szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Forradalom előtti légkör Magyarországon – Orbán kötéltánca címmel közölt cikket csütörtökön a Der Standard című osztrák lap.

„Magyarországon ismét forradalom lóg a levegőben. Vagy talán mégsem” – kezdte cikkét Josef Kirchengast, a liberális lap munkatársa. Orbán Viktor azt ígéri, a választások után minden másként lesz. De hogy pontosan hogyan is néz majd ki ez a „rendszerváltás”, azt nem mondja meg. Ismert, hogy nem sokra tartja a parlamentáris rendszert – írta a Fidesz-elnökről.

Az előző kormányt a parlament előtti, heteken át tartó felvonulásokkal akarta megdönteni, és népszavazással kikényszerítette az egészségügyi díjak emeléséről szóló törvény visszavonását, hozzájárulva a költségvetési hiány megugrásához, ami az államcsőd szélére sodorta Magyarországot.

Az elmúlt nyolc év szocialista kormányzásának felelőseit „felelősségre kell vonni” – idézte Stumpf István osztrák újságírók előtt mondott szavait a lap. Az elszámoltatás mikéntjéről – írta – nem beszélt a volt kancelláriaminiszter.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár, az MSZP képviselője és képviselőjelöltje kíváncsi, milyen fordulatot tervez Orbán. „Talán egypártrendszert akar? Az már volt nálunk” – mondta. Szabó szerint Magyarországnak európai uniós tagként mindenesetre garantálnia kell a demokratikus alapjogokat. Ha a Fidesz-elnök valóban egy új rendszert akar felépíteni, „akkor súlyos válság következik” – idézte a politikust a Der Standard.

Akár választási retorika, akár hosszú távú stratégia az alapja, Orbán fordulatretorikája nagyon kockázatos – vélte a szerző. A legújabb felmérések szerint a Jobbik 15 százalékos támogatottságával már megközelítette a 18 százalékon álló MSZP-t, Észak-Magyarországon, ahol különösen magas a munkanélküliség, már a második helyen áll – írta, szélsőjobboldalinak nevezve a Jobbikot. Országosan a Fidesz 63 százalékos támogatottságra számíthat, mindenesetre enyhén csökkenő tendencia mellett. A Jobbik ezzel szemben 50 százalékot javított a legújabb felmérések szerint.

„Úgy tűnik, Orbán a saját politikai irányvonalának a foglya lett” – vélte Kirchengast. Ha a Fidesz továbbra is radikális változásokat ígér, elriaszthatja a mérsékeltebb szavazókat, már csak a Bajnai-kormány alatt bekövetkezett gazdasági stabilizáció miatt is. Azok viszont, akik valóban fordulatot akarnak, egy autoriter rendszert, mint például az oroszországi, inkább Vona Gáborral tartanak.

Kirchengast szerint Orbán már felismerte a szélsőjobboldal veszélyét. Emeli a tétet és választás elé állítja a választókat. „Kis győzelem – kis változás, nagy győzelem – nagy változás" – idézett egy Fidesz-jelmondatot. Emellett egy jelentős Jobbik-siker nem is lenne olyan kellemetlen a Fidesz számára, amely ebben az esetben kiegyenlítő erőként léphetne fel – írta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Rogoff: az IMF-támogatással csak időt nyert Magyarország is

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás – nyilatkozta egy osztrák lapnak Kenneth Rogoff neves amerikai gazdasági szakértő. Az IMF korábbi vezető közgazdásza a Harvard Egyetem professzoraként tart előadást a davosi Világgazdasági Fórumon.

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Republikon: stagnál a Fidesz, erősödik a Jobbik

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

Amiért végül Szerbiában oltattam be magam

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben

23 éves Apple-processzor dolgozik a NASA Mars-járójában, a Perseverance-ben