szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Társadalmi, szociális és bizalmi válsággal is szembe kell nézni az új évtizedben Magyarországon, amelyből kiutat az Ecostat szerint a gazdaság magas anyag- és energiaigényének csökkentésén alapuló stratégia jelenthet.

A kutatóintézet Mikroszkóp című kiadványában kifejti: a növekvő eladósodottság megnehezíti a kedvezőtlen hatások mérséklését. A fejlettebb országok anticiklikus költségvetési gyakorlatának alkalmazására a költségvetési kiigazítás kényszere miatt nincs lehetőség. Így a többszörösen is hátrányos helyzetben levő magyar gazdaságra egyedi terápiát kell kidolgozni az Ecostat szerint.
   
A kutatók hozzáteszik: többlet pénzügyi forrás hiányában ehhez a magyar gazdaság történelmileg öröklött lemaradásából kellene erényt kovácsolni: rövid idő alatt, és viszonylag kis ráfordítással csökkenteni kellene a gazdaság magas anyag- es energiaigényességét. Az elért megtakarítások révén pedig fokozatosan javítható a foglalkoztatás színvonala, és  stagnáló, vagy akár csökkenő értékesítési volumen mellett is új növekedési pályára lehetne állítani a gazdaságot. Az így megalapozott növekedést azután a kutatás-fejlesztés oldaláról megnyíló lendület erősíthetné - vélik.

A megújítható növekedés stratégiájának a kidolgozása széleskörű társadalmi összefogással és a különféle szakmai szervezetek intenzív közreműködésével végezhető el - mutatnak rá. Az így született alternatívák birtokában kell összeállítani egy, a lehetőségekkel összhangban lévő nemzeti anyag- és energiatakarékossági programot, amelyen belül előnyben kell részesíteni a lehető leggyorsabban megtérülő változatokat.

Az anyag- es energiatakarékossági programok az EU kiemelten támogatott programjának is részét képezhetnék - hívják fel a figyelmet. Így a ráfordítások mérséklése révén 2-3 év alatt, akár az éves bruttó hazai termék 4 százalékát is elérő jövedelemtöbbletre lehetne szert tenni, stagnáló, vagy kissé csökkenő értékesítési volumenek mellett is.

A foglalkoztatás növelése nagy szervezési munkát, javuló képzési színvonalat és jelentős erőforrástöbbletet igényel. Olyan speciális helyzetekre megoldást kínáló módszereket kell kidolgozni, amelyek a piaci hatások figyelembevételén túl, megfelelő állami (társadalmi) támogatással és speciális (nonprofit intézményi gazdálkodási) szabályok alkalmazásával elősegítik a különféle társadalmi csoportok foglalkoztatásának fokozatos javítását. 

A stratégia fokozatos megvalósításához legalább egy évtizedes építőmunkára lehet szükség úgy, hogy közben az egyensúly társadalmi áldozatok árán elért eredményeit sem szabad veszélyeztetni. Ehhez szigorúan meg kell őrizni az utóbbi 2-3 év stabilizációs programjainak legfőbb eredményeit, köztük a magyar gazdaság fokról-fokra visszaszerzett nemzetközi hitelképességét és a forint stabilitását is - hangsúlyozzák.

Ilyen felfogásban a megújuló növekedés Ecostat által kidolgozott koncepciója több és kisebb-nagyobb időbeli csúszással elindított, egymásra épülő átfedéseket is tartalmazó nemzeti stratégiává érlelhető. A program megvalósításának egyik fontos feltétele, hogy amikorra beindul a világpiaci élénkülés, a magyar gazdaság már lendületben legyen, és fenntartható, bővülő pályán növekedjen.

A hatásvizsgálatokra alapozott stratégiával és megvalósítási programmal a magyar gazdaság még akkor is ráállhat a legjobb eredményekkel kecsegtető növekedési pályára, ha ennek során számos strukturális feszültséget kell is felszámolnia. A gazdaság ismételt lendületbe hozásához a rendszerváltozás nyertesei részéről az eddigieknél nagyobb empátiára és a veszteseket segítő anyagi áldozatot is felvállaló szolidaritásra, türelemre lesz szükség - hívják fel a figyelmet.

A közelmúlt gazdasági, társadalmi és politikai eseményeit látva egyértelmű hogy a nagyléptékű történelmi feladat megvalósításához nem csupán gazdaságfejlesztési programokra, hanem közmegegyezéssel létrehozott társadalmi szerződésekre és döntésekre lesz szükség az Ecostat szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!