szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Indiai kendert termesztett egy osztrák férfi és élettársa a magyar-osztrák határon, a marihuána alapanyagául szolgáló növényt ott ültették, ahol egykor a vasfüggöny húzódott.

A körmendi rendőrkapitányság határrendészeti osztályának munkatársai még 2009. május 14-én, a határjelek szokásos ellenőrzése közben bukkantak az ültetvényre Nemesmedves közelében. A rendőrök egy osztrák rendszámú személygépkocsira lettek figyelmesek, amely az egyik határjel közelében parkolt, ablakai be voltak párásodva. A járműben egy nő ült.
   
A rendőrök a járőrözés közben egy osztrák férfival is találkoztak, aki állítása szerint csak virágot szedett, az ő nyomait követve jutottak el az ültetvényhez. Az összesen 72 tő vadkendert műanyag dobozokba, virágföldbe ültették, egy a növényzettől megtisztított napsütéses, elhagyatott részre helyezték és rendszeresen gondozták az akkor még ismeretlen tettesek. A magyar rendőrök a kábítószert lefoglalták, a beszerzett információkat, köztük a gépkocsi rendszámát, a gyanúsítottak személyleírását hivatalos úton átadták az osztrák rendőrségnek.
   
Rudolf Ehrenhafner, a güssingi bűnügyi rendőrség helyettes vezetője elmondta: a kapott információk alapján kezdték figyelni a gépkocsi tulajdonosát és annak élettársát, majd, mivel megalapozottnak látták a gyanút, a 38 éves férfit és a 36 éves nőt őrizetbe vették. Lakásukon házkutatást tartottak, ahol nagy mennyiségű, összesen 53 ezer euró értékű kábítószert, cannabist találtak. A nyomozás során bebizonyosodott, hogy a pár három éven keresztül termesztett a lakásban, megfelelően kialakított körülmények között, kábítószert.
   
A titkos helyiséget az osztrák rendőrtiszt elmondása szerint csak egy szekrényen keresztül lehetett megközelíteni, a lakásra pedig egy harci kutya vigyázott, aki a rendőröket sem engedte be, ezért el kellett altatniuk. A nyomozás eddigi adatai szerint a férfi és élettársa három év alatt legalább 120 ezer euró értékű kábítószert állított elő és értékesített. A drogból Magyarországra nem került. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!