisztoly, és a vádlott sem ismerte be a terhére rótt bűncselekményt. Ugyanakkor az ügy másod- és harmadrendű vádlottját letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mert a táblabíróság bizonyítottnak látta, hogy ők rabolták ki a meggyilkolt órásmester I. kerületi műhelyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

A Godzilla vs. Kong a járványidőszak legsikeresebb filmje

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Jakab Péter: Nem volt téma a családban a holokauszt, de a zsidózás zavar

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at